Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δρ. ΑΘΑΝ.Ε. ΔΡΟΥΓΟΥ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ.




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ"

ΔΡ Αθανάσιος Ε Δρούγος
Διεθνολόγος-Στρατιωτικός Αναλυτής-Ειδικός στα θέματα παγκόσμιας ασφάλειας.
ΚΥΡΙΕ ΔΡΟΥΓΟ ΠΩΣ ΕΚΤΙΜΑΤΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ;

Ο Σαμαράς στα πλαίσια της επίσκεψης του στο Ισραήλ που ακολουθεί εκείνη στη Νέα Υόρκη στοχεύει να προωθήσει τις διμερείς ενεργειακές και άλλες σχέσεις από κοινού με παρόμοιες κινήσεις του Αναστασιάδη από πλευράς Λευκωσίας με το Τελ Αβίβ. Φυσικά είναι αβέβαιο αν θα επιτύχει( παρά τα λεγόμενα των μνημονιακών ), γιατί η κατάσταση στην Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα ρευστή, αφού μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία, δεν έχουνε αποδώσει μέχρι τώρα αποτελέσματα οι διαπραγματεύσεις για το Παλαιστινιακό(αν μάλιστα αποτύχουν υπάρχει λίαν ορατός κίνδυνος για μία τρίτη ιντιφάντα), η κατάσταση στον γειτονικό Λίβανο είναι εκρηκτική (ειδικά λόγω της δράσης και κινητικότητας της εξτρεμιστικής Χεζμπολλάχ), ενώ παραμένουν ανοικτά τα μείζονα θέματα της εσωτερικής αντιπαράθεσης στην Αίγυπτο , το Κουρδικό και το θέμα του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Επιπλέον ας λάβουμε υπόψη, ότι παρά τα κυοφορούμενα για τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ , συνεχίζονται οι επαφές για την επίλυση διαφόρων εκκρεμών ζητημάτων από το 2010 εξ αιτίας του φονικού ρεσάλτο Ισραηλινών βατραχανθρώπων στο πλοίο ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ που έχασαν την ζωή τους από μία παράνομη ενέργεια 9 Τούρκοι πολίτες.

Προφανώς ο Σαμαράς έχει κατά νου τα ενεργειακά, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αφού πολλά πράγματα ούτε καν έχουνε αρχίσει ενώ νομικά-πολιτικά-περιβαλλοντικά και άλλα ζητήματα παραμένουν ανοικτά .Τις διάφορες άλλες συμφωνίες για τουρισμό, εκπαιδευτικά και δημόσιας τάξης ζητήματα δε νομίζω ότι είναι πάνω από τα ενεργειακά. Οπωσδήποτε πρέπει να προσέξουμε γιατί το τοπίο είναι ομιχλώδες και δεν πρέπει να υποβιβάσουμε και άλλο τις σχέσεις μας με τους Άραβες. Μπορεί να είχε επαφές στις ΗΠΑ ο Σαμαράς αλλά κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι πρωθυπουργός με μέλλον. Οι επικείμενες πολιτικές εξελίξεις θα κατευθύνουν πολλά…Ίσως στα πλαίσια της αναμενόμενης ισχνής προεδρίας μας στην ΕΕ να επιδιώξουμε μία καλύτερη συνεργασία στον αντιτρομοκρατικό τομέα με το Ισραήλ. Πάντως με προξενεί εντύπωση ότι στο ταξίδι Σαμαρά είναι σχεδόν 10 υπουργοί και μεταξύ αυτών δεν είναι ο Αβραμόπουλος που λογικά ως Υπουργός Άμυνας και την στιγμή μάλιστα που λαμβάνει χώρα μια κοινή αεροπορική άσκηση σε ένα αρκετά υπολογίσιμο και διευρυμένο εναέριο χώρο, άρα κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να ήταν εκεί. Αυτό δείχνει πόσο οριακή και προβληματική είναι η συγκατοίκηση και συνύπαρξη των δύο πόλων μέσα στην δικομματική.

ΠΟΙΑ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ;
Ο Σαμαράς όλο αυτό το διάστημα ήταν κάτω από πιέσεις από διάφορα Εβραϊκά και Ελληνοεβραικά σωματεία, οργανώσεις και κινήσεις για να πάρει σκληρά μέτρα κατά της Χρυσής Αυγής. Δέχονταν συνεχώς πιέσεις φανερά και κρυφά να επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στην ΧΑ(αν και τελικά δεν είμαι σίγουρος αν θα το επιτύχει γιατί δεν αποκλείω να αποβεί μπούμερανγκ). Συνεπώς όπως στις ΗΠΑ είπε ότι θα χτυπήσει το νεοναζισμό(αυτό άλλωστε τους πλασάρει ), ο στόχος του είναι να πει ότι «να εγώ είδατε το προχώρησα, και είναι η ώρα να κάνετε επενδύσεις κλπ»(που δεν τις βλέπω να έρχονται σε μία χώρα υπό κατάρρευση…….).Αλλά κυρίως ο Σαμαράς θέλει ποικιλοτρόπως να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ, για να μην είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές που θα γίνουνε αναγκαστικά και πολύ σύντομα. Δεν είναι τυχαία η θεωρία περί χτυπημάτων στα ας πούμε δύο άκρα. Επίσης και οι Ισραηλινοί δεν βλέπουν καθόλου θετικά την έλευση μίας κυβέρνησης στην εξουσία με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα υποβαθμίσει ή και σταματήσει τη συνεργασία με το Τελ Άβίβ(ειδικά στον στρατιωτικό τομέα που δεν είμαι και βέβαιος αν για εμάς έχει αποδώσει πολλά…). Συνεπώς μέσω ΧΑ προσπαθεί να εμφανιστεί ότι να προχώρησε σε σκληρά μέτρα κατά της ακροδεξιάς, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρύτερες αντιμνημονιακές δυνάμεις. Άρα θα εμφανιστεί ότι αυτός είναι ο πραγματικός υποστηρικτής της οποιασδήποτε προσέγγισης των δύο κρατών. Ασφαλώς αυτή η πολιτική είναι παρακινδυνευμένη και ας μην λησμονούμε ότι για όλα ο τελικός παράγοντας που αποφασίζει είναι ο αφέντης λαός και μόνο. Και φυσικά εν όψει εξελίξεων στο προσεχές διάστημα και στον τομέα των Ισραηλινό-Τουρκικών….ποτέ δεν ξέρεις αν θα αποδώσουν ή όχι κάποια αποτελέσματα……Το περί άκρων είναι ξενόφερτο…αλλά κακές συμβουλές κάκιστων συμβούλων δεν απαλλάσσουν τον συμβουλευόμενο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com