Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Γερμανικό debate: Μέρκελ: Θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο η Ελλάδα – Στάινμπρουκ: Αν ήμουν καγκελάριος θα το είχα χειριστεί διαφορετικά.




Αν κάτι μείνει από τη 1:30 ώρα του debate ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Πέερ Στάινμπρουκ ενόψει των γερμανικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου ήταν ο εκνευρισμός της Άνγκελα Μέρκελ, η νωθρότητα του αντιπάλου της και η παραδοχή της καγκελαρίου πως δεν ήξερε ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Γερμανία, κάτι που αποκαλύφθηκε μετά το ξεσκέπασμα του σκανδάλου από τον Έντουαρντ Σνόουντεν.
Χειραψία και χαμόγελα πριν ξεκινήσει η... μονομαχία
Χειραψία και χαμόγελα πριν ξεκινήσει η... μονομαχία
«Χάθηκε» η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, είπε η Άνγκελα Μέρκελ, που ανάγκασε όλο το twitter να ασχολείται μαζί της όχι τόσο για τα όσα είπε για την οικονομία, την ενέργεια, την Ελλάδα ή την κατασκοπεία αλλά για το κολιέ της, στα χρώματα της Γερμανίας.
Η καγκελάριος έχασε την ψυχραιμία της πολλές φορές, ειδικά όταν οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να τη διακόψουν για να κάνουν πιο πιεστικές ερωτήσεις. Αλλά (όπως ειπώθηκε και στο twitter) μόνο το Τσάκ Νόρις μπορούσε να τη διακόψει! Πριν καν ακόμη μιλήσει για την Ελλάδα, η Μέρκελ ίδρωσε, αλλά αυτό δεν οφειλόταν την καλή «απόδοση» του Στάινμπρουκ ούτε στην όποια πίεση των δημοσιογράφων. 

Η Μέρκελ δεν είπε τίποτα περισσότερο και τίποτα καινούργιο για την Ελλάδα. Είπε πως η πίεση πρέπει να συνεχιστεί και πως εκείνη πρέπει αυτό ακριβώς να κάνει και δεν απέκλεισε το νέο πακέτο. 
Η πρώτη αναφορά για την Ελλάδα έγινε μόλις 20 λεπτά μετά την έναρξη του debate... Αυτό θα πει να βρίσκεσαι στην κορυφή της ατζέντας!

Από την άλλη, ο Πέερ Στάινμπρουκ δεν την πίεσε. Σχολιάστηκε η (από κακόγουστη μέχρι αδιάφορη) γραβάτα του, η απάντησή του πως για το πρόγραμμα Agenda 2010 η αλήθεια πρέπει να αναζητηθεί στο Wikipedia, αλλά και το γεγονός πως δεν απάντησε σε ερώτηση για το μισθό των πολιτικών και ζήτησε να θεσπιστεί κατώτατος μισθός στη Γερμανία. 

Υπό βροχή, ο Πέερ Στάινμπρουκ αποχωρεί - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERSΥπό βροχή, ο Πέερ Στάινμπρουκ αποχωρεί - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
Η αρχή.... Η αγέλαστη Άνγκελα και ο αμήχανος Πέερ


Ο Πεερ Στάινμπρουκ πήρε πρώτος το λόγο, κοιτώντας την κάμερα αμήχανος. Από την άλλη, η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε πιο... χαλαρή. Αλλά χαμογελαστή σε καμία περίπτωση. Όσο περνούσε η ώρα, η καγκελάριος έδειχνε όλο και... χειρότερα. Ίδρωσε, αγχώθηκε –σύμφωνα με το... twitter- και δεν έκρυβε τον εκνευρισμό της για τις μεγάλες ερωτήσεις αλλά και το γεγονός πως η δημοσιογράφος προσπαθούσε να τη διακόψει. 
Αλλά όσο κι αν το προσπαθούσε, η Μέρκελ έδειχνε τη γνωστή πυγμή της: δε σταματούσε την απάντησή της μέχρι να σταματήσει να μιλά η δημοσιογράφος! 

Η Ελλάδα


Είχαν περάσει μόλις 20 λεπτά από την έναρξη της τηλεμαχίας Μέρκελ – Στάινμπρουκ όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά η λέξη Ελλάδα. «Η μεγαλύτερη κρίση που έπληξε ποτέ την Ευρώπη» όπως τη χαρακτήρισε η Μέρκελ. Η καγκελάριος δεν είπε τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι μας έχει ξαναπεί: η πίεση θα συνεχιστεί. Ξέρει πως μόνο η σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα θα την κρατήσει την καγκελαρία και αυτό το χαρτί έπαιξε ξανά!
Μέρκελ για τις αποκαλύψεις Σνόουντεν και το πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA: Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν τα ήξερα, τ' ομολογώ
«Οφείλω να βεβαιωθώ ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δε θα σταματήσουν. Ο ρόλος μου είναι να συνεχίσω να τους πιέζω», είπε και δεν απέκλεισε το νέο πακέτο στήριξης. Αλλά απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες γιατί οι αριθμοί και τα ποσά δεν τη συμφέρουν... 

Όλα για τις τράπεζες, παραδέχτηκε η Άνγκελα Μέρκελ! «Με το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δε βοηθάμε μόνο τους εταίρους μας, αλλά στηρίζουμε με αυτό τον τρόπο και τις γερμανικές τράπεζες από τις οποίες είχαν δανειστεί οι ελληνικές επιχειρήσεις, και οι οποίες τώρα θα ήθελαν να τους επιστραφούν τα χρήματα». Απλά... μαθηματικά! 
Άνγκελα Μέρκελ: Σήμερα οι Γερμανοί, βρίσκονται σε καλύτερη θέση από αυτή που βρίσκονταν πριν τέσσερα χρόνια και σε περίπτωση που εκλεγώ, σε τέσσερα χρόνια από σήμερα, θα βρίσκονται σε καλύτερη. Δώσαμε ευκαιρίες σε νέες ανθρώπους, μπορούμε να εγγυηθούμε τις θέσεις εργασίας.

Το τρίτο πακέτο, πάντως, παραμένει στο τραπέζι. Όμως «κανείς δε μπορεί να γνωρίζει ακόμη ποιο θα είναι το ύψος του. Ένα τρίτο πακέτο δεν μπορεί να αποκλειστεί», είπε η καγκελάριος και επανέλαβε ότι «η Γερμανία πρέπει όμως να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα από την πλευρά της δε θα καθυστερήσει σε καμία περίπτωση τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί».
«Δεν πρέπει να δείξουμε λάθος αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή "παροχές για αντιπαροχές, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα"», τόνισε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
«Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το θέμα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς. Βοηθάει με το να λυπάται για την δύσκολη κατάσταση; Ή βοηθάει με το να προτρέπει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;», διερωτήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ. 

«Χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από μέτρα λιτότητας για να βοηθήσουμε τις χώρες με κρίση χρέους να ξαναχτίσουν τις οικονομίες τους», είπε από την πλευρά του ο Πέερ Στάινμπρουκ και πρόσθεσε πως «κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα, ωστόσο εμείς θα είχαμε ακολουθήσει μία διαφορετική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Φυσικά, η Άνγκελα Μέρκελ δεν ξέχασε και το καρφί που χρησιμοποιεί συνεχώς κατά τον Σοσιαλδημοκρατών: πως εκείνοι είπαν το ναι για να μπει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. πως η κυβέρνηση Σρέντερ παραβίασε το Σύμφωνο Σταθερότητας...
Η Ελλάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΟΝΕ, είπε ξανά: «Με την εισαγωγή του ευρώ έγιναν λάθη. Η χώρα είχε όχι μόνο σημαντικά οικονομικά ελλείμματα, αλλά και ότι το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται ένα μέλος της Ευρωζώνης».
Παραδέχθηκε όμως ότι και η Γερμανία έχει στο παρελθόν βοηθηθεί και τώρα καλείται αυτή να βοηθήσει τις χώρες σε κρίση.

Η συνταγή Μέρκελ


Στα της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ πιστεύει πως το κόμμα της πρέπει να κερδίσει τις εκλογές γιατί έχει τη συνταγή της επιτυχίας και γιατί «τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινότητα των πολιτών αυτής της χώρας». «Μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να συνεχίσουμε το έργο μας» είπε και... πανηγύρισε το γεγονός πως αν και η ευρωζώνη βυθίζεται στην κρίση, η Γερμανία είναι σε τροχιά ανάπτυξης. 
Πεερ Στάινμπρουκ: Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν κατώτατο μισθό. Γιατί όχι και η Γερμανία;

«Θέλω να δω τη Γερμανία να στέκεται και πάλι στα πόδια της, θέλω η Γερμανία να μπορέσει να ξεπεράσει τα όποια οικονομικά προβλήματα. Έχω ανάγκη από μία καλύτερη οικονομική και κοινωνική πολιτική. Οφείλουμε να αλλάξουμε τον προσανατολισμό της πολιτικής της Γερμανίας, καθώς τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως έχουμε χάσει τους στόχους μας, Πορευόμαστε χωρίς πυξίδα», είπε από την πλευρά του ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών και δεσμεύτηκε ότι δε θα επιβάλει νέους φόρους. 
«Τα τελευταία χρόνια, παρότι η οικονομία είναι σε ανάπτυξη, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχει μεγαλώσει. Δεν έχουμε σκοπό να πάρουμε τα λεφτά από την τσέπη των φορολογούμενων, όπως αδίκως μας κατηγορούν», είπε.

Οι δημοσιογράφοι που μετείχαν στο debate - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
Οι δημοσιογράφοι που μετείχαν στο debate - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Η Γερμανία και ο... κόσμος

Πολλοί στο twitter αναρωτιούνταν γιατί μετά από μια ώρα debate δεν είχε γίνει καμία αναφορά στο σκάνδαλο της NSA και τις παρακολουθήσεις κρατών και οργανισμών από τις ΗΠΑ. Για το σκάνδαλο κατασκοπείας που αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, δηλαδή. 

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε πως δεν ήξερα ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Γερμανία. «Ξέρατε τίποτα για τα στοιχεία που αποκάλυψε η Σνόουντεν;», ήταν η ερώτηση που δέχτηκε. Και την απάντηση μάλλον δεν την περίμενε κανείς: «Υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν γνώριζα. Το ομολογώ!».

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε επίσης ότι από την στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν και την Γερμανία, χάθηκε αυτόματα η εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών.
Από την άλλη, ο Πέερ Στάινμπρουκ χαρακτήρισε "γενναία ανυπακοή" αυτό που έκανε ο Σνόουντεν.

Για το θέμα της Συρίας η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η επίθεση με χημικά εναντίον αμάχων ήταν μια παρανοϊκή πράξη αλλά απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο συμμετοχής της Γερμανίας σε μια επίθεση.
Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών τόνισε πως αν ήταν καγκελάριος, η χώρα του δεν θα λάμβανε μέρος σε επίθεση εναντίον της Συρίας.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ - ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ



newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com