Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ποιός είναι o Ισκαντάρ Σάφα, το “αφεντικό” των Ναυπηγείων ...





Απασχόλησε τη CIA όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 εντοπίστηκε να έχει επαφές με τη σιτική οργάνωση Χεζμπολάχ. Στην Ευρώπη άρχισαν να τον βλέπουν με…μισό μάτι, όταν στη Γαλλία ξέσπασε το σκάνδαλο της μεσολάβησής του στην καταβολή 3 εκατ. δολαρίων ως λύτρα για την απελευθέρωση πέντε Γάλλων ομήρων, τους οποίους είχε πιάσει η Χεζμπολάχ το 1988. Στην Ελλάδα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης στην Βουλή για τα ναυπηγία Σκαραμαγκά.
Ο λόγος για τον Λιβανέζο επιχειρηματία 58χρονο Ισκαντάρ Σάφα, το “αφεντικό” των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Βιογραφία
Ο Σάφα γεννήθηκε στο Γκαντίρ του βορείου Λιβάνου το 1952, σε μία χριστιανική μαρωνίτικη οικογένεια. O πατέρας του ήταν υψηλόβαθμος κρατικός λειτουργός της γαλλικής διοίκησης στη χώρα.
Σπούδασε στη σχολή επιχειρήσεων ΙΝSΕΑD στο Φοντενεμπλό της Γαλλίας. Κατόπιν, συνέστησε μαζί με τον αδελφό του Ακραμ, την εταιρεία holding Τriacorp, η οποία δραστηριοποιήθηκε σε συστήματα ασφαλείας και οπλικών συστημάτων.
Ο 58χρονος επιχειρηματίας θεωρείται από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Σύμφωνα με τη λίστα των πιο πλούσιων επιχειρηματιών του «Αrabian Βusiness» για το 2009, η περιουσία του ανέρχεται σε περίπου 520 εκατ. δολάρια.
Επιχειρηματική δράση
Μέσω της εταιρείας Ρrivinvest ο Σάφα ελέγχει περίπου το 30% της ΑDΜ. Το υπόλοιπο 75% ανήκει στον όμιλο Αλ Αϊν που φέρεται να ελέγχεται από την πριγκιπική οικογένεια του Αμπου Ντάμπι. Ωστόσο αυτός που «τρέχει» το εταιρικό σχήμα είναι ο Σάφα.
Μετά το 2008 ο Ι. Σάφα εμφανίζεται πίσω από όλα τα μεγάλα ντιλ του Ομίλου Αbu Dhabi Μar με την ανακατασκευή δύο πρώην ολλανδικών φρεγατών που είχαν περιέλθει στα χέρια του Ναυτικού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ως μεγαλομέτοχος του κρατικού ομίλου ADM εμφανίζεται να αγοράζει το ένα ναυπηγείο μετά το άλλο. Γίνεται αφεντικό σε δύο ναυπηγεία στη Γαλλία (CMN και της Νορμανδίας), εν συνεχεία επεκτείνεται στα γερμανικά ναυπηγεία Nobiskrug που ειδικεύονται στα «μέγα γιοτ» και μέσα σε λίγους μήνες εξαγοράζει το 80% των γερμανικών ναυπηγείων Blohm und Voss στο Αμβούργο που ανήκουν στον όμιλο ThyssenKrupp.
Τον Οκτώβριο του 2009 επίσης ο Σάφα και η ΑDΜ αγόρασαν το 80% της εταιρείας Βlohm+Voss, η οποία είναι η βασική κατασκευάστρια των πλοίων επιφανείας του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού. Και στη συνέχεια συνέστησαν κοινοπραξία (με ποσοστό 50%- 50%) με την ΤΚΜS για την κατασκευή τέτοιων πλοίων.
Ο Ι. Σάφα απογειώνεται το 2009 όταν ο όμιλος εξαγόρασε πλειοψηφικό ποσοστό στα γερμανικά ναυπηγεία Νobiskrug στο Rendsburg, που ειδικεύονται στην κατασκευή πολυτελών γιοτ. Την ίδια χρονιά, η Αbu Dhabi Μar εξαγόρασε το 80% των γερμανικών ναυπηγείων Βlohm und Voss στο Αμβούργο που ανήκαν στον όμιλο ΤhyssenΚrupp Μarine Systems. Στην ΤhussenΚrupp Μarine Systems ανήκαν και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Σάφα.
Τον Δεκέμβριο του 2011, στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής συνεννόησης μεταξύ της Marfin Investment Group (MIG) και του Ομίλου Abu Dhabi Mar/Prinvest Group, το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG εξέλεξε ομόφωνα ως νέο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και μη Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Εταιρείας τον κ. Ισκαντάρ Σάφα.
Πηγή: 7imeres.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com