Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

TO "SUCCESS STORY" ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 2016... "Μαύρα" στοιχεία: Τέρμα το πάρτι των ομολόγων - Επιστροφή σε επιτόκιο δανεισμού 15%...



Mέσα στην πολιτική θυελλα των ημερών που έχει ξεσπάσει με το θέμα της ΕΡΤ,  ελάχιστοι αντιλήφθηκαν τι έχει συμβεί στην αγορά ομολόγων και την υποβάθμιση του Χρηματισηρίου Αθηνών από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη αγορά από τον οίκο MSCI.


Πρακτικά το Χρηματηστήριο βγήκε από την ζώνη του ευρώ και μπήκε ή καλύτερα επέστρεψε στην ζώνη της δραχμής απόδειξη της πίστης των αγορών ότι αυτό που βιώνει αυτή την στιγμή η ελληνική οικονομία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.
Είναι το μοναδικό χρηματιστήριο της ευρωζώνης που επιστρέφει στις αναδυόμενες αγορές και αυτό έχει και το ενδιαφέρον του: Ας το δούμε ως μία δοκιμή λειτουργίας σε περιβάλλον κεφαλαιαγοράς που κινείται με εθνκό νόμισμα. Άλλωστε το Χρηματιστήριο της Αθήνα εισήλθε στις ανεπτυγμένς αγορές, ελάχιστα πριν μπει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Λέτε να έχουμε αντίστροφη πορεία τώρα;
Από εκεί και πέρα το πάρτι με τα ομόλογα τελείωσε και - τελείως συμπτωματικά, υποθέτουμε... - τελείωσαν και οι ισχυρισμοί περί succes story.
Το defencenet.gr ήταν το πρώτο και το μοναδικό μέσο ενημέρωσης που είχε ενημερώσει(εδώ) ότι όλη αυτή η υπόθεση του succes story έχει να κάνει περισσότερο με το παιχνίδι στην αγορά ομολόγων που επί ενάμιση μήνα κυριάρχησε στις αγορές λόγω της συγκυριακής αύξησης της ρευστότητας από τα προγράμματα τυπώματος χρήματος των κεντρικών τραπεζών και ήταν ακριβώς αυτός που περιγράψαμε: Παιχνίδι.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις τελείωσε το κοστος δανεισμού των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκε πάνω από το 10% και οδεύει προς το 15%.
Το Reuters γράφει ότι "Το ξεπούλημα των ελληνικών 10ετών ομολόγων αυτή την εβδομάδα σπρώχνει τις αποδόσεις σε επίπεδα που μαρτυρούν ότι η Αθήνα θα δυσκολευτεί να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2014, όπως σχεδίαζε", γράφει το Reuters, αλλά μάλλον ήθελε να πει 2018: Τότε θα υπάρχει δοκιμαστική περιοσισμένη έκδοση ελληνικών ομολόγων και το ίδιο θα επαναληφθεί την επόμενη χρονιά με την προοπτική ανα όλα πάνε καλά να επιστρέψει στις αγορές η Ελλάδα το 2020.
Δεν το λέμε εμείς αυτό το λένε οι ίδιες οι αγορές, δηλαδή το IIF, στην απάντησή του στον Γ.Στουρνάρα που μίλαγε για επιστροφή στις αγορές το 2014.
Το κόστος δανεισμού των ελληνικών ομολόγων σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση ανάμεσα στις αγορές της Ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα, έπειτα από την αποτυχία της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και την υποβάθμιση του ΧΑ στην κατηγορία των αναδυόμενων.
Με την αύξηση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων, αυτή διαμορφώνεται πλέον τουλάχιστον κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τα επίπεδα της αντίστοιχης απόδοσης της 30ετίας.
Η εκ νέου αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων δείχνει ότι είτε το ελληνικό χρέος πάει full για "κούρεμα" ή η Ελλάδα για έξοδο από την ευρωζώνη. Απλά πράγματα. Ο δείκτης των ομολόγων είναι εξαιρετικά ευαίσθητος, άλλωστε.
Από εκεί ξεκίνησε η ελληνική κατάρρευση και από εκεί (κάποτε...) θα ξεκινήσει η ανακαμψη.
“Είναι ξεκάθαρο ότι το πρόσφατο ελληνικό ράλι ήταν απλά αποτέλεσμα της ρευστότητας, με τον κόσμο να παίζει το carry trade σε αυτή την αγορά, αντί να αγοράζει την Ελλάδα για τα θεμελιώδη της”, εξηγεί ο Alessandro Tentori, στρατηγικός αναλυτής της ING. Σημειώνεται ότι στο carry trade, οι επενδυτές δανείζονται σε νομίσματα με χαμηλά επιτόκια, προκειμένου να αγοράσουν επενδύσεις που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.
“Μπορούμε να δούμε μια νέα διεύρυνση και να επιστρέψουμε στην απόδοση του 10ετούς στο 15%, κάτι που σημαίνει ότι η αγορά θα είναι κλειστή για την Ελλάδα για τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια το λιγότερο”, λέει στο Reuters o Tentori.
Με δεδομένη τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στις αποκρατικοποιήσεις, ο στόχος της επιστροφής στις αγορές ομολόγων το 2014 είναι άπιαστος, λένε αναλυτές.
Το να λέμε ότι ο Γ.Στουρνάρας απλώς απέτυχε στην πρόβλεψή του δεν είναι είδηση. Το ζήτημα είναι να δούμε αν υπάρχει έστω μία ελπίδα να επιστρέψουμε στις αγορές πριν από το 2018. Γιατί χωρίς να συμβεί αυτό οι τράπεζες δεν θα έχουν ρευστότητα και η οικονομία δεν θα έχει ανάπτυξη. Απλά πράγματα.
Εκτός και αν προχωρήσουμε στο μεγάλο βήμα της εξόδου από την ευρωζώνη. Τότε αλλάζουν όλα τα μεγέθη και τα δεδομένα, αλλά είναι κάτι που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια σε ότι αφορά τις θετικές ή αρνητικές συνέπειες...
Συμπερασματικά: Η υπάρχουσα κατάσταση στην οικονομία με δεδομένο ότι έχει "λιώσει" ότι "λίπος" υπήρχε μέχρι σήμερα και οι δείκτες εσόδων και ταμειακών ροών δείχνουν κατάρρευση, θα διαρκέσει αρκετά χρόνια ακόμα.
Μια ιδανική περίπτωση-εκτιμούμε- είναι να δούμε μια ασθενική ανάπτυξη κάτω από το 1% προς το τέλος του 2016. Στην καλύτερη περίπτωση. Δεν το λέμε εμείς. Το λένε οι αριθμοί...
Τμήμα ειδήσεων defence

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com