Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

MANY WISHES...





Γιομ Κιπούρ
Yom Kippur (in Hebrew)

Επίπεδο: Βασικό
Σημασία: Ημέρα του Εξιλασμού
Τηρήσεις: νηστεία, προσευχή και μετάνοια
Μήκος: 25 Hours
Χαιρετισμός: Έχετε μια εύκολη γρήγορη
Προσθήκες Λειτουργία: Ακύρωση των όρκων? Μακρά εξομολόγηση των αμαρτιών 
... Στο έβδομο μήνα, τη δέκατη ημέρα του μήνα, θέλετε ταπεινώσει τας ψυχάς σας, και εσείς δεν θα κάνετε οποιαδήποτε εργασία ... Για εκείνη την ημέρα πρέπει να παράσχει εξιλέωση για να σας καθαρίσει από όλες τις αμαρτίες σας, πριν από την L-RD.-Λευιτικό 16:29-30
Yom Kippur είναι ίσως η πιο σημαντική γιορτή του εβραϊκού έτους. Πολλοί Εβραίοι που δεν τηρούν κανένα άλλο εβραϊκό έθιμο θα απέχουν από την εργασία, γρήγορη και / ή να παρακολουθήσουν συναγωγή υπηρεσίες αυτή την ημέρα. Yom Kippur συμβαίνει την 10η ημέρα του Tishri . Οι διακοπές είναι που έχει συσταθεί στο Λευιτικό 23:26 επ..
Το όνομα "Yom Kippur" σημαίνει "Ημέρα του Εξιλασμού," και ότι λίγο πολύ εξηγεί τι οι διακοπές είναι. Είναι μια ημέρα που προορίζεται να "ταλαιπωρούν την ψυχή», για να εξιλεώσει τις αμαρτίες του παρελθόντος έτους. Στις ημέρες του δέους , ανέφερα τις "βιβλία", στην οποία Θαναγράφει όλα τα ονόματα μας. Στις Yom Kippur, η απόφαση τέθηκε σε αυτά τα βιβλία είναι σφραγισμένο. Αυτή η ημέρα είναι, κατ 'ουσίαν, τελευταία έκκληση σας, η τελευταία σας ευκαιρία για να αλλάξει την απόφαση, για να αποδείξει μετάνοια σας και να επανορθώσει.
Όπως ανέφερα στην Μέρες του δέους, Γιομ Κιπούρ λυτρώνει μόνο για τις αμαρτίες του ανθρώπου και Gd, όχι για τις αμαρτίες εναντίον ενός άλλου προσώπου. Για να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες ενάντια σε ένα άλλο άτομο, θα πρέπει πρώτα να επιδιώξει συμφιλίωση με το εν λόγω πρόσωπο, ανόρθωσης τις αδικίες που διαπράττονται εναντίον τους, αν είναι δυνατόν. Ότι πρέπει όλα να γίνουν πριν από το Γιομ Κιπούρ.
Yom Kippur είναι ένα πλήρες Sabbath? Έργο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα. Είναι γνωστό ότι είστε υποτίθεται για να απέχουν από το φαγητό και το ποτό (ακόμη και νερό) σε Yom Kippur. Πρόκειται για ένα πλήρες, 25-ωρη νηστεία που αρχίζει πριν από το ηλιοβασίλεμα το βράδυ πριν Yom Kippur και λήγει μετά από το σούρουπο την ημέρα του Γιομ Κιπούρ. Το Ταλμούδ διευκρινίζει επίσης πρόσθετους περιορισμούς που είναι λιγότερο γνωστό: πλύσιμο και το μπάνιο, χρίσμα το σώμα του (με τα καλλυντικά, αποσμητικά, κλπ.), φορώντας δερμάτινα υποδήματα ( Ορθόδοξοι Εβραίοι συνήθως φορούν παπούτσια καμβά κάτω από τα ρούχα φόρεμα τους σε Yom Kippur), και να συμμετάσχει σε σεξουαλικές σχέσεις είναι όλα απαγορεύονται στο Γιομ Κιπούρ.
Όπως πάντα, οποιαδήποτε από αυτούς τους περιορισμούς μπορεί να αρθεί όταν μια απειλή κατά της ζωής ή της υγείας. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά κάτω από την ηλικία των εννέα και των γυναικών κατά τον τοκετό (από το χρόνο εργασίας αρχίζει μέχρι τρεις ημέρες μετά τη γέννηση)δεν επιτρέπεται να γρήγορα, ακόμη και εάν θέλουν να. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι γυναίκες από την τρίτη μέχρι την έβδομη μέρα μετά τον τοκετό επιτρέπεται να γρήγορα, αλλά επιτρέπεται να σπάσει το γρήγορο αν αισθάνονται την ανάγκη να το πράξουν. Τα άτομα με άλλες ασθένειες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό και έναν ραβίνο για συμβουλές.
Οι περισσότερες από τις διακοπές που δαπανάται στη συναγωγή , στην προσευχή. Στην Ορθόδοξη συναγωγές, οι υπηρεσίες αρχίζουν νωρίς το πρωί (8 ή εννέα) και θα συνεχιστεί μέχρι περίπου 15:00. Οι άνθρωποι τότε συνήθως πάει στο σπίτι για έναν υπνάκο το απόγευμα και επιστροφή περίπου 5 ή 6 μμ για τις υπηρεσίες το απόγευμα και το βράδυ, τα οποία συνεχίζουν μέχρι να νυχτώσει. Το τέλος των υπηρεσιών κατά το σούρουπο, με την ανατίναξη της tekiah gedolah, μια μεγάλη έκρηξη στο σοφάρ. Δείτε Ρος Χασανά για περισσότερες πληροφορίες σχετικά σοφάρ και χαρακτηριστική εκρήξεις του.
Είναι σύνηθες να φορούν λευκά για τις διακοπές, το οποίο συμβολίζει την αγνότητα και φέρνει στο νου την υπόσχεση ότι οι αμαρτίες μας πρέπει να γίνει άσπρη σαν το χιόνι (Ησ. 1:18). Μερικοί άνθρωποι φορούν Kittel, η λευκή εσθήτα όπου οι νεκροί είναι θαμμένοι .

Yom Kippur Λειτουργία

Δείτε επίσης εβραϊκής Λειτουργία γενικότερα.
Η λειτουργία για Yom Kippur είναι πολύ πιο εκτεταμένη από ό, τι για οποιαδήποτε άλλη ημέρα του έτους. Λειτουργικές αλλαγές είναι τόσο εκτεταμένες ότι ένα ξεχωριστό, ειδικό βιβλίο προσευχή για Γιομ Κιπούρ και Rosh Hashanah . Αυτό το βιβλίο προσευχής ονομάζεται machzor.
Play MusicΗ υπηρεσία βράδυ που ξεκινά Yom Kippur είναι κοινώς γνωστό ως Kol Nidre, το όνομά του για την προσευχή που ξεκινά την υπηρεσία."Kol nidre" σημαίνει "όλους τους όρκους,« και σε αυτή την προσευχή, ζητάμε Θ να ακυρώσει όλα τα προσωπικά τους όρκους που μπορεί να κάνει το επόμενο έτος. Αναφέρεται μόνο στο όρκους μεταξύ του προσώπου που τους καθιστά και Gd, όπως «Αν περάσει αυτό το τεστ, εγώ θα προσεύχομαι κάθε μέρα για τους επόμενους 6 μήνες!" Κάντε κλικ στις μουσικές νότες για να ακούσετε ένα μέρος του παραδοσιακού μελωδία για αυτήν την προσευχή.
Αυτή η προσευχή έχει συχνά πραγματοποιήθηκε από αντισημίτες ως απόδειξη ότι οι Εβραίοι είναι αναξιόπιστοι (που δεν τηρούν τους όρκους μας), και για το λόγο αυτό το μεταρρυθμιστικό κίνημα αφαιρεθεί από τη λειτουργία για μια στιγμή. Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο: να κάνει αυτή την προσευχή, γιατί παίρνουμε όρκους τόσο σοβαρά ότι θεωρούμε τους εαυτούς μας δεσμεύεται ακόμη και αν κάνουμε τους όρκους κάτω από πίεση ή σε περιόδους στρες, όταν δεν σκέφτονται κατ 'ευθείαν. Αυτή η προσευχή έδωσε άνεση σε εκείνους που είχαν ασπασθεί το χριστιανισμό από τα βασανιστήρια σε διάφορα ιερά εξέταση, αλλά δεν ήταν σε θέση να σπάσει τον όρκο τους να ακολουθήσουν τον Χριστιανισμό. Σε αναγνώριση αυτής της ιστορίας, το μεταρρυθμιστικό κίνημα αποκατασταθεί αυτή την προσευχή σε λειτουργία της.
Υπάρχουν πολλές προσθήκες στην κανονική λειτουργία (θα πρέπει να υπάρξει, για να πάρει μια τέτοια μεγάλη <grin> υπηρεσία). Ίσως η πιο σημαντική προσθήκη είναι η εξομολόγηση των αμαρτιών της κοινότητας, η οποία εισάγεται στο Shemoneh Esrei (Amidah) προσευχή. Σημειώστε ότι όλες οι αμαρτίες είναι ομολόγησε στον πληθυντικό (το έχουμε κάνει αυτό, έχουμε κάνει αυτό), τονίζοντας κοινοτική ευθύνη για τις αμαρτίες.
Υπάρχουν δύο βασικά μέρη της αυτή την εξομολόγηση: Ashamnu, μια μικρότερη, πιο γενική λίστα (θα ήταν προδοτική, έχουμε επιθετική, έχουμε συκοφαντικό ...), και Al Cheit, μια μεγαλύτερη και πιο συγκεκριμένη λίστα (για το αμαρτία αμαρτήσει προτού δια της βίας ή πρόθυμα, και για την αμαρτία αμαρτήσει πριν ενεργώντας ασυγκίνητα ...) Οι συχνές αναφορές για συγχώρεση διάσπαρτα σε αυτές τις προσευχές. Υπάρχει επίσης ένα catch-all εξομολόγηση: "Συγχώρεσέ μας την παραβίαση των θετικών και αρνητικών εντολές εντολές, έστω και αν δεν περιλαμβάνουν πράξη, έστω και αν δεν είναι γνωστά σε μας."
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι εν λόγω ομολογίες δεν καλύπτουν ειδικά τα είδη των αμαρτιών τελετουργικό που μερικοί πιστεύουν ότι είναι το να είναι-όλοι-και-τέλος-όλα του Ιουδαϊσμού. Δεν υπάρχει «για την αμαρτία που έχουμε αμαρτήσει πριν από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος, καθώς και για την αμαρτία που έχουμε αμαρτήσει εναντίον σας από την οδήγηση σε Σαββάτου" (αν και προφανώς αυτά περιλαμβάνεται εμμέσως στο catch-all). Η συντριπτική πλειοψηφία των αμαρτιών που απαριθμούνται αφορούν κακομεταχείριση των άλλων ανθρώπων, οι περισσότεροι από αυτούς από την ομιλία του (επιθετική ομιλία, scoffing, συκοφαντία, talebearing, και βρίζοντας ψευδώς, για να αναφέρουμε μερικά). Αυτά όλα έρχονται στην κατηγορία της αμαρτίας είναι γνωστή ως " Lashon ha-ra »(lit: το κακό γλώσσα), το οποίο θεωρείται ένα πολύ σοβαρό αμάρτημα στον Ιουδαϊσμό.
Η σύναψη των υπηρεσιών του Γιομ Κιπούρ, γνωστή ως Ne'ilah, είναι ένα μοναδικό για την ημέρα. Είναι συνήθως διαρκεί περίπου 1 ώρα μακριά.Η κιβωτός (ένα γραφείο, όπου οι πάπυροι της Τορά φυλάσσονται) παραμένει ανοικτή καθ 'όλη αυτή την υπηρεσία, έτσι θα πρέπει να σταθεί σε όλη την υπηρεσία. Υπάρχει ένας τόνος απελπισίας στις προσευχές της υπηρεσίας αυτής. Η υπηρεσία είναι μερικές φορές αναφέρεται ως το κλείσιμο των πυλών? Σκεφτείτε από το ως «τελευταία ευκαιρία» για να πάρει μια καλή κουβέντα πριν από τις διακοπές τελειώνει. Η υπηρεσία ολοκληρώνεται με μια πολύ μεγάλη έκρηξη του σοφάρ. Δείτε Ρος Χασανά για περισσότερες πληροφορίες σχετικά σοφάρ και χαρακτηριστική εκρήξεις του.
Μετά το Yom Kippur, θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται για τις επόμενες διακοπές, Sukkot , η οποία αρχίζει μετά από πέντε ημέρες.

Κατάλογος Ημερομηνίες

Yom Kippur θα συμβεί τις επόμενες ημέρες των κοσμικό ημερολόγιο:
  • Εβραϊκή Έτος 5773: sunset 25 Σεπ 2012 - σούρουπο 26 Σεπτεμβρίου 2012
  • Εβραϊκή Έτος 5774: sunset 13 Σεπτεμβρίου, 2013 - σούρουπο 14 του Σεπτέμβρη του 2013
  • Εβραϊκή Έτος 5775: sunset 3 Οκτωβρίου 2014 - σούρουπο τέταρτης Οκτωβρίου 2014
  • Εβραϊκή Έτος 5776: sunset 22η Σεπτεμβρίου του 2015 - σούρουπο 23 του Σεπτέμβρη, 2015
  • Εβραϊκή Έτος 5777: sunset 11 Οκτωβρίου του 2016 - σούρουπο 12 Οκτ 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com