Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Το "λεξικό της μίζας" - Ποια είναι η "ομάδα προσευχής" οι "ευαίσθητες" και "ωφέλιμες" πληρωμές...




Κων. Φράγκου*

Απατεώνας συμφυρόμενος
πολιτικό διαφθείρεται
Γιώργος Κοσκωτάς

Ο διεφθαρμένος κόσμος της αρπαχτής και της λαμογιάς στον χώρο των εξοπλισμών(υπάρχει, ασφαλώς, μια μικρή μερίδα ανθρώπων που προσπαθούν να παραμείνουν έντιμοι άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε όχι), ένα μέρος του υποκόσμου των νεόπλουτων αντίστοιχο αυτού των εμπόρων ναρκωτικών, των λαθρεμπόρων καυσίμων χρησιμοποιεί προς συνεννόηση ορισμένη ορολογία. 

Ο αξέχαστος Νίκος Τσιφόρος είχε στο τέλος των βιβλίων του «Τα παιδιά της πιάτσας» και «Ιστορίες πίσω από τα κάγκελα» ξεχωριστό γλωσσάρι της μαγκιάς και του περιθωρίου. 

Πήρα ερέθισμα για να γράψω αυτό το κείμενο από μερικούς ορισμούς συναλλαγής που παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά αναδυόμενοι από το νέο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα δηλαδή της δωροδοκίας κρατικών λειτουργών, υποθέτω και Υπουργών, για τα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα των Υποβρυχίων 214 και 209. Πρόκειται για το «ψιλοποσό» των 17,5 εκ. € που αφορά στην Γερμανική εταιρεία «ATLAS – RHEIN METALL» που είχε πλούσια δράση στη Χώρα μας. Και δεν θα την είχε, βέβαια, αν δεν υπήρχαν διεφθαρμένοι και πωρωμένοι Υπουργοί και Ανώτατοι Κρατικοί Αξιωματούχοι να παίρνουν μέρος στο πάρτι. 


Την ίδια ώρα που παρουσιάζεται, για άλλη μια φορά ο σατανικός και ολέθριος ρόλος εκμαυλιστών και ισοπεδωτών συνειδήσεων Γερμανών ιθυνόντων, έτεροι Γερμανοί μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό για την είσπραξη οφειλών και δόσεων δανείων την σύναψη των οποίων αυτοί διευκόλυναν. Οι Γερμανοί υπήρξαν οι κορυφαίοι πάντων εκμαυλιστές και εκπορνευτές συνειδήσεων Ελλήνων Επισήμων διαθέτοντας προς τούτο τεράστια ποσά. Σήμερα έρχονται, εντελώς υποκριτικά, να μαστιγώσουν τους δύστυχους Έλληνες των οποίων τους Ηγέτες αυτοί διέφθειραν 

Εδώ μου δίνεται η ευκαιρία να επαναλάβω ότι το αντικείμενο της δίκης των Ακοσμπώκων και Σια που περατούται οσονούπω, είναι η κορυφή του παγόβουνου σκανδάλων της οκταετίας Σημίτη, που ποτέ δεν θα τιμωρηθούν οι διαπράττοντες γιατί καλύπτονται από το Βενιζέλειο άρθρο 86 του Συντάγματος ή άλλες αμαρτωλές νομοθεσίες. 

Η σημερινή Ηγεσία των Κομμάτων όσες βεγγέρες κι αν οργανώνουν δεν μπορούν να συγκαλύψουν την παρακμή, την πώρωση και ανεπάρκειά τους, ερείπια μιας εποχής απάτης, κραιπάλης και ανεξέλεγκτων χρηματισμών. 

Το κλασσικό λεξιλόγιο του οργίου των Εξοπλισμών

Μίζα ή Μύζα: Η μη νόμιμη αμοιβή κάποιου, κυρίως αξιωματούχου ή υπαλλήλου για διευκόλυνση προμήθειας. Υπάρχει μια διάσταση απόψεων στους φιλολογικούς κύκλους στο ερώτημα της ορθογραφίας της λέξης. Άλλοι υποστηρίζουν ότι γράφεται με γιώτα (μίζα) και άλλοι με ύψιλον (μύζα). Η πρώτη εκδοχή προέρχεται ασφαλώς από τη ρίζα της γαλλικής λέξης la mise (η μίζα, ο εκκινητής των αυτοκινήτων), υπονοώντας ασφαλώς, μεταφορικά, το μέσον εκκίνησης μιας υπόθεσης. Το ξεσκάλωμα, το σπρώξιμο. Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται στο ρήμα μυζώ, που σημαίνει ρουφώ, βυζαίνω. 

Μιζαδόρος: Ο λαμβάνων την μίζα. Ο μεσάζων. Το πρόσωπο που παρεμβαίνει στην πώληση ή στο έργο, και τσεπώνει προμήθεια. Ο μιζαδόρος μπορεί να ίσταται ψηλά, μα πάρα πολύ ψηλά, στο χώρο του ή να είναι ένα γρανάζι του μηχανισμού. Συνηθέστατα μιζαδόροι, πάνω στο ίδιο αντικείμενο ενδιαφέροντος, συναντώνται σε όλα τα επίπεδα. Τελευταία, και ιδιαίτερα στο χώρο των Ε.Δ. το ρόλο του μιζαδόρου, όπως λέγεται, τον παίζουν αυτοί οι ίδιοι οι μεγαλοπαράγοντες, ερχόμενοι σε απευθείας συνεννοήσεις με τους προμηθευτές – κατασκευαστές, παραμερίζοντας ακόμη και τους νόμιμους αντιπροσώπους. Πρόοδος! Μπορώ να αναφέρω 5-6 τέτοιες περιπτώσεις. 

Λάδωμα: Παράνομη και ύποπτη προσφορά χρημάτων σε αρμόδιο ώστε να μεσολαβήσει και να συναινέσει για προμήθεια. Εξαγορά, δωροδοκία. 

Λαδιάρης: Αυτός που έχει τη φήμη του λαδωνόμενου. 

Γρηγορόσημο: Ειδικό τέλος μίζας για επιτάχυνση διαδικασιών, για λίπανση των γραναζιών. Καταβάλλεται, συνήθως, στα μέσα και κατώτερα κλιμάκια. 

Δόλωμα ή Δέλεαρ: Το προσφερόμενο για μίζα. Δεν είναι πάντοτε το απευθείας ρευστό. Είναι ένα σπίτι, αριθμός οικοπέδων, κότερο ή κοτεράκι, χρηματοδότηση εκλογικής καμπάνιας. 
Μιζοδότης: Ο λαδώνων, ο παρέχων τη μίζα. Από Πρόεδρο εταιρείας μέχρι εκπρόσωπο γλυκομίλητο, καλοντυμένο, ευγενέστατο, τυπικό. 

Δόγμα μίζας: 
Κατευθείαν από ΗΠΑ: Each person has his price (κάθε άνθρωπος έχει την τιμή του). Επιμείνατε και θα βρεθεί το ποθητό σημείο κάμψεως. 

Ιεραρχία μιζολήπτη: Από την ύψιστη κορυφή της εξουσίας (Πρωθυπουργός; Ίσως ναι. Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;) μέχρι τον κλητήρα Υπουργείου ή Υπηρεσίας. Τελευταία είχαν προστεθεί και Νομικοί Σύμβουλοι που δεν ενέκριναν με τίποτα σύμβαση, αν δεν ελάμβαναν το «αντίδωρό» τους. Έχει αφήσει εποχή ένας τέτοιος, γνωστός τοις πάσι. 

Μορφές μιζολήπτη ή λαδιάρη

α) Ο χοντρός: Είναι ο κορυφαίος. Σηκώνει λίγα παζάρια. Έχει καθορίσει ήδη την ταρίφα του, τα ποσοστά του. 
β) Ο σαβούρας: Ο μιζαδόρος που ζητάει για τα πάντα, ακόμη και για την είσοδο στο γραφείο του. Ικανοποιείται με μικροποσά. Αρκεί να παίρνει. Ένας τέτοιος έχει θητεύσει σε γραφείο πολλά – βαρύ Υφυπουργού. 
γ) Ο τραβάτε με κι ας κλαίω: Το κάνει συστηματικά, αλλά κάθε τόσο παριστάνει τον ανίδεο του πράγματος και προσποιείται ότι...υποκύπτει για το καλό της πατρίδας.
δ) Ο ποδόγυρος: Ζητάει πάντα, και το ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι, κυρίως στα ταξίδια εξωτερικού, γυναίκες πέραν του ρευστού. 
ε) Ο γυναικοπίπης: Κουβαλάει πάντοτε τη γυναίκα του μαζί για να εισπράττει κοσμήματα και γουναρικά. Ο πλέον επικίνδυνος, γιατί συνήθως οι γυναίκες μιλάνε. 

Άλλοι χρήσιμοι όροι


α) Τροφοδότης λογαριασμός: Ο λογαριασμός «πηγή» που ποτίζει τους διψασμένους για μίζες λογαριασμούς των μιζαδόρων.
β) Τροφοδοτούμενος λογαριασμός: Ο λογαριασμός του εισπράττοντος μεσάζοντα. Συνήθως, για να έχουμε προφυλαγμένα τα νώτα μας, βρίσκεται σε ξένη Τράπεζα ή παρουσιάζεται ως εταιρεία – φάντασμα OFF – SHORE. 
γ) Pot de vin-bribe: Είναι οι λέξεις που περιγράφουν την μίζα γαλλιστί και αγγλιστί. Για να μπορούν να συνεννοούνται τροφοδότες και τροφοδοτούμενοι. Υπάρχει και άλλη, ήπια και ευγενική λέξη, που την χρησιμοποιούν οι αγγλογάλλοι, commission. 

Νεώτεροι ορισμοί

Ομάδα προσευχής: Η ομάδα ειδικών εκμαυλιστών που συγκροτείται για να «στρώσει το χαλί» στόχευσης προμήθειας Γερμανικής επινόηση. Τέτοια είχε οργανωθεί για την προμήθεια των θρυλικών υποβρυχίων στην οποία συμμετείχαν, εμφανώς, και κρατικοί παράγοντες. Γινόταν προετοιμασία «απονήρευτων» ώστε να δεχθούν το προσφερόμενο υλικό. Επιστράτευαν και «παπαγαλάκια» του Τύπου, φυσικά. Στο θέμα έκανε αναφορά η πολιτική Αγωγή (κ. Διον. Κολοβός) στην δίκη Ακοσμπώκων αναφέροντας συγκεκριμένα, επιστολή των Ναυπηγείων που υποστήριζαν την HDW, 8 μήνες προ της εκδήλωσης του διαγωνισμού για τα Υποβρύχια. Προσευχητάριο...../

Ευαίσθητη πληρωμή: Μια άλλη εκλεπτυσμένη ονομασία της μίζας. Έτσι είχε χαρακτηρισθεί το «λάδωμα» στα έγγραφα που απεκάλυψαν οι Εισαγγελείς της Βρέμης που αφορούσαν τα οπλικά συστήματα και τα ηλεκτρονικά των Υ.Β 209 και 214. 

Ωφέλιμη πληρωμή: Ακόμη μια ονομασία της μίζας, πιο εξευγενισμένη, που αποκαλύφθηκε, πάλη στην σκοτεινή υπόθεση των Υ/Β 209 και 214. Ωφέλιμη για αμφότερους, λαδώνοντα και λαδωνόμενο. 

Μια μικρή ιστοριούλα για να ευθυμήσουμε (1)

Είναι, εντελώς, επίκαιρη σε σχέση με την διεξαγόμενη δίκη των κ. Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννη Σμπώκου. 

Το 1998 έγινε διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια αντιαεροπορικού συστήματος μικρού βεληνεκούς (SHORT RANGE). Το ΓΕΣ κατάρτισε πίνακα επιλογής (SHORT LIST), στην οποία το Ρωσικό σύστημα TOR-M1 φάνταζε τελευταίο από άποψη επιχειρησιακής απόδοσης *. Λέγεται μάλιστα, χωρίς να είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί, ότι το ΓΕΣ το είχε αποκλείσει (και πώς μπορούσε να μην το έχει αποκλείσει όταν οι εκθέσεις των ειδικών ήταν απορριπτικές), αλλά ο Α/ΓΕΣ παρακλήθηκε από τη ΓΔΕ να το συμπεριλάβει, (για να διευκολύνει τον ανταγωνισμό). Προκρίθηκε τελικά το Καναδικό ADATS (Δεν ορκίζομαι ότι ήταν το ιδανικό. Δεν συμμετείχα σε επιτροπές ... Φαίνεται όμως ότι υπερείχε των άλλων) και κλήθηκαν οι Καναδοί με επίσημο έγγραφο (Φ625/3029/06/03/98/ΓΔΕ/ΥΕΘΑ) για την υπογραφή της σύμβασης. Η προμήθεια θα επικυρωνόταν από το ΚΥΣΕΑ στις 09/10/98. Οι Καναδοί ήρθαν, ετοίμασαν το εορταστικό μενού και τις σαμπάνιες, στο πολυτελές ΓΚΡΑΝ ΣΑΛΕ της Πολιτείας, αλλά τις ήπιαν μόνοι τους! Τι συνέβη; Τη νύχτα στις 8 προς 9 Οκτωβρίου, ακόμη μετά τα μεσάνυχτα, μια φρενίτιδα ανταλλαγής fax και τηλεφωνημάτων σημειώθηκε στη ΓΔΕ μεταξύ της Υπηρεσίας και των Ρώσων. Διαδικασία εντελώς παράνομη! Tα fax στη διάθεση παντός ενδιαφερόμενου. 

Την επομένη στο ΚΥΣΕΑ παρουσιάστηκε ως επιλογή το TOR-M1 έναντι του ποσού των 780 εκ. $. Τι προηγήθηκε; Απλά ήλθε εδώ κάποιος κύριος από τη Μ. Ανατολή, ο γνωστός έμπορος όπλων κ. Φουάτ Αλ Ζαγιάζ και είπε: «Πού πάτε, ωρέ στραβοί Καραμήτροι με προμήθεια μόνο 5%; Ξέρετε πόσο θα την φθάσουμε άμα πάμε στα TOR-MI;» Τα λοιπά τα γνωρίζετε, ή μάλλον δεν τα γνωρίζετε όλα πριν μάθετε για το θέμα της μεγάλης απάτης των αντισταθμιστικών TOR-MI των οποίων ο φάκελος έχει κουρνιάσει, επί 4 χρόνια, στο συρτάρι του ανακριτή. 


(1) Η ιστοριούλα αυτή περιλαμβάνεται (σελ. 65) στο βιβλίο μου, Εκδόσης 2008, «Αμύνεσθαι περί.....πάρτης» και ουδείς την διέψευσε. Τα συμπεράσματα δικά σας. 

(2) Ούτε το νέο σκάνδαλο ATLAS συγκίνησε τους επιβήτορες της εξουσίας και των 2 κομμάτων της εποχής της μεγάλης διαφθοράς. Οι επαγγελματίες της εξουσίας και οι συγκεκριμένοι λωποδύτες που εμπλέκονται στα σκάνδαλα έχουν εφεύρει αντισώματα που τους προστατεύουν από την ευθύνη αλλά και τη μνήμη.

* Ο κ. Δ. Κολοβός στην αγόρευσή του είπε, επί λέξει: « Το σύστημα TOR – M1 ένα ήταν εξαρχής κομμένο. Δεν ήταν συμβατό με την αεράμυνα της Χώρας. Δεν θα αποκρινόταν χωρίς χειραγώγηση».

Κων. Φράγκος
Υπτγος ε.α. – Αναλυτής θεμάτων Άμυνας
Συγγραφέας – DEA Παν PARIS στην πολιτική της Άμυνας.




onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com