Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΒΡΑΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΙΖΑΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ! Αντάμωσαν από τα πέρατα της γης...




ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗ ΜΟΥ ΜΕΝΑΧΕΜ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ.

Η πρόσκληση στάλθηκε ηλεκτρονικά στα πέρατα του κόσμου και έδινε ραντεβού στη Λάρισα. Εκεί έγινε μια απίστευτα μεγάλη συνάντηση μελών της οικογένειας Μιζάν, για την ακρίβεια των απόγονων του Σαμουήλ και της Ζηνίς Μιζάν, που ξεκίνησαν από τη Λάρισα και σήμερα μοιράζονται σε όλο τον κόσμο, ενώ κάποια μέλη της βρήκαν φρικτό θάνατο στο κολαστήριο του Αουσβιτς και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Από την κατάθεση στεφάνου, μελών της οικογένειας Μιζάν στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Λάρισα
Από την κατάθεση στεφάνου, μελών της οικογένειας Μιζάν στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Λάρισα
Σχεδόν 1,5 χρόνο χρειάστηκε ο Μίμης Μιζάν για να εντοπίσει τους συγγενείς της οικογένειας και να τους καλέσει στη Λάρισα σε ένα προσκύνημα στη γη των προγόνων τους, του Σαμουήλ και της Ζηνίς, που απέκτησαν 7 παιδιά, τα οποία σκόρπισαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Στην πρόσκλησή του ανταποκρίθηκαν 100 άτομα, από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, το Ισραήλ, την Αγγλία, τις ΗΠΑ και το Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής.
«Ακόμη και εγώ που το πάλεψα τόσο και ήθελα πολύ να έχουμε ανταπόκριση, αιφνιδιάστηκα από τη συμμετοχή. Ηρθαν συγγενείς μας από τα πέρατα το κόσμου, βρήκαν τις ρίζες τους και χάρηκαν που γνώρισαν την Ελλάδα, μια χώρα μοναδική. Μάλιστα οι περισσότεροι συνδύασαν την επίσκεψη-προσκύνημα στη γη των προγόνων τους με διακοπές στα ελληνικά νησιά», είπε στο «Εθνος» ο Μ. Μιζάν.
Το ραντεβού δόθηκε στη Λάρισα, όπου μετά το καλωσόρισμα προβλήθηκε ένα πολύ συγκινητικό βίντεο με παλιές φωτογραφίες που περιέγραφε το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Μιζάν. Την επόμενη μέρα έγινε επίσκεψη στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος και στην εβραϊκή συναγωγή στον Βόλο και το βράδυ η οικογένεια Μιζάν παρέθεσε δείπνο στο προαύλιο της συναγωγής, ενώ την άλλη μέρα και μετά τη λειτουργία στη συναγωγή της Λάρισας και περιδιάβαση στην εβραϊκή συνοικία της Λάρισας, όπου έγινε και κατάθεση στεφάνου στο εκεί Μνημείο του Ολοκαυτώματος, κάθε οικογένεια παρουσίασε με λίγα λόγια το δικό της προφίλ.
Μέλη της οικογένειας Μιζάν στην κεντρική πλατεία της Λάρισας
Μέλη της οικογένειας Μιζάν στην κεντρική πλατεία της Λάρισας
Η μεγαλύτερη σε ηλικία ήταν η Νάκι Τουρών-Φάις, που ζει στα Τρίκαλα και πήγε στη Λάρισα υποβασταζόμενη από τα παιδιά της, και το μικρότερο μέλος ένα κοριτσάκι μερικών μηνών που έφτασε με το... καροτσάκι του.
Κανείς δεν κατάλαβε γιατί ο Μ. Μιζάν τούς ζήτησε να του στείλουν ηλεκτρονικά παλιές φωτογραφίες από τους γονείς και τους παππούδες τους. Το αντιλήφθηκαν όταν είδαν το βίντεο για το καλωσόρισμα στο κοκτέιλ που δόθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας και όταν στο τέλος, κατά τη αναχώρησή τους, πήραν μαζί τους το οικογενειακό άλμπουμ, μια ειδική έκδοση με φωτογραφίες και το ιστορικό της κάθε οικογένειας.
«Μοναδικό γεγονός»
«Ηταν ένα μοναδικό γεγονός, που δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Αλλά είναι ενδιαφέρον το ότι συνεχίζουμε την επικοινωνία με όλους τους συγγενείς μας σε όλο τον κόσμο και κάποιοι θα διατηρήσουν επαφές. Και μόνο που εντοπίσαμε τόσο κόσμο και καταφέραμε να τους φέρουμε στην Ελλάδα για να συναντηθούμε, είναι άξιο αναφοράς», μας είπε ο κ. Μιζάν.
Κάποιοι από τους προσκεκλημένους δήλωσαν ότι θα ξανάρθουν, ότι εδώ ανακάλυψαν όχι μόνο τις ρίζες τους αλλά και ένιωσαν για πρώτη φορά ότι έχουν μια μεγάλη οικογένεια, με ελληνικές ρίζες, με συγκλονιστική ιστορία, συγγενείς-θύματα του Ολοκαυτώματος και άλλους που επέζησαν από τον όλεθρο, πρόκοψαν και έφτασαν στην κορυφή.
Ετσι, μόνο τυχαίο δεν είναι πως μέλη της οικογένειας Μιζάν είναι γνωστοί γιατροί, δικηγόροι, ασφαλιστές, άνθρωποι του πέτυχαν επαγγελματικά και τιμούν την Ελλάδα στο εσωτερικό αλλά και σε όλη την οικουμένη.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Τα επτά παιδιά του Σαμουήλ και της Ζηνί
Η Ζηνί γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, αγάπησε όμως τον Σαμουήλ Μιζάν και τον ακολούθησε στη Λάρισα, όπου εκείνος εργαζόταν ως φανοποιός ή -κατ' άλλους- ως ράφτης στρατιωτικών ρούχων. Αυτά συνέβησαν τον 18ο αιώνα και το ζευγάρι έζησε πολύ ερωτευμένο και ευτυχισμένο, για λίγα όμως χρόνια. Ο Σαμουήλ Μιζάν πέθανε νέος και η Ζηνί αναγκάστηκε να δουλέψει ως οικιακή βοηθός για να μεγαλώσει τα 7 παιδιά της.
Ο Λάζαρος και ο Λέων Μιζάν, τα δύο μεγαλύτερα αγόρια, μπήκαν νωρίς στη δουλειά και λειτουργούσαν για χρόνια ένα μεγάλο, ονομαστό μπακάλικο στους Εξι Δρόμους της Λάρισας. Οπως μάλιστα λέει με υπερηφάνεια ο Μίμης Μιζάν, γιος του Λέοντα, «χάρη σε αυτό το μπακάλικο πάντρεψαν όλα τα ανίψια τους και βοήθησαν τα άλλα αδέλφια τους». Ο Ισαάκ Μιζάν στάλθηκε σε συγγενείς του στη Νότια Αφρική και στο Γιοχάνεσμπουργκ ζουν σήμερα οι απόγονοί του, οι οποίοι ήρθαν από εκεί για τη συνάντηση της Λάρισας.
Τα θύματα
Η Στερίνα Μιζάν παντρεύτηκε τον Σαμουήλ Μουσσά και έζησαν στη Λάρισα, ενώ η Ρεβέκκα Μιζάν παντρεύτηκε τον Αβραάμ Τουρών και έμειναν επίσης στη Λάρισα. Η Σουλτάνα Μιζάν, ο σύζυγός της Αβραάμ Ρέβαχ και τα τέσσερα παιδιά τους μεταφέρθηκαν από τα Τρίκαλα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί και όλοι τους θανατώθηκαν, όπως και η Σαρίνα Μιζάν, που παντρεύτηκε τον Αβραάμ Μπέγα στα Τρίκαλα και βρήκαν φρικτό θάνατο από τους Γερμανούς, ενώ τα τρία παιδιά τους σώθηκαν καθώς είχαν φυγαδευτεί στα βουνά και οι απόγονοί τους ζουν σήμερα στις ΗΠΑ και στην Αθήνα.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ-ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com