Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Οι αμυντικές βιομηχανίες ξανά στο προσκήνιο...



Νέα συνάντηση είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος την περασμένη Πέμπτη για το θέμα των τριών Αμυντικών Βιομηχανιών, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του αναπληρωτή Χρήστου Σταϊκούρα.



Στην συνάντηση, η οποία κράτησε δύο ώρες, ετέθησαν... τα εναλλακτικά σχέδια για την εξυγίανση και αποκρατικοποίηση των αμυντικών βιομηχανιών.

Να θυμίσουμε ότι τα σχέδια για την αναδιάρθρωση των τριών εταιρειών θα έπρεπε να κατατεθούν στην «τρόικα» μέχρι την 31 Αυγούστου, γιατί αποτελούν προαπαιτούμενο για την καταβολή της επόμενης δόσης του Σεπτεμβρίου, αλλά φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια μικρή παράταση. Το σοβαρότερο «αγκάθι» στην όλη διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει το σχέδιο εξυγίανσης των ΕΑΣ. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι τα ΕΑΣ θα διαχωριστούν σε «πολιτικό» και «στρατιωτικό» τμήμα, με το πρώτο να βγαίνει στο σφυρί, ενώ το δεύτερο θα συρρικνωθεί. Θα πουληθούν επίσης σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, ενώ αναμένεται και σημαντική μείωση του αριθμού των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι ωστόσο δεν θα απολυθούν, αλλά θα μπουν στην κινητικότητα (ο Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μαξίμου, απέκλεισε απολύσεις). Σύμφωνα με το Μνημόνιο, τα σχέδια εξυγίανσης των τριών προβληματικών εταιρειών θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί έως το τέλος του έτους.

Τώρα, το πώς θα εκκαθαριστούν εν λειτουργία όπως θέλει η κυβέρνηση και χωρίς απολύσεις, είναι ένα ερώτημα που θα ξεκαθαρίσει μέσα στον Σεπτέμβριο. Ειδικά για τη ΛΑΡΚΟ, η Price Waterhouse Cooper που είναι σύμβουλος του Δημοσίου, (αλήθεια πόσο πληρώνεται, η οποία είναι πανταχού παρούσα και σε όλες τις μεγάλες δουλειές;) υποστηρίζει την ένταξη της εταιρείας στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού δικαίου, προκειμένου να προστατευτεί από τους πιστωτές της, για παράδειγμα τη ΔΕΗ, η οποία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας 300 εκατ. ευρώ.

Σε ερώτηση για τον εάν η αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ θα γίνει σαν ενιαία επιχείρηση ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε θετικά, παρά την αντίθετη γνώμη της «τρόικας». Ένα είναι σίγουρο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν θα πλήξουμε…

(ΠΑΡΟΝ 01/09/2013 – Σ.Λ.)

Υ.Γ.: Συγκέντρωση και πορεία, με αφετηρία το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης και κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, προγραμματίζουν για μεθαύριο, Τετάρτη (02/09), οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία της χώρας. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-staratalogia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com