Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

«Άβυσσος» μεταξύ Τρόικας-Υπ.Οικ. με διαφορά έως 600 εκατ. ευρώ .....





Χάνεται το ραντεβού της 9ης Δεκεμβρίου για την σύγκλιση στο δημοσιονομικό κενό του 2014.
Αν και το Υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να καταλήξει σε μία ικανή προσέγγιση με την τρόικα, δεν κατέστη αυτό δυνατό ούτε και σήμερα. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που μετείχε στις συσκέψεις, δήλωνε πολύ επιφυλακτικό όσον αφορά στο αν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το ορόσημο της 9ης Δεκεμβρίου.
«Δύσκολο να έχουμε σήμερα συμφωνία για το 2014. Η τρόικα φεύγει αύριο και ξανάρχεται μάλλον αρχές Δεκεμβρίου. Θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου, αλλά είναι δύσκολο», ανέφεραν κύκλοι του υπουργού Οικονομικών.
Giannis-Stournaras-Poul-Thomsen
Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι ελεγκτές αμφισβητούν έντονα τις προβλέψεις για τα έσοδα του 2014, στις οποίες στηρίζεται ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που ετοιμάζεται να καταθέσει αύριο στη Βουλή ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Το χάσμα στις εκτιμήσεις ελεγκτών και κυβέρνησης αγγίζει τα 500-600 εκατ. ευρώ, πέραν των επιφυλάξεων που έχουν οι ελεγκτές για την αποδοτικότητα των μέτρων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας, το οποίο καταθέτει αύριο ο κ. Γιάννης Βρούτσης.
Συγκεκριμένα, η τρόικα δεν δέχεται ότι το 2014 θα προκύψουν επιπλέον έσοδα 700 εκατ. ευρώ από την ανάκαμψη της οικονομίας και 380 εκατ. από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά υπολογίζει 100-120 εκατ. λόγω ανάκαμψης και 350 από την φοροδιαφυγή.
Η δεύτερη συνάντηση της τρόικας στο Υπουργείο Οικονομικών κράτησε μιάμιση ώρα. Το μεσημέρι είχε προηγηθεί συνάντηση άλλης μιάμισης ώρας με θέμα τους πλειστηριασμούς, στην οποία επίσης δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί η «εμπλοκή»...
ΕΑΣ λίγα βήματα εμπρός
Ειδικά για το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι και η τρόικα έχει υπαναχωρήσει από το αίτημα της για «λουκέτο», ωστόσο υπάρχουν ακόμη διαφωνίες: η ελληνική πλευρά ζητά να διατηρηθεί και ο εξαγωγικός χαρακτήρας της εταιρείας, ενώ η τρόικα συναινεί μόνο στη διατήρηση του στρατιωτικού της σκέλους.
newego LARGE t 1101 54211151
Τα ορθάνοιχτα μέτωπα
Τα ανοικτά μέτωπα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας είναι πολλά και μεγάλα. Περιλαμβάνουν εκτός από τα μέτρα του 2014, τον ενιαίο φόρο ακινήτων, τις ομαδικές απολύσεις αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις, με την τρόικα να ζητά παρεμβάσεις. ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα και με διάφορα «οχήματα» εκ των προτέρων άντλησης εσόδων από μελλοντικές αξιοποιήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων (πώληση μετοχών, fund ακινήτων, δάνειο με εγγύηση αξίες του δημοσίου κλπ).
Προϋπολογισμός
Αύριο κατατίθεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή και ανακοινώνεται επισήμως, καθώς υπάρχει συνταγματική υποχρέωση. Με μέτρα όμως αναμένεται να «γεμίσει» στην συνέχεια – όταν υπάρξει συμφωνία –με πρόσθετες νομοθετικές παρεμβάσεις.
Εκκρεμεί άλλωστε, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη και το μεσοπρόθεσμο, που τα τελευταία χρόνια «παραδοσιακά» αναμορφώνει τον προϋπολογισμό μετά από κάθε συμφωνία με την τρόικα.
Φέτος, το μεσοπρόθεσμο όμως θα έχει ειδική σημασία μετά την επιμονή των δανειστών να δοθούν μέτρα και για το 2015 από τώρα, επιμονή που σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα «ανεβάσει» το δημοσιομικό κενό σε ...δυσθεώρητα ύψη.












newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com