Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.



Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας από τις αρχές του 1950 και κατόπιν είναι το δημογραφικό πρόβλημα. Και ενώ όλοι οι δείκτες είναι αρνητικοί, δηλαδή έχουμε μειώσεις γεννήσεων και γήρανση του συνολικού πληθυσμού δεν έχει γίνει το παραμικρό για την αντιστροφή του κλίματος που έχει διαμορφωθεί.



Συγκριτικά να αναφέρουμε ότι ο δείκτης γεννητικότητας(γεννήσεις σε 1000 κατοίκους) μειώθηκε κατά την τριακονταετία 1950-1980 από 20 σε 16 γεννήσεις, φθάνοντας το 2001 στο επίπεδο των 9 γεννήσεων ανά 1000 κατοίκους!!! Η συνακόλουθη αύξηση του δείκτη θνησιμότητας (λόγω γήρανσης του πληθυσμού) οδηγεί σε μετατόπιση της ηλικιακής πυραμίδας και την αντιστροφή της από πληθυσμό με μεγάλο αριθμό νέων ηλικιών σε πληθυσμό με μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων και υπερήλικων. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ, το 2050 ο πληθυσμός της χώρας αναμένεται να είναι περίπου 11,5 εκατομμύρια, αλλά οι ηλικιωμένοι(μεγαλύτεροι από 65 ετών)θα αποτελούν το 1/3 του συνολικού πληθυσμού σε αντιδιαστολή με το 1950 που αποτελούσαν μόλις το 1/10.

Να τονιστεί ότι παρόλη την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, η απογραφή του 2011 παρουσίασε αύξηση κατά περίπου 500.000 κατοίκους. Αυτό όμως οφείλετε στην αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών που έχουν μεταναστεύσει στην χώρα μας και βάση επίσημων στοιχείων ξεπερνούν το 10-11% του συνολικού πληθυσμού( στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός). Επίσης η ελάχιστη αύξηση των γεννήσεων οφείλετε και πάλι στους αλλοδαπούς καθώς περισσότερες από 17 στις 100 γεννήσεις προέρχονται από μητέρες που δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα.  

Με την «βοήθεια» λοιπόν των αλλοδαπών διατηρείτε αμείωτος ο πληθυσμός της χώρας μας και παρουσιάζει και μια μικρή αύξηση. Δυστυχώς όμως υπάρχει η πραγματική και ουσιαστική μείωση του γηγενή πληθυσμού. Κάθε γενιά για να αναπαραχθεί χρειάζεται κατʼ  ελάχιστον 2,1(δείκτης γεννητικότητας) παιδιά κατά μέσο όρο ανά γυναίκα. 

Η ελληνική οικογένεια γεννά 1- 1,3 παιδιά, αριθμός εφιαλτικά χαμηλός. Αυτό σημαίνει ότι κάθε δεκαετία ο γηγενής πληθυσμός θα μειώνεται κατά 1.000.000 και θα φθάσουμε το 2100 οι απόγονοι των σημερινών Ελλήνων να είναι περίπου 2,3 εκατομμύρια!!!

Οι συνέπειες της μείωσης του Ελληνικού Πληθυσμού μακροπρόθεσμα οδηγεί σε γιγαντιαία οικονομικά προβλήματα και αδυναμία διατήρησης κοινωνικού κράτους(ένας μικρός αριθμός νέων θα συντηρεί ένα μεγάλο αριθμό συνταξιούχων πολιτών), δυσκολότερη ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία( αφοί θα αποτελούν οι αλλοδαποί την πλειοψηφία), αδυναμία προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, ενθάρρυνση αποσχιστικών τάσεων σε περιοχές με ανθηρή οικονομική δραστηριότητα(π.χ. Κρήτη, Δωδεκάνησα κ.τ.λ.)  

Και ενώ οι αριθμοί είναι εφιαλτικοί και οι προοπτικές για το μέλλον δυσοίωνες δεν υπάρχει καμιά κοινωνική πολιτική βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης. Απεναντίας «κόβονται» και μειώνονται επιδόματα πολυτέκνων και τριτέκνων και αυξάνεται η φορολογία σε οικογένειες που έχουν παιδιά!!! 

Να σημειωθεί ότι σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης που είχε μειωθεί ο αριθμός γεννήσεων που αντιστοιχούσαν σε κάθε μητέρα, οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν (π.χ. οικονομική ενίσχυση μονογονεικών οικογενειών, επιδόματα για κάθε παιδί, κ.τ.λ.) συνέβαλαν στην αύξηση των γεννήσεων σε επίπεδα συνέχισης των γενεών (δείκτης γεννητικότητας ίσος η μεγαλύτερος από 2,1). 

ΚΙΝΝΑΣ ΝΙΚΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com