Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Επί ποδός πολέμου οι απόστρατοι και ε.ε. στρατιωτικοί για τις μειώσεις των αποδοχών τους!!!



Βάσει της εγκυκλίου Στουρνάρα ο λειτουργικός προϋπολογισμός του ΥΕΘΑ θα πρέπει να μειωθεί 272,5 εκατ. ευρώ το 2014 και τα εξοπλιστικά κατά 167 εκατ.

Μεγάλες αντιδράσεις στους απόστρατους στρατιωτικούς αλλά και αναστάτωση στα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προκαλούν η δημοσιοποίηση της εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει νέο «μαχαίρι» στον προϋπολογισμό των... λειτουργικών και εξοπλιστικών δαπανών του υπουργείου Άμυνας για το 2014 και η συνομιλία που φέρεται να έγινε προ ημερών μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου με κύριο μήνυμα «κόβουμε μισθούς για να μην κάνουμε απολύσεις στο στράτευμα».

Η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων ήρθε να προσθέσει την έντονη ενόχλησή της στις φωνές διαμαρτυρίας για το περιεχόμενο της συνομιλίας που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, στο περιθώριο του τελευταίου ΚΥΣΕΑ και η οποία μπορεί, αφενός, να μην επιβεβαιώθηκε, αφετέρου, δεν διαψεύστηκε. «Το πετσόκομμα των μισθών αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και εμφανίζεται ως μόνη εναλλακτική λύση στο ψευδές δίλημμα, έναντι των αθρόων απολύσεων μικρομεσαίων στρατιωτικών», αναφέρει η ΑΝΕΑΕΔ στην ανακοίνωσή της. Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται να είχε προτρέψει τον κ. Κωσταράκο να πει την αλήθεια στους στρατιωτικούς, ότι «κόβονται μισθοί για να μη γίνουν απολύσεις».

Οι απόστρατοι επιτίθενται με βαρείς χαρακτηρισμούς τόσο στον πρωθυπουργό όσο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στον Α/ΓΕΕΘΑ επισημαίνοντας πως επιχειρείται πλάνη των στρατιωτικών με μοναδικό σκοπό τις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Μείωση εισακτέων

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι η τρόικα είχε ζητήσει μείωση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές και η κυβέρνηση συνηγόρησε, με την πρώτη να γίνεται το 2010 και την τελευταία στην τρέχουσα προκήρυξη:55% μειώθηκαν συνολικά οι θέσεις στις στρατιωτικές σχολές.

Τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά απόστρατοι και εν ενεργεία στρατιωτικοί τις συνδυάζουν και με την εγκύκλιο που απέστειλε προς τα υπουργεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταΐκούρας. Βάσει αυτής ο λειτουργικός προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να μειωθεί κατά 272,5 εκατ. ευρώ το 2014 και τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 167 εκατ. ευρώ. Μεγάλα ποσά για τα σημερινά δεδομένα. Αναρωτιούνται λοιπόν και προβληματίζονται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από πού θα υπάρξει αυτή η εξοικονόμηση. Όλοι έχουν δει τους μισθούς τους να περικόπτονται άνω του 50% τα τελευταία χρόνια, να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες και επ' ουδενί θέλουν να πιστέψουν πως μπορεί να έρθει νέα περικοπή, μετά και τις προκαταβολικές μειώσεις που είχαν υποστεί.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με την εφαρμογή του νέου ειδικού μισθολογίου, είχε ψαλιδίσει τους μισθούς των στρατιωτικών κατά 138 εκατ. ευρώ το 2013 αντί των 78 εκατ. που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Το ίδιο έπραξε και για τις συντάξεις. Αντί να κόψει 88 εκατ. ευρώ, έκοψε 200 εκατ. ευρώ. Το Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε παράλληλα μειώσεις μισθών για τους στρατιωτικούς κατά 82 εκατ. ευρώ και συντάξεων κατά 162 εκατ. ευρώ το 2014. Αν γίνει η αφαίρεση των προκαταβολικών μειώσεων υπολείπονται να κοπούν 22 εκατ. ευρώ από μισθούς και 52 εκατ. ευρώ από συντάξεις. Στη μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας συμπεριλαμβάνεται αυτή η αδικία που έγινε σε βάρος των στρατιωτικών από το 2013 αντί του 2014; Μένει να αποδειχθεί.

(Ε.Τ. 05/06/2013 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ - akoutras@e-typos.com-staratalogia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com