Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ...






ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τoυς κ.κ. Υπουργούς


-Παιδείας και Θρησκευμάτων

- Υγείας

- Ναυτιλίας και Αιγαίου

Θέμα: Να εξασφαλιστεί η πλήρης ισοτιμία για όσους νέους επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού επιλύοντας το πρόβλημα της δυνατότητας έγκαιρης κατάθεσης των δικαιολογητικών εισαγωγής.


Με επείγουσα επιστολή από τις 19 Ιουνίου προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Ναυτιλίας και Αιγαίου επισημαίναμε ότι δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα για τους υποψηφίους των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) καθώς τα δημόσια νοσοκομεία αδυνατούν να τους δεχθούν εγκαίρως προκειμένου να πραγματοποιήσουν ακτινογραφίες θώρακος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους για εισαγωγή στις ΑΕΝ.  Δυστυχώς οι αρμόδιοι Υπουργοί όχι μόνο δεν απάντησαν στην επιστολή μας αλλά και δεν προέβησαν σε συγκεκριμένες ενέργειες για να επιλύσουν το πρόβλημα το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί την επικαιρότητα του, δεδομένου ότι για τη δεύτερη κατηγορία υποψηφίων σπουδαστών των ΑΕΝ η προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών δεν έχει ακόμα λήξει.

Ειδικότερα, στις 13-6-2014, δημοσιεύτηκε η με αριθ. 3621/32/14 προκήρυξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, αναφορικά με την εισαγωγή σπουδαστών / σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ακαδημαϊκού Έτους 2014 – 2015. Με την εν λόγω προκήρυξη, μεταξύ άλλων , καλούνται οι υποψήφιοι εισακτέοι των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση, για την ένταξή τους στις ΑΕΝ. Προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτησή τους, όλοι οι υποψήφιοι -μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης- οφείλουν να υποβάλλουν σε οποιαδήποτε ΑΕΝ κανονικά και πλήρη τα δικαιολογητικά τους, μέχρι και τις 10 Ιουλίου 2014 για την πρώτη γενική κατηγορία και μέχρι τις 14 Αυγούστου 2014 για τη δεύτερη γενική κατηγορία. .

Στα δικαιολογητικά που αναφέρει η προκήρυξη, περιλαμβάνεται και γνωμοδότηση Επιτροπής Απογραφομένων Ναυτικών και Εργατών Θαλάσσης (Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ.), με την οποία να προκύπτει ότι ο/η υποψήφιος/α είναι σωματικά και πνευματικά κατάλληλος/η, για φοίτηση. Σημειώνεται, ότι η Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ προκειμένου να εκδώσει γνωμοδότηση, απαιτεί από τους υποψηφίους να προσκομίσουν από δημόσιο νοσοκομείο ακτινογραφία θώρακος με γνωμάτευση του νοσοκομείου. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες που δέχθηκα από γονείς υποψηφίων, δεν υπάρχει η δυνατότητα να κλειστεί ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι ακτινογραφίες θώρακος. Το αποτέλεσμα αυτού του προβλήματος είναι να μην μπορούν έγκαιρα οι υποψήφιοι σπουδαστές να καταθέσουν τα δικαιολογητικά εισαγωγής τους στις ΑΕΝ.

Επειδή η δυνατότητα όλων των μαθητών, να έχουν πρόσβαση στη φοίτηση στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να είναι ισότιμη, είναι αναγκαίο, να εξασφαλιστούν οι όροι αυτής της ισοτιμίας και να δοθεί η δυνατότητα να κατατεθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η κατάσταση που επικρατεί, έχει φέρει πολλούς γονείς σε απόγνωση, ενώ άλλους, τους αναγκάζει να αναζητούν τρόπους παράκαμψης των προβλεπόμενων διαδικασιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
   


 Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:  

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν  ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της αδυναμίας έγκαιρης πραγματοποίησης των εξετάσεων ακτινογραφίας θώρακος από τα δημόσια νοσοκομεία και κατ’ επέκταση της κατάθεσης των δικαιολογητικών εισαγωγής στις ΑΕΝ, για το οποίο οι μόνοι που δεν έχουν ευθύνη, είναι οι υποψήφιοι για τις ΑΕΝ και οι γονείς τους;


Ο ερωτών βουλευτής

Θοδωρής Δρίτσας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com