Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ -MΠΡΟΣΤΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ...




Την εκλογική κατάρρευση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, τη σταδιακή ενίσχυση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις ευρωεκλογές, αλλά και την ενδιαφέρουσα άποψη των πολιτών γύρω από καυτά θέματα της επικαιρότητας, κατέγραψε η διαδικτυακή ψηφοφορία της «Ζούγκλας».

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε από τις 2/9/2014 έως τις 10/9/2014. Ψήφισαν 8.764 άτομα, τα οποία πέραν της πρόθεσης ψήφου απάντησαν σε μια σειρά ερωτημάτων τόσο γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και για τον πολυσυζητημένο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Πρόκειται για μία πρώτη ανίχνευση της τάσης του εκλογικού σώματος, την ώρα που οι συζητήσεις για σημαντικά πολιτικά ζητήματα φουντώνουν, με τα κόμματα να επιχειρούν την καλύτερη δυνατή επικοινωνιακή αντεπίθεση, το καθένα από το δικό του μετερίζι με εφαλτήριο τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες, αφορούσε στο καταλληλότερο πρόσωπο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η «Ζούγκλα» πρότεινε –πέραν από την ονοματολογία που διαρρέεται το τελευταίο χρονικό διάστημα- διάφορες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της Δικαιοσύνης, των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και του επιχειρείν.

Με μεγάλη διαφορά η επιλογή «Άλλος» καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 33,9%, ενώ στη δεύτερη συναντάμε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλη Γλέζο με ποσοστό 14,3%.



Έκπληξη προκαλεί το υψηλό ποσοστό που αποσπά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η χαμηλή πτήση του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος ακόμη και σήμερα –κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ- αρνήθηκε ότι του έχει γίνει σχετική πρόταση.

Στο επόμενο ερώτημα οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν εάν θεωρούν ότι προκειμένου να επιλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να γίνουν πρόωρες εκλογές. Το 68% των ερωτηθέντων απάντησε πως «θα έπρεπε να γίνει προσφυγή στις κάλπες», ενώ το 27% απάντησε αρνητικά.



Το τρίτο ερώτημα αφορούσε στο μείζον ζήτημα που απασχολεί όλα τα νοικοκυριά και ακούει στο όνομα Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο γνωστός ΕΝΦΙΑ…

Η γνώμη των πολιτών ήταν απόλυτη, καθώς σε συντριπτικό ποσοστό 86% οι πολίτες θεωρούν ότι το μέτρο είναι άδικο, ενώ μόλις το 10% των συμμετεχόντων το θεωρεί «δίκαιο».



Επίσης, τέθηκε η εξής ερώτηση στους πολίτες. «Πιστεύετε ότι σε περίπτωση που στις επόμενες εκλογές επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΝΦΙΑ: Θα αυξηθεί, θα μειωθεί, θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, θα καταργηθεί. Το 39,7% πιστεύει ότι το χαράτσι θα παραμείνει ως έχει.



Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης για τις ευρωεκλογές

Το επόμενο ερώτημα αφορά στην παράσταση νίκης για τις εκλογές, δηλαδή εάν αυτές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ερχόταν πρώτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κόβει το νήμα με 72,2%, ενώ η ΝΔ ακολουθεί με 13,3%.



Πρόθεση ψήφου για τις εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 32,6%, δεύτερη έρχεται η Χρυσή Αυγή με 18,7%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με 12%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,3%. Το ΠΟΤΑΜΙ αποσπά 3,8%, το ΠΑΣΟΚ 3,7%, και εν συνεχεία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,3%. Η ΔΗΜΑΡ ανιχνεύεται μετά βίας.



Συσπειρώσεις και... διαρροές ψηφοφόρων

Στις συσπειρώσεις των πρώτων δύο κομμάτων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει εξαιρετικά πολύ χαμηλό ποσοστό της τάξεως του 34,4%, με βασική «αιμορραγία» τη διαρροή ψηφοφόρων της προς τη Χρυσή Αυγή, με ποσοστό μάλιστα που ανέρχεται στο 22,1%.

Αντίθετα η συσπείρωση δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στο 76%. Αξιοσημείωτη είναι η διασπορά ψηφοφόρων του προς τη Χρυσή Αυγή, που είναι της τάξεως του 8,9%.





Η ταυτότητα της έρευνας 

Στην ανοιχτή διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr συμμετείχαν 8.764 πολίτες άνω των 18 ετών, από τους οποίους το 91% ήταν άνδρες και το 9% γυναίκες. Το 46% των συμμετεχόντων είναι ηλικίας 25-44 ετών, το 46% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 45-64. Από αυτούς, το 52% διαμένει στην Περιφέρεια και το 48% στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Από αυτούς ανώτατο επίπεδο μόρφωσης έχει το 36%, ανώτερη το 28% και μέση το 36%.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com