Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Με ποιο τρικ «κόβονται» 98 στους 100 ελευθ. επαγγελματίες από το επίδομα ανεργίας.....




Μόλις 4.000 από τους περισσότερους από 200.000 και πλέον ελεύθερους επαγγελματίες που έμειναν άνεργοι τα τελευταία 2 χρόνια, λόγω της διαρκώς συνεχιζόμενης ύφεσης, λαμβάνουν το επίδομα από τον ΟΑΕΔ, εξαιτίας των απαγορευτικών όρων και προϋποθέσεων που έχει θέσει με απόφαση του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από νεότερα στοιχειά του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ). Σύμφωνα με το ΕΕΑ, λόγω των όρων χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο θεσμοθετήθηκε από φέτος, το βοήθημα λαμβάνουν μόλις 4.000 άτομα ενώ εκκρεμεί η διεκπεραίωση επιπλέον, 3.000 αιτήσεων. Αυτό σημαίνει ότιεπίδομα, με τους υφιστάμενους όρους, δικαιούται περίπου το… 2% από το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι έμειναν άνεργοι.
Το βασικότερο «αγκάθι» στην χορήγηση του, το οποίο εσκεμμένα, φυσικά, έχει θέσει ως όρο η κυβέρνηση, είναι ένας ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος μένει άνεργος, να έχει εξοφλήσει το σύνολο των εισφορών που χρωστά προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Αν δηλαδή έχει μπει σε ρύθμιση και αποδίδει τα χρωστούμενα του κανονικά, δεν δικαιούται να λάβει επίδομα ανεργίας!
Χθες, στο διαδίκτυο ήρθαν πληροφορίες οι οποίες κάνουν λόγο για επικείμενη «ελαστικοποίηση» των όρων χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες. Όμως, μέχρις ότου υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, όσοι ασκούσαν ελεύθερο επάγγελμα και έμειναν άνεργοι ελέω της κρίσης, απλά μπορούν να προσδοκούν…
Ποιοι όροι ισχύουν σήμερα για το επίδομα ανεργίας των Ελεύθερων Επαγγελματιών
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Φ.80000/8285/253/2013 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δικαιούχοι του παρόντος βοηθήματος ανεργίας είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στους φορείς Ο.Α.Ε.Ε και Ε.Τ.Α.Π.–Μ.Μ.Ε., εφόσον διέκοψαν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους από την 1.1.2012 και εφεξής.
Προϋποθέσεις
1. Η πραγματοποίηση σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον 3 ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος και η καταβολή της ειδικής εισφοράς.
2. Το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 € και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 €.
3. Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 01.01.2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν την λήψη του βοηθήματος.
4. Ο δικαιούχος να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του, ή άλλου φορέα, μετά την διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση
5. Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιο του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε σύζυγο ή πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.
6. Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται
7. Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.
Διάρκεια καταβολής του βοηθήματος και χορηγούμενο ποσό
Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος εξαρτάται από το συνολικό αριθμό των ετών ασφάλισης στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα με ελάχιστο χρονικό διάστημα καταβολής τους τρεις μήνες και ανώτατο τους εννέα. Το ύψος του χορηγούμενου ποσού ανέρχεται σε 360,00€ μηνιαίως για το προβλεπόμενο διάστημα καταβολής.


nes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com