Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Κίνδυνος AIDS, ηπατίτιδας από αίμα χωρίς έλεγχο – Επιστολή «βόμβα» του ΑΧΕΠΑ!!!





Μια αποκαλυπτική της τραγικής κατάστασης της Υγείας επιστολή διαψεύδει όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση για τη διασφάλιση της ποιότητας εξετάσεων του αίματος και αποστομώνει τον –προκλητικό- υπουργό Άδ. Γεωργιάδη ο οποίος, αντί να προσπαθήσει τα συμμαζέψει όσα προκάλεσαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις στον χώρο, απειλεί εργαζομένους.
Συγκεκριμένα, έγγραφο – «βόμβα» του ΑΧΕΠΑ που διέρρευσε στο διαδίκτυο, αναφέρει ότι από την Κυριακή δεν θα διεξάγονται πλέον μοριακοί έλεγχοι στο αίμα που λαμβάνει το νοσοκομείο, Οι γιατροί προειδοποιούν τους ασθενείς που θα προβούν σε μετάγγιση ότι υπάρχει «μικρός κίνδυνος» μετάδοσης AIDS και ηπατίτιδας.
Σύμφωνα με έγγραφο της συντονίστριας διευθύντριας του Κέντρου Αίματος του ΑΧΕΠΑ ΕλένηςΧασαποπούλου – Μπατάμη, από την Κυριακή στο αίμα που λαμβάνει το νοσοκομείο δεν θα πραγματοποιούνται μοριακοί έλεγχοι, οι οποίοι εντοπίζουν το AIDS και την ηπατίτιδα B και C, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι αντιδραστήρες. Θα διενεργείται μόνο ορολογικός έλεγχος. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς που θα χρειαστούν μετάγγιση από το συγκεκριμένο αίμα, αλλά και τους συγγενείς τους και να παίρνουν απ” αυτούς έγγραφη δήλωση ότι έλαβαν γνώση πως το αίμα έχει ελεγχθεί μόνο με ορολογικό έλεγχο και πως υπάρχει «δυνητικός μικρός κίνδυνος μετάδοσης με την μετάγγιση, καθώς ο αιμοδότης μπορεί να βρίσκεται στην περίοδο »παραθύρου» για HIV ή HBV ή HCV».
ΣΥΡΙΖΑ: Οσμή σκανδάλου για τον μοριακό έλεγχο
Στο μεταξύ, 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας για τηνκαθυστέρηση στη διενέργεια του διαγωνισμού για τον μοριακό έλεγχο του αίματοςτονίζουν τους σοβαρότατους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή για τη δημόσια υγεία και αναφέρονται σε οσμή σκανδάλου!
 Στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνονται τα εξής:
«Το 2008, ο τότε Υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος υπέγραψε 5ετή λεόντειο σύμβαση με ξένη πολυεθνική για το μοριακό έλεγχο του αίματος (45€/φιάλη, όταν η Πολωνία την ίδια περίοδο υπέγραψε σύμβαση με την ίδια εταιρεία για 9€/φιάλη). Η ισχύς της αμαρτωλής σύμβασης έληγε στις 24/8/2013. Και ενώ αυτό ήταν γνωστό στο Υπουργείο Υγείας, υπήρξε μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού, με ευθύνη και του Υπουργείου Οικονομικών, που δεν ενέταξε έγκαιρα τη σχετική δαπάνη στο πρόγραμμα προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, προφανώς για να επιδείξει πλεόνασμα στην τρόικα των δανειστών.
Στη συνέχεια, και λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας πρότεινε να γίνει προμήθεια για τρεις μήνες, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, ξεχωριστά για κάθε ένα από τα 9 Περιφερειακά Κέντρα Αιμοδοσίας, λύση την οποία υποστήριξε με έγγραφό του και ο Υπουργός Υγείας. Η παραπάνω όμως λύση είναιπαράνομη καθώς αποτελεί κατάτμηση σύμβασης, γεγονός άλλωστε που πιστοποίησε και η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων σε γνωμοδότησή της.
Ακόμα και αν οι αντιρρήσεις της Αρχής παρακαμφθούν μέσω της επίκλησης ανωτέρας βίας και του κατεπείγοντος της κατάστασης, γίνεται φανερή η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί ένα τόσο κεντρικό ζήτημα για τη δημόσια υγεία, όπως είναι η επάρκεια και η ασφάλεια του αίματος. Δεδομένης της οικονομικής επιβάρυνσης που θα προκαλέσει στον κρατικό προϋπολογισμό αυτή η τακτική, η όλη υπόθεση έχει οσμή σκανδάλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com