Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Γιατί δεν μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχοι Αρχηγέ - Η "καταιγίδα" είναι μπροστά...



ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Κατανοητή απολύτως η προτροπή του Αρχηγού ΓΕΝ Ευάγγελου Αποστολάκη να κοιμηθούμε ήσυχοι. Ένας Αρχηγός και μάλιστα προερχόμενος από τα “βατράχια” δεν μπορεί παρά να μεταδίδει αίσθηση σιγουριάς και ψυχραιμίας . Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν ο ίδιος κλείνει μάτι ...Και πολύ φοβόμαστε ότι γενικώς ο ύπνος μας δεν μπορεί να είναι και πολυ ήρεμος.

Η τρικυμμία που σηκώθηκε από τα όσα είπαν οι ναύαρχοι Χρηστίδης και Μαζαράκης είναι πάρα πολύ μεγάλη και όσο κι αν παριστάνουν την ...στρουθοκάμηλο στην κυβέρνηση ...

Όσο κι αν οι “γιάπηδες” σύμβουλοι -σπουδαγμένοι αλλά ανιστόρητοι τόσο που μπερδεύουν της 28η Οκτωβρίου με την 25η Μαρτίου- επιμένουν να λένε στους υπουργούς ...που συμβουλεύουν ότι “τίποτα ,ποτέ δεν πρόκειται με την Τουρκία”...

Όσο κι αν πολλοί θέλουν να πιστέψουν ότι όλα όσα είπαν οι Αρχηγοί έχουν δόση υπερβολής...

Όλα δείχνουν ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Και όχι βέβαια μόνο στο Πολεμικό Ναυτικό αλλά στις Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα. Οι ναύαρχοι απλά πάντα ήταν πιο εξωστρεφείς.

Πρώτα απ΄ όλα είναι εντυπωσιακό ότι πολλοί παριστάνουν ότι μόλις πριν από λίγους μήνες , ο τότε Α/ΓΕΝ ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης με μία δισέλιδή του συνέντευξη στην εφημερίδα Real Newsέκρουσε φορώντας τη στολή του το πρώτο καμπανάκι κινδύνου. Και τον “κατηγορούν” ότι μιλά τώρα που είναι απόστρατος !!! Τέτοια αμνησία είναι μάλλον περίεργη. Ο Χρηστίδης πλήρωσε αυτή τη συνέντευξή του με την αποστρατεία του κι ας λένε ότι θέλουν από το ΥΕΘΑ και το Μαξίμου.



Ο ναύαρχος ως απόστρατος χτύπησε για δεύτερη φορά το καμπανάκι κινδύνου. Και συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος μαζί του δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε την ψυχραιμία ,ούτε την αξιοπρέπεια με την οποία θέτει τα πολύ σοβαρά ζητήματα που οδηγούν σε απαξίωση το ΠΝ.

Το ίδιο ισχύει και για τον πρώην Αρχηγό Στόλου Κ.Μαζαράκη.

Και δεν πρέπει σε κανέναν να διαφεύγει ότι και οι δύο δεν άφησαν το ΠΝ έξω από το κάδρο των ευθυνών, για αποφάσεις που έκαναν ακόμη δυσκολότερα τα πράγματα για τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Στόλου. Για παράδειγμα ο κ.Μαζαράκης έθεσε ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που πιθανόν οι τηλεθεατές που δεν έχουν άμεση σχέση με το ΠΝ δεν μπόρεσαν να αξιολογήσουν :

•ποιος αποφάσισε να καθηλώσει τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας το 2009 ,πιστεύοντας στα σοβαρά ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αγορά νέων αεροσκαφών ; Ήταν ο ίδιος που με μεγάλη σιγουριά προέβλεπε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2009 ,ότι “ο Κώστας Καραμανλής θα μείνει άλλα 10 χρόνια προωθυπουργός”. 

Μια απο τις πολλές κακές αποφάσεις που έχει αφήσει την Ελλάδα χωρίς αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Για να μην αναφερθούμε σε πολλά άλλα που είπαν οι ναύαρχοι ,όπως η ιστορία τραγέλαφος των μπαταριών των υποβρυχίων , το δραματικό κόψιμο των ασκήσεων και πολλά άλλα.

Ακούγοντας τον σημερινό Α/ΓΕΝ καταλάβαμε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ημέρα που Χρηστίδης και Μαζαράκης παρέδωσαν. Έχουμε και λέμε:

•Υποβρύχια 214 - Ο Α/ΓΕΝ είπε ότι αισιοδοξεί για την παραλαβή τους . Η αισιοδοξία κρατάει πολλά χρόνια ,αλλά αποτέλεσμα δεν βλέπουμε. Και κυρίως δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας η παραμικρή προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης για να βρεθεί μια διέξοδος . Ούτε καν συναντήσεις με τον ιδιοκτήτη των ναυηγείων δεν επιδιωκουν οι κυβερνητικοί θεωρώντας -ποιος ξέρει- ότι αυτό θα χαρακτηριστεί ...αδιαφανής διαδικασία !!! Πως λοιπόν θα βρεθεί λύση και που στηρίζει την αισιοδοξία του ο Α/ΓΕΝ; 

Επικαλέστηκε τις Fremm ο Α/ΓΕΝ απαντώντας σε ερώτηση της Σοφίας Παπαϊωάννου ,που αφορούσε την ισχυρή παρουσία του ΠΝ στο Αιγαίο ,αλλά και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο που πλέον λόγω ΑΟΖ και υδρογονανθράκων έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Απ΄ όσο γνωρίζουμε, ακόμη δεν έχει συσταθεί η περίφημη ελληνογαλλική επιτροπή η οποία θα διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορέσει να αξιοποιήσει κάποιες φρεγάτες Fremm. “Κάντε μια επιτροπή να το συζητήσουμε” στην Ελλάδα ,δεκαετίες τώρα σημαίνει ότι ...δεν υπάρχει θέμα ,ξεχάστε το. 

Το ηθικό του προσωπικού πολύ σωστά είπε ο κ.Αποστολάκης είναι θέμα του Αρχηγού. Ο Χρηστίδης είπε το ίδιο με άλλα λόγια μιλώντας για “έμπνευση ηθικού”. Και δεν αμφισβητεί κανείς ότι ο κάθε Αρχηγός με τον τρόπο του προσπαθούσε και προσπαθεί να κρατήσει ψηλά το φρόνημα . Για να μην κρυβόμαστε αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ακόμη το ΠΝ λειτουργεί σε “υψηλές στροφές”. Οι άνθρωποί του. Όμως κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότερα άξια στελέχη αναγκάζονται ή επιλέγουν την αποχώρηση από το ΠΝ. Και αυτό είναι πρόβλημα μεγάλο. Που όπως και όλα τα προηγούμενα δεν φαίνεται να προκαλεί το ενδιαφέρον κανενός από την κυβέρνηση.


Ο Α/ΓΕΝ πολλές φορές απαντώντας σε ερωτήσεις έλεγε “αυτό πρέπει να το απαντήσουν άλλοι”. Δεν ήταν προσπάθεια αποφυγής απάντησης, αλλά μια αλήθεια:

•η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει και να μας απαντήσει αν σκοπεύει να οδηγήσει σε πλήρη διάλυση τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό. Δεν πρόκειται για καμία δημοσιογραφική υπερβολή. Τα όσα έχει πράξει και κυρίως το μέγιστο που δεν έπραξε, να προστετεύσει τις ΕΔ από τις παράλογες περικοπές, δείχνουν ότι όλα οδηγούν στην διάλυση.

•αν έχει κατανοήσει το πρόβλημα ή το κάνει έχοντας πειστεί από τους ανιστόρητους γραφειοκράτες ότι “τίποτα δεν θα συμβεί κόψτε κι άλλα” κι έτσι ...κοιμούνται όλοι ήσυχοι.

Για όλα αυτά δυστυχώς δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι κ. Αρχηγέ. 
onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com