Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Αμερικανική οργή κατά Αθήνας για την αμυντική βιομηχανία - "Παίζετε το παιχνίδι των Γερμανών"


Τα δημοσιεύματα του Onalert για τα όσα παράδοξα συμβαίνουν στην ελληνική αμυντική βιομηχανία προκάλεσαν πολύ μεγάλη συζήτηση στον χώρο και θόρυβο που η κυβέρνηση παριστάνει ως συνήθως ότι δεν ακούει. Ποιος μπορεί να κατανοήσει ας πούμε ότι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα υπάχουν...τρεις πρόεδροι -ένας απερχόμενος και δύο που προορίζονται για την θέση- αλλά κανείς δεν υπογράφει συμφωνία με αμερικανική εταιρεία κολοσσό για παραγωγή πυρομαχικών αξίας 180 εκατομμυρίων δολαρίων; Προφανώς κανείς.

Υπάρχει εξήγηση την οποία έχει εκφράσει έμπειρος Έλληνας ευπατρίδης πολιτικός: «στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά εμπόδια, δεν υπάρχουν αδιάφοροι άνθρωποι αλλά σκοπιμότητες».

Φαίνεται ότι η Αμυντική Βιομηχανία στην Ελλάδα πέθαινε και πεθαίνει γιατί απλά υπάρχει "άλλο" σχέδιο η εφαρμογή του οποίου απαιτεί όπως όλα δείχνουν την πλήρη απαξίωσή της. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να πιστεύουν πλέον αμερικανικοί κύκλοι.

“Το μεγάλο ζήτημα για τον Πρωθυπουργό”, λένε “είναι εάν θα αφήσει αυτό το σχέδιο να συνεχιστεί ή θα εφαρμόσει αυτό που εξήγγειλε προ λίγων ημερών από το βήμα του ΣΕΒ : «Ανάπτυξη από Πρωτοπόρους Έλληνες με Διεθνείς Συνεργασίες. Χώρο τώρα στη νέα γενιά Ελλήνων. Ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας».

Η εικόνα αυτή την στιγμή είναι δραματική και αποκαλύπτει και μια σύγκρουση γιγάντων :ΗΠΑ ενανατίον Γερμανίας.

Τα ναυπηγεία έχουν ρημαχτεί, η ΕΛΒΟ το ίδιο, τα ΕΑΣ έχουν πρακτικά πτωχεύσει και η ΕΑΒφυτοζωεί και αναπνέει χάρη σε ένα και μοναδικό διεθνές έργο Αμερικανικής εταιρίας,που χρηματοδοτεί ί άλλη εταιρία Αμερικανικών συμφερόντων. Δηλαδή,η τύχη της κρίνεται από δύο ιδιωτικές εταιρίες. Παρόλα αυτά η απραξία της κυβέρνησης και η απαράμιλλή αναποφασιστικότητά της οδηγεί και αυτό το σχήμα σε έξοδο. Γιατί είναι το ερώτημα.

Η απάντηση που δίνουν όσοι παρακολουθούν την υπόθεση αμυντική βιομηχανία είναι κατ΄ αυτούς απλή:

Το Γερμανικό σχέδιο απλά προχωράει απτόητο σε όλους τους κλάδους της Οικονομίας. Αυτό συμβαίνει”.
Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της άποψης αναφέρουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Και θυμίζουν την δραματική ιστορία τους:

“Οι Γερμανοί πότε ανέλαβαν να τα σώσουν; Όταν είχαν δουλειά και ήταν ανθηρά; Όταν ήταν το κέντρο επισκευής της Μεσογείου; Όχι φυσικά. Πρώτα απαξιώθηκαν εντελώς, αγνοήθηκαν όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές, κυρίως Αμερικανικών συμφερόντων, και αφού οι συνδικαλιστές ανέλαβαν "το σημαντικό ρόλο τους" διαλύοντας τον ιστό της επιχείρησης, ήρθε ο "Γερμανός Σωτήρας". Φυσικά επειδή ήταν ένα "σούπερ επενδυτικό πλάνο", για να αναλάμβανε δράση ήθελε και μια προίκα δισεκατομμυρίων ευρώ. Και φυσικά επί της ουσίας ούτε ένα ευρώ δεν ήρθε από την Γερμανία και έμεινε στην Ελλάδα. Τελικά αναλαμβάνοντας να φτιάξει τα πιο ακριβά μη πυρηνικά υποβρύχια παγκοσμίως και να σώσει τα ναυπηγεία, μετά από λίγα χρόνια τι έγινε;

Ο Γερμανός Σωτήρας αποχώρησε έχοντας εισπράξει δισεκατομμύρια ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο για τα υποβρύχια. Παρέλαβε τα Ναυπηγεία με 30 εκατομμύρια ευρώ ζημιές και τα παρέδωσε με πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ πραγματικές ζημιές. Δεν είχε φυσικά κανένα σχέδιο ανάπτυξης για τα Ναυπηγεία αφού τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν αναπτύχθηκαν σε κανένα νέο πελάτη και φυσικά καμιά άλλη δουλειά δεν πήραν από τον
Γερμανό Σωτήρα. Έτσι λοιπόν ρημαγμένα παραμένουν τα Ναυπηγεία, αφού το κόλπο ολοκληρώθηκε μεταβιβάζοντας τις μετοχές στον συνεργάτη τους Ισκαντάρ Σάφα και διασφαλίζοντας με Υπουργική Απόφαση τη φορολογική, ασφαλιστική αστική και ποινική ευθύνη για όλα τα έτη που εκτέλεσαν διοίκηση!!! 

Όλα αυτά από τη Γερμανία της κας Μέρκελ η οποία διαρκώς μας κατηγορεί για φορολογική ασυνειδησία,την ίδια στιγμή που μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Γερμανίας στην Ελλάδααποχώρησε αφήνοντας φέσια σε εφορία & ΙΚΑ και "εξασφαλίζοντας" και αμνηστία , μεταβίβασε τις μετοχές στον νέο μέτοχο χωρίς πραγματική φορολογική ενημερότητα! Τώρα, γιατί και η σημερινή Κυβέρνηση δεν "ανοίγει" το θέμα αυτό, κανείς δεν ξέρει!”

Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται. Οι ίδιες πηγές λένε στο Onalert:

“Στα ΕΑΣ η εταιρία δεν υπογράφει σύμβαση με Αμερικάνικη εταιρία για κατασκευή πυρομαχικών λόγω σκοπιμοτήτων. Απαξίωση της εταιρίας είναι ο λόγος καθυστερήσεων και αφού κλείσει θα είναι μονόδρομος να έρθουν οι Γερμανοί για να σώσουν τα πτωχευμένα ΕΑΣ παίρνοντας ανάθεση ότι πυρομαχικό υπάρχει για "προίκα".

Το ίδιο φυσικά και ακόμη χειρότερο με την ΕΑΒ. Εκεί το σχέδιο περιλαμβάνει την πλήρη αποδιοργάνωση της εταιρίας με σκοπό να φύγει το "συμβόλαιο εμπόδιο" - αυτό με την Αμερικάνικη κατασκευάστρια αλλά και όποιος βιομηχανικός συνεργάτης της ΕΑΒ έχει οικονομική δυνατότητα να στηρίξει εξαγωγικά έργα και είναι Αμερικανικών συμφερόντων ή προοπτικής. Υπάρχουν καθυστερήσεις όχι λόγω γραφειοκρατίας σε όποιες επενδυτικές και συνεργατικές προτάσεις, γιατί γνωρίζουν πως ουδείς σοβαρός παίκτης παγκοσμίως δεν παρακαλεί και περιμένει για πάντα. Και μετά από αυτό, διαλυμένη και αποτελειωμένη η ΕΑΒ, να έρθει να την σώσει κάποια εταιρία σαν την EADS για παράδειγμα με προίκα φυσικά την ανάθεση του μαχητικού.

Δεν είναι τυχαίο φυσικά που εδώ και λίγους μήνες Γερμανικά κυβερνητικά στελέχη και υψηλόβαθμα στελέχη της εν λόγω εταιρίας οργώνουν και διακηρύττουν πως από το 1999 έχουν πάρει ανάθεση για το μαχητικό και ακόμη περιμένουν!! Είναι δυνατόν να περιμένουν ανάθεση δισεκατομμυρίων από μια χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας;”

Οι “κατηγορίες” των παράνομων επιδοτήσεων
Το “όπλο” που συχνά χρησιμοιείται εναντίον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι οι  “παράνομες επιχορηγήσεις και ΔΑΝΕΙΑ επιδοτήσεις που δίνονταν στην Αμυντική Βιομηχανία”.

Ήταν σωστό που γίνονταν; Φυσικά και όχι. Γίνετε μόνο στην Ελλάδα; Φυσικά και όχι! 

Σύμφωνα με όσα εξήγησαν στο Onalert άνθρωποι που γνωρίζουν άριστα τι συμβαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού αυτά είναι πρακτικές που άπαντες χρησιμοποιούν:

“Δηλαδή οι Γερμανικές τράπεζες δεν δανείζουν με ευνοϊκούς όρους την Γερμανική βιομηχανία; Δεν δίνουν απευθείας αναθέσεις; Γίνονται διαγωνισμοί για τα μαχητικά;

Και τι ζητάνε οι εταίροι μας; Απευθείας λουκέτο και εκποίηση. Δηλαδή να ναυαγήσει όποια προσπάθεια επενδυτική είναι προς ολοκλήρωση.. Δεν θέλουν με τίποτα καμία τέτοια βιομηχανία να οδηγηθεί μέσα από συνεργατικά μοντέλα σε ιδιωτική πρωτοβουλία γιατί ξυπνάει ένας γίγαντας στην περιοχή που θα ανταγωνιστεί τις δικές τους βιομηχανίες. Η ΕΑΒ είναι έτοιμη για αλλαγή σελίδας και οι κυβερνητικοί σύμβουλοι ονειρεύονται κρατική Αμυντική Βιομηχανία όλων των κλάδων! Έχουμε φθάσει στο παράδοξο η Κυβέρνηση του Σαμαρά σχεδιάζει με πρότυπο την ...Σοβιετική Ένωση όταν ο Τσίπρας μιλάει ξεκάθαρα υπέρ συνεργασιών-συμπράξεων βιομηχανιών μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα”!

Το άλλο ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι αν οποιαδήποτε Γερμανική βιομηχανία της Αμυνας (η Γαλλική αντίστοιχα),έχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον πραγματικό,για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία; Γιατί ως γνωστόν δεν μπορούν να σώσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας, θα σώσουν τις Ελληνικές; 
Ποιο είναι τελικά το σχέδιο της Ελλάδας; Πάλι σ΄ αυτό καταλήγουμε. Εάν το σχέδιο είναι Ισχυρή Ελλάδα και Βιομηχανία με Εξαγωγές, τότε αυτό θέλει και ισχυρό Πρωθυπουργό να παίρνει αποφάσεις υπέρ της Χώρας. Γιατί όπως έχουμε ξαναγράψει και η μη λήψη απόφασης είναι απόφασης. 

Το βέβαιο είναι ότι το θέμα που έχει ανοίξει θα μας απασχολεί για μεγάλο διάστημα. Και σύντομα θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com