Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Εμπάργκο: Πετάνε το "μπαλάκι" στην… Κομισιόν ...



Νέα «κωλοτούμπα» από την κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις λόγω του ρωσικού εμπάργκο – «Περιμένουμε να αποφανθεί η κομισιόν» λέει το υπουργείο Οικονομικών.
Μόνο ως παρωδία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι χειρισμοί της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών στο θέμα του ρωσικού εμπάργκο.
Μετά τις διαβεβαιώσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου και της Σοφίας Βούλτεψη ότι οι παραγωγοί που επλήγησαν από το εμπάργκο θα αποζημιωθούν, τώρα λένε ότι θα περιμένουν να αποφανθεί η Κομισιόν.

Μετά τις σχετικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση θα περιμένει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσει στην αποζημίωση των αγροτών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, καθώς, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει μονομερώς σε καμία κίνηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει πρώτα η Ε.Ε. να ανακοινώσει το ύψος των τιμών καθώς και του όγκου των προϊόντων που θα αποζημιωθούν και στη συνέχεια οι αρμόδιες ελληνικές αρχές να δώσουν τα χρήματα στους δικαιούχους. Πριν από αυτό οι περιφέρειες θα πρέπει να καταγράψουν το μέγεθος της «ζημιάς» που έχουν υποστεί οι Έλληνες παραγωγοί ώστε να ενημερωθούν σχετικά οι ευρωπαϊκές αρχές.
Αναφορικά με το θέμα της άμεσης χρηματοδότησης με ελληνικά κονδύλια, ο ίδιος παράγοντας είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από την Ε.Ε., ώστε να χρησιμοποιηθεί μέρος του αποθεματικού για αποζημίωση των αγροτών.
Ειδικότερα ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, άρα πρέπει να δοθεί και ευρωπαϊκή λύση, δηλαδή η Ευρώπη, η οποία επέβαλε το εμπάργκο στη Ρωσία, θα πρέπει να αποζημιώσει τους Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς. Μόνο στην περίπτωση που τα ευρωπαϊκά κεφάλαια δεν επαρκούν, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να συμπληρωθεί το ποσό για τις αποζημιώσεις με ελληνικούς πόρους, πάντα όμως υπό την έγκριση της Ε.Ε. ώστε να μη θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση.
H ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ τα βρίσκει «όλα καλά»!
Διϋπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα και του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη πραγματοποιήθηκε σήμερα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών προϊόντων από την ΕΕ. Μετά το τέλος της, ανακοινώνονται τα εξής:
Η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη έγκαιρα ζητώντας την κινητοποίηση της ΕΕ για την προστασία των ελληνικών και κατ΄ επέκταση των ευρωπαϊκών προϊόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση για το ρωσικό εμπάργκο.
Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες.
Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, η οποία ξεκινά άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά παρενέβη εγκαίρως στα ευρωπαϊκά όργανα, παρακολουθεί το πρόβλημα και θα σταθεί αρωγός στον Έλληνα αγρότη που πλήττεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com