Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Χωρίς Ιερέα μένουν όλο και περισσότερα χωριά της Ηπείρου ...





Τουλάχιστον για άλλα τρία χρόνια τα ακριτικά χωριά της Ηπείρου, αλλά και όλης της χώρας, θα ακούν όλο και πιο σπάνια να χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών τους και τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές να βρίσκονται σε λίστα για την επίσκεψη ιερέα.
Πέραν της γενικότερης απροθυμίας να χειροτονηθούν νέοι ιερείς, το πρόβλημα εστιάζεται στο Μνημόνιο, το οποίο στον κανόνα «μία πρόσληψη, ανά πέντε αποχωρήσεις» περιλαμβάνει και τους κληρικούς. Και αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί όταν είχε υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο, δεν είχε ληφθεί μέριμνα (ή και δεν θέλησε η Ελληνική πλευρά), να επισημανθεί η ιδιαιτερότητα που υπάρχει με τους κληρικούς, ώστε να προβλεφθεί εξαίρεση για αυτούς.
Αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση να επιδεινώνεται συνεχώς καθώς πολλοί ιερείς οδηγούνται στη συνταξιοδότηση, χωρίς να μπορούν να αναπληρωθούν και έτσι δημιουργούνται τεράστια κενά σε Μητροπόλεις, όπως π.χ. της Κόνιτσας, που ενόψει των εορτών του Πάσχα θα επιστρατεύσει όσους συνταξιούχους είναι σε θέση να ιερουργήσουν, αλλά και πάλι θα υπάρξει τεράστιο ζήτημα για την κάλυψη όλων των ενοριών.
Το θέμα των κενών και της ανάγκης να γίνει άρση του περιορισμού προσλήψεων έθεσε με ερώτησή του ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δ. Κυριαζίδης, ωστόσο η απάντηση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη δεν άφησε ελπίδες για εξαίρεση των ιερέων από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2016, που ισχύει ο κανόνας «ένας προς πέντε».Συγκεκριμένα ο Υπουργός στην απάντησή του τόνισε ότι: με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013- 2016, έως την 31η Δεκεμβρίου 2016 ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά, από τον λόγο «ένας προς πέντε» (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις) στο σύνολο των φορέων.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη οι εκκρεμότητες των διορισμών υποβάλλονται μέσω του αρμοδίου υπουργείου προκειμένου να υπάρξει συνολική εκτίμηση των αναγκών. Το υπουργείο, στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων για τα έτη 2014- 2016 και των περιορισμών που τίθενται από τις διατάξεις του Ν. 3833/2010, εξετάζει όλες τις περιπτώσεις διορισμών που εκκρεμούν, προκειμένου να προωθηθεί η ολοκλήρωση των σχετικών πράξεων εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Ωστόσο όπως γίνεται αντιληπτό και όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, οι πιθανότητες να προταχθούν οι διορισμοί ιερέων είναι απειροελάχιστες.
Βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι δεν αποκλείεται η χειροτονία ιερέων, εφόσον είναι άμισθοι. Ήδη τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και στην Ήπειρο, ωστόσο και αυτοί βρίσκονται στη λίστα αναμονής, ώστε να ενταχθούν στο μισθολόγιο, εφόσον συμπληρωθεί ο αναγκαίος αριθμός «5» των αποχωρήσεων, γεγονός που δεν αλλάζει την πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η Εκκλησία.



















ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ







http://www.makeleio.gr/?p=79972

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com