Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

«Η φτώχεια θα κρατήσει άλλα δέκα χρόνια» λέει η Goldman Sachs...




ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ..

Το κλίμα αλλάζει, η ψυχολογία αλλάζει είναι η μόνιμη επωδός της κυβερνητικής πολιτικής των τελευταίων δύο μηνών. Στηριζόμενοι σε οικονομικές προβλέψεις και σε απόλυτους αριθμούς το οικονομικό επιτελείο πανηγυρίζει για μια μεταστροφή του κλίματος και μια αλλαγή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Είναι όμως τα πράγματα έτσι; 
Σύμφωνα με δύο φρέσκα αμερικανικά δημοσιεύματα η Ελλάδα όχι μόνο «δεν γυρίζει σελίδα» αλλά κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή και πάλι να βρεθεί εκτός της ζώνης του ευρώ. Αυτή τη φορά όχι για τη θα την αποβάλουν οι εταίροι της αλλά γιατί θα το επιλέξει ο λαός της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal οι χώρες του Νότου  εξακολουθούν να στραγγαλίζονται από τη γερμανική στρατηγική για περικοπή δημοσίων δαπανών και μισθών προκειμένου να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. 

Όπως επισημαίνει μάλιστα η εφημερίδα επικαλούμενη μελέτη της Goldman Sachs η κατάσταση αυτή μπορεί να κρατήσει περισσότερο και από δέκα χρόνια  Στο ίδιο μήκος κύματος και άρθρο του Bloomberg που αμφισβητεί την αλλαγή αυτή, σημειώνει πως η πρόοδος είναι σταγόνα στον ωκεανό και πως η τρέχουσα ευφορία είναι υπερβολική. 

Το Grexit θα έρθει από το λαό 

Η Wall Street Journal όμως στην ανάλυσή της θέτει ένα σημαντικό ερώτημα με μια άκρως ενδιαφέρουσα απάντηση, που κάποιοι θα σπεύσουν να χαρακτηρίσουν υπερβολική και ενδεχομένως και άκαιρη.    

«Ποιο είναι το σημείο όπου οι λαοί θα πουν Φτάνει;», αναρωτιέται η εφημερίδα. 

Οι προβλέψεις για το Grexit διαψεύστηκαν ισχυρίζεται το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας γιατί η Ευρώπαϊκή ηγεσία έτσι αποφάσισε. 

Τι θα γίνει όμως αν οι πολίτες νιώσουν πως δεν υπάρχει φως στο τούνελ; Βρετανός αναλυτής τονίζει πως τότε θα ξεκινήσει μια δημόσια διαμάχη σχετικά με τα οφέλη και τις συνέπειες από την παραμονή της χώρας στο ενιαίο νόμισμα «Και μόλις ξεσπάσει η διαμάχη οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες».  

Προς επίρρωση αυτών επιστρατεύεται το παράδειγμα της Αργεντινής. Η οικονομία της χώρας καταλήγει η εφημερίδα είχε συρρικνωθεί κατά 8% πριν από την λαϊκή εξέγερση, ενώ η οικονομία της Ελλάδας έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 23%. 

Το ταμπού της «εξόδου» θα καθορίσει το μέλλον  

Και μπορεί οι λαϊκές εξεγέρσεις να μην στηρίζονται σε οικονομικές και στατιστικές μελέτες ωστόσο τα υψηλά επίπεδα φτώχειας και ανεργίας και η μηδενική προοπτική για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων δημιουργούν πλέον ένα υπαρκτό πολιτικό πρόβλημα. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πέρα από την τρικομματική κυβέρνηση που υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια την μνημονιακή πολιτική, αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν υπάρχει πολιτικό κόμμα ή φορέας που να συντάσσεται έστω και «περιγραμματικά» με αυτήν. 

Πριν από ένα χρόνο και λίγο πριν από τις εκλογές το σενάριο εξόδου από την ευρωζώνη ήταν θέμα ταμπού σήμερα ολοένα και πληθαίνουν οι νέοι πολιτικοί σχηματισμοί που ξεκάθαρα υπερασπίζονται όχι μόνο την απαλλαγή από το μνημόνιο αλλά και την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.  

Αν υιοθετήσουμε λοιπόν την άποψη της αμερικανικής εφημερίδας καθοριστικό σημείο για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα είναι η στιγμή που η κοινωνία θα πει «Φτάνει». 
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com