Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ...


Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ.


Η τραγική και αδιέξοδη οικονομική κατάσταση που επικρατεί  στην χώρα μας και η οποία δεν δείχνει σημάδια ελπίδας και βελτίωσης , απαιτεί από τις ΕΔ στα πλαίσια του εφικτού να προδώσουν ιδιαίτερη σημασία στα παρακάτω, γιατί η βαθιά οικονομική κρίση αναμφίβολα θα επηρεάσει βασικούς τομείς τους, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το μέλλον τους και κατά συνέπια για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας.


1) Να μελετηθούν  στο σύνολο τους οι απειλές από όλα τα αζιμούθια. Ασφαλώς ο ανατολικός γείτονας παραμένει η κυρίαρχη και ορατή απειλή, αλλά από τα ΒΔ σύνορα μας υπάρχουν αρκετές ασύμμετρες και υβριδικές απειλές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν αυτοδύναμα ή και σε συνδυασμό με άλλες σε βάρος της χώρας μας. Η λεγόμενη αναδιοργάνωση των ΕΔ που κάποιοι την προβάλουν ήταν αναιμική, απρογραμμάτιστη, βιαστική και αφήνει κενά στις περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας για παρουσία και δράση υβριδικών και ημι-ορατών απειλών σε βάρος εθνικού εδαφικού χώρου. Αναφέρομαι σε ενέργειες εξτρεμιστικών κύκλων και ανταρτικών ομάδων σε Αλβανία-Κόσοβο-Σκόπια που δεν μπορείς να προσδιορίσεις πως θα κινηθούν.


2) Είναι απαραίτητο σε περίοδο σφοδρής οικονομικής και διαλυτικά κοινωνικής κρίσης , οι ΕΔ να επικεντρωθούν στις αναβαθμίσεις των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς, και ειδικά μέσα στα οικονομικά πλαίσια να αναβαθμίσουν τις Σχολές Επιτελών με νέες ιδέες και μαθήματα-δραστηριότητες. Το επίπεδο είναι αρκετά χαμηλό και απλά συντηρούνται ως και ανακυκλώνονται τα ίδια και τα ίδια. Δεν επιθυμώ να καταγράψω λεπτομέρειες, τις όποιες σύντομα θα παρουσιάσω από την ιστοσελίδα μου καθώς και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα όποια έχω πολυδιάστατη παρουσία.

3)Το σύστημα προαγωγών  των στελεχών παραμένει απαρχαιωμένο και τρωτό, λόγω των κομματικών παρεμβάσεων από τους πολιτικούς. Υπάρχει σοβαρή μελέτη για μια δικαιότερη επιλογή, βάσει των επαγγελματικών και συναφών κριτηρίων των στελεχών. Οι αξιωματικοί του μέλλοντος, λόγω της φύσης της κρίσης, όσο ποτέ άλλοτε θα πρέπει να παραμείνουν μακριά των κομματικών συμπλεγμάτων.

4) Η συμμετοχή μας στις ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές σε όλη την υδρόγειο θα πρέπει να εξεταστεί στο φως των περιφερειακών και παγκόσμιων εξελίξεων. Η συμμετοχή μας μέχρι τώρα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως οριακά  θετική. Αλλά δεν θα πρέπει να την βλέπουμε ως ένα ακόμα ενισχυμένο μισθό των στελεχών που συμμετέχουν σε αυτές. Χρειάζεται εξαγωγή  LESSONS LEARNED από τις αποστολές καθώς και συγκριτικές μελέτες με αντίστοιχα  διαφόρων χορών και τι αυτές έχουνε συλλέξει. Δεν έχουμε δώσει την ανάλογη βαρύτητα στην πολιτιστική διπλωματία, στις πολιτιστικές πληροφορίες , στην ανθρωπογεωγραφία κα των περιοχών που αναπτύσσονται τέτοιες δυνάμεις. Επίσης χρειάζεται τα εγχειρίδια των ειρηνευτικών αποστολών να προσαρμοστούν στα μετά το 2010 δεδομένα.

5) Τα διάφορα προγράμματα του ΝΑΤΟ να μελετηθούν σε βάθος και σε ποια από αυτά μπορούμε να συνδράμουμε και αποκομίσουμε οφέλη. Δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχουμε σε όλα, αλλά πχ σε επιμέρους περιπτώσεις τηςSMART DEFENSE , είναι θετική η παρουσία μας. Πολλά από αυτά δεν τα έχουμε κατανοήσει καθόλου, αφού ανέκαθεν το ΝΑΤΟ είναι χώρος στον όποιο δεν έχουνε τα στελέχη μας ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις, μελέτες και διαχρονική εμπειρία. Για να μην βρεθούμε προ απροόπτων εξελίξεων χρειάζεται καλύτερη κατανόηση του ΝΑΤΟ. Η ΕΕ δεν είναι στον στρατιωτικό τομέα κάτι το πολύ σοβαρό. Απλά χάρτινη τίγρης. Μπορούμε να δαπανήσουμε αλλού τέτοιους πόρους….

6) Ο τομέας των ασύμμετρων/μη-γραμμικής φύσης απειλών μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ασφάλεια και άμυνα στονκυβερνοχώρο, όπου εξελίσσεται με τρομακτικούς ρυθμούς. Είναι αναγκαίο να τον προσέξουμε πάρα πολύ, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συνδράμει επιλεκτικά και ο ιδιωτικός τομέας. Η παρουσία μας σε κρίσιμες διασκέψεις και κέντρα λήψης αποφάσεων κρίνεται όσο ποτέ άλλοτε ως πολύπλευρα απαραίτητη. Ενδέχεται να δεχθούμε στο μέλλον πλήγματα με πρωτοφανείς επιπτώσεις για την άμυνα και συνοχή της χώρας μας.

7) Η ασφάλεια στην Ανατολική και ΝΑ Μεσόγειο σε συνδυασμό με μελλοντικές ενεργειακές εξελίξεις απαιτεί κάποιας άλλης μορφής δυνάμεις.  Η ενεργειακή ασφάλεια στην λεκάνη της Μεσογείου θα έχει πολλές παραμέτρους , ενώ η εμπλοκή πολλών και τρίτων θα δημιουργεί εντάσεις. Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ θα τις θεωρούσα σημαντικές, αλλά δεν πρέπει να δενόμαστε αποκλειστικά με αυτούς. Υπάρχουν υπολογίσιμα συμφέροντα στα Αραβικά κράτη και χρειάζεται να γίνουνε αναλύσεις για την μετά-Αραβική άνοιξη εποχή. Χρειάζεται μια πιο ισορροπημένη πολιτική , γιατί ποτέ δεν μπορείς να προδικάσεις τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.

8) Στο θέμα του  ΝΑΤΟ έχω γράψει πρόσφατα ότι είναι σημαντικό να εξετάσουμε κάποια πράγματα. Η Ατλαντική Συμμαχία έχει ξεφύγει τελείως από αυτό που ήταν. Το ΝΑΤΟ δεν είναι παγκόσμιος χωροφύλακας. Δεν μπορεί να δαπανάμε χρήματα για αποστολές αμφιβόλου νομικής, ηθικής και επιχειρησιακής διάστασης. Το ΝΑΤΟ δεν συστήθηκε για να βομβαρδίζει την Λιβύη, ούτε να συνοδεύει παιδιά στα σχολεία του Κοσόβου, ούτε να ασχολείται με γυφτοπειρατές στο Κέρας της Αφρικής αλλά ούτε και  με τις ενδοφυλετικές αντιπαραθέσεις στην οριογραμμή ΝΤΟΥΡΑΝΤ στο χώρο του Αφγανιστάν-Πακιστάν. Χρειάζεται να ανοιχθεί διάλογος σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο αναφορικά με το ΜΕΛΛΟΝ του ΝΑΤΟ.

9) Ο τομέας των πληροφοριών είναι ένας από αυτούς που υστερούμε πάρα πολύ. Χρόνια τον παρακολουθώ. Οι τρόποι συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών είναι από ανεπαρκείς μέχρι απαρχαιωμένοι. Υστερούμε στον τομέα της παγκοσμιοποιημένης πληροφόρησης, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην ανάλυση των πληροφοριών. Τα βλέπουμε οριακά, μυωπικά και στατικά. Θα έπρεπε να τα βλέπαμε και αξιολογούσαμε με άλλους τρόπους και με άλλο βάθος. Η πληροφορία πλέον έχει πολλές και εξελιγμένες παραμέτρους. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαία η προσαρμογή σε νέα δεδομένα και μεθόδους. Η τεράστια υπόθεση Σνοόυντεν πρέπει για τα Ελληνικά δεδομένα να μελετηθεί.

10) Τέλος είναι καιρός να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε μόνιμα πάνω σε αντιλήψεις γραμμικής άμυνας, και ορίων γραμμών και στατικών θέσεων. Επίσης μέσα στα επόμενα χρόνια χρειάζεται  να απεμπλακούμε από τις Κλαουζεβιτσιανές θεολογίες της πολεμολογίας  και  τάχα αλάνθαστα…παπικές θεωρήσεις της άμυνας, της γεωμορφολογίας  αλλά και της ψυχροπολεμικής αντίληψης. Οι αξιωματικοί μας θα πρέπει να εντρυφήσουν σε άλλα μοντέλα, θεωρητικούς και σύγχρονα δόγματα. Καλή η ιστορία και τα λεχθέντα του Κλαούζεβιτς αλλά ακόμα καλύτερα να προσαρμόζεσαι με τη νέα φύση των πολέμων, την πολυπλοκότητα των υβριδικών απειλών, την ασυμμετρία των δυνάμεων του εχθρού, τους πολέμους 4ης και 5ης γενιάς κλπ κλπ.

Μέχρι στιγμής σε όλα αυτά έχουμε κινηθεί με ρυθμούς χελώνας και μερικές φορές φοβικά στο να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα…Είναι η κρίση δραματική., αλλά όπως έλεγε και ο πατέρας της νίκης στον ΒΠΠ ότι η κρίση προσφέρει και ευκαιρίες για να τις αρπάξεις και να πας μπροστά….Χρειάζεται τόλμη, φαντασία και στρατηγικός προγραμματισμός. Διαφορετικά χαθήκαμε και σε αυτό τον χώρο. Ας ελπίσουμε η όποια νέα κυβέρνηση προέλθει από τις ερχόμενες εκλογές μέσα στο 2014 , ως και οι επόμενες ηγεσίες να κάνουνε βήματα ανανέωσης και προόδου.Και ας μην λησμονούμε ότι στην χώρα μας δοκιμάζεται εξελιγμένη μορφή οικονομικού πολέμου…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com