Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Κρίσιμη επίσκεψη Αβραμόπουλου σε Ισραήλ-Παλαιστίνη.....




Το Ισραήλ και την Παλαιστίνη πρόκειται να επισκεφτεί τις επόμενες ημέρες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε μία προσπάθεια να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες της Αθήνας στο Μεσανατολικό αλλά και να συσφίξει περαιτέρω τη συνεργασία με το Τελ-Αβίβ.

Ο Έλληνας υπουργός θα επισκεφτεί τη Ραμάλα και το Τελ-Αβίβ στις 29 και 30 Μαΐουόπου και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρεζ, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στη Ραμάλα ο Δ. Αβραμόπουλος θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς ενώ θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριάντ Μάλικι.
Εκτιμάται, ότι η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού είναι πολύ σημαντική για δύο κυρίως λόγους.
Πρώτον, ο Δ. Αβραμόπουλος θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για την όσο το δυνατόν πιο σύντομα πραγματοποίηση της κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών υπό την τη μορφή του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Η συγκεκριμένη κίνηση υπενθυμίζεται πως έχει προτεραιότητα για την Αθήνα αλλά και για τη Λευκωσία, ειδικά στον απόηχο του περιβόητου «μισο-συγνώμη» του Ισραήλ προς την Άγκυρα και τους φόβους μίας δυνητικής αλλαγής της στάσης της χώρας αυτής στα τεκταινόμενα στη περιοχή μας και ειδικά στο ενεργειακό παίγνιο της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την προσπάθεια «εξισορρόπησης» της τουρκικής διείσδυσης στη Παλαιστίνη. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως ο Έλληνας υπουργός δεν πρόκειται να δημιουργήσει «τουρκικό σίριαλ» αναφορικά με το ποια περιοχή θα επισκεφτεί και με ποιον θα συνομιλήσει. Είναι προφανές, ότι η Ελλάδα προσπαθεί να προσεταιριστεί την «αναγνωρισμένη» πλευρά ενώ για το θέμα της Γάζας και μίας επίσκεψης εκεί ούτε λόγος δεν γίνεται. Το κατά πόσο βέβαια η επίθεση γοητείας της Ελλάδας προς την επίσημη παλαιστινιακή ηγεσία θα μετουσιωθεί σε κάτι πιο απτό μένει να το δούμε.
Εάν δε στους δύο παραπάνω λόγους προσθέσουμε και τις γενικότερες εξελίξεις στη περιοχή, συν την ανάγκη η Ελλάδα να είναι παρούσα, η επίσκεψη λαμβάνει μία νέα διάσταση. Πάντως δεν έχουμε παρά να παρατηρήσουμε ότι οι επαφές του Δ. Αβραμόπουλου με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία και των δύο πλευρών στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, καταδεικνύει ότι η Ελλάδα διαθέτει ακόμα και αυτή τη περίοδο σημαντικό γεωπολιτικό βάρος το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτείόσο το δυνατόν περισσότερο.
Και να μην ξεχνάμε: Η επίσκεψη είναι σημαντική για έναν ακόμη λόγο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την εικαζόμενη βούληση των Ισραηλινών – τουλάχιστον – να αποδεχθούν την ελληνική μεσολάβηση και τις καλές υπηρεσίες. Τώρα εάν στο βάθος του «τούνελ» υπάρχουν σκέψεις εκατέρωθεν για περιθώρια από κοινού διπλωματικής παρέμβασης στην περιοχή Αθήνας και Άγκυρας, μένει να αποδειχθεί…
defene-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com