Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

«Δεν υπάρχει συνάντηση με Ομπάμα, ξεχάστε το»




Πάγωσαν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς την ημέρα που η ελληνική αποστολή ετοίμαζε τις βαλίτσες της για την Κίνα, έφθασε το δυσάρεστο υπερατλαντικό μήνυμα. «Δεν υπάρχει συνάντηση μεΟμπάμα... Ξεχάστε το». Αυτό ήταν το μήνυμα από τις ΗΠΑ και στο πρωθυπουργικό γραφείο επικράτησε… «νεκρική σιγή».
Η πολυπόθητη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα, δεν θα γίνει, όπως άλλωστε είχε γράψει εδώ και ημέρες το newpost, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει άλλες προτεραιότητες στην παρούσα φάση. 

Στη διπλωματική γλώσσα, ονομάζεται «δεν υπάρχει χρόνος και κενό στο πρόγραμμα». Το ζήτημα είναι ότι η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, την οποία ανέμενε το Μέγαρο Μαξίμου, ως μάνα εξ ουρανού, δεν θα γίνει και ως εκ τούτου ο Αντ. Σαμαράς ακύρωσε το ταξίδι του σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον για το διάστημα 3-5 Ιουνίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες θα επιχειρηθεί να κλειστεί ραντεβού, με καλύτερο και πιο πρόσφορο τρόπο και μέσω άλλων πιο αποτελεσματικών κύκλων, το επόμενο διάστημα και σε κάθε περίπτωση, από το προσεχές φθινόπωρο. 

Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα για να συναντηθεί ο Αντ. Σαμαράς με τον Μπαράκ Ομπάμα δεν καρποφόρησαν. 

Οι ΗΠΑ έχουν άλλες προτεραιότητες και δείχνουν με αυτό τον τρόπο και την ενόχλησή τους για το πώς κινείται στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα η Ελλάδα και κυρίως για τις ενέργειές της στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. 

Ειδικά στο πεδίο του φυσικού αερίου υπάρχει πρόβλημα και η επιλογή να δοθεί προτεραιότητα στους Ρώσους για τη ΔΕΠΑ ενοχλεί τις ΗΠΑ.

Η αρνητική εξέλιξη της μη επίσκεψης στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ο Αντ. Σαμαράς είναι πρωθυπουργός 11 μήνες, ενώ δεν έχει κάνει και το υπερατλαντικό ταξίδι επί τρισήμιση χρόνια, αν και πρόεδρος της ΝΔ, προμηνύεται αρνητικές παρενέργειες για τη χώρα, όπως εκτιμούν έγκυρες διπλωματικές πηγές.

Το ενδιαφέρον στοιχείο που δείχνει και το παιχνίδι των ΗΠΑ, είναι ότι ενώ δεν δέχθηκαν οι αμερικανοί συνάντηση με Σαμαρά, το κατώφλι του Λευκού Οίκου περνάει αύριο ο για να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λόγω της αρνητικής εξέλιξης, ο Σαμαράς αποφάσισε να παγώσει και την επίσκεψη στις ΗΠΑ, παρότι ήταν και ο κεντρικός ομιλητής στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee - AJC), το διάστημα 2 - 4 Ιουνίου, κίνηση που ενόχλησε ιδιαίτερα την εβραϊκή κοινότητα.

Τα… «κάστανα από τη φωτιά» θα κληθεί να τα βγάλει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος που θα παραστεί και θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής , ενώ θα επιδιώξει να συναντηθεί και με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στο Στέητ Ντιπάρτμεντ.  newpost.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com