Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Δύο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, "η μάχη των χρεογράφων" της Εθνικής το 1943, για να μην πέσει στα χέρια των Ναζί το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας και η μάχη για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, στις 29/4/2013.



Η καθολική αντίσταση  των εργαζομένων της Εθνικής  Τράπεζας της Ελλάδος το 1943 απέτρεψε τους ναζί και την κατοχική κυβέρνηση  από το να καταχραστεί για λογαριασμό των κατακτητών το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας.
Η απαίτηση αυτή εν είδει  τελεσιγράφου εστάλη από την κατοχική κυβέρνηση στη διοίκηση της τράπεζας.


Αμέσως σχηματίστηκε επιτροπή αγώνα από τους εργαζόμενους με κύριο κορμό το ΕΑΜ. Στην επιτροπή αυτή συμμετείχαν εργαζόμενοι όλων των φρονημάτων. Ξεχωριστή περίπτωση που καταδεικνύει την ομόθυμη καθολική αυτή αντίσταση ήταν και η συμμετοχή του Ιωάννη Παρασκευόπουλου, οικονομικού συμβούλου τότε της διοίκησης και πολύ αργότερα διοικητή της τράπεζας και υπηρεσιακού πρωθυπουργού.
Η διοίκηση είχε ήδη συναινέσει στην παράδοση του 40% των χρεογράφων της τράπεζας ως «δάνειο» στην κατοχική κυβέρνηση των ναζί.
Οι ορδές του Χίτλερ δολοφόνησαν τον ανθό του λαού μας και κατέστρεψαν τη χώρα μας. Αν έπαιρναν στα χέρια τους και το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής, η χώρα μας δεν θα μπορούσε να σταθεί μετά από τις φοβερές καταστροφές.
Η επιτροπή αγώνα των εργαζομένων  κατέβασε τα ρολά και τοποθέτησε σε όλες τις πόρτες του Κεντρικού Καταστήματος στην οδό Αιόλου 86,  οπλισμένες ομάδες αποφασισμένων συναδέλφων.
Οι ναζί δεν τόλμησαν να κάνουν την επίθεση. Ήδη, το τέρας του φασισμού ψυχομαχούσε από την ηρωϊκή αντεπίθεση του Ρώσικου λαού και  των συμμάχων, Άγγλων, Αμερικανών, Γάλλων και εθελοντών από όλες τις χώρες του κόσμου. Η υπερήφανη ελληνική αγροτιά συντηρούσε από το υστέρημά της στα βουνά  80.000 αντάρτες που έδιναν καθημερινές μάχες με τις δυνάμεις του Άξονα, καθηλώνοντας στην Ελλάδα πολλές πάνοπλες μεραρχίες των ναζί.
Για την εθνικής σημασίας αντίσταση των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας που έμεινε στην ιστορία ως «Μάχη των Χρεογράφων», παραθέτουμε απόσπασμα από το δισέλιδο άρθρο του κ. Γεωργίου Μίρκου, πρώην διοικητού της ΕΤΕ, στο οικονομικό περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», φύλλο 47(2272) της 20/11/1997.
…«Σε ανάμνηση αυτού του αγώνα, ύστερα από εισήγηση του αντιπροέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων της τράπεζας και συμβούλου επί  πολιτισμικών θεμάτων κ. Μαν. Τσακίρη, με εντολή του κ. Μίρκου φιλοτεχνήθηκε πλάκα που θα εντοιχιστεί στην είσοδο του κεντρικού της Τράπεζας, εκεί που υπάρχουν και οι αναμνηστικές πλάκες με τα ονόματα των πεσόντων στους πολέμους υπαλλήλων της Τράπεζας. Στην  πλάκα είναι χαραγμένες οι φράσεις: «Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος τιμά τους υπαλλήλους της, που με κίνδυνο της ζωής τους διέσωσαν το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας από τα στρατεύματα της ναζιστικής κατοχής τον Οκτώβριο του 1943 με τον αγώνα τους, που έμεινε στην ιστορία ως «Μάχη των Χρεογράφων». Με την ενέργεια αυτή η Εθνική Τράπεζα μπορεί σήμερα να υπάρχει και να συμμετέχει δυναμικά στην πρόοδο του έθνους.»…
Τη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013, η διοίκηση, οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοι της Εθνικής θα δώσουν μια ΝΕΑ ΜΑΧΗ  για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας  της τράπεζας, εφάμιλλη τηρουμένων των αναλογιών με την κατοχική «Μάχη των Χρεογράφων»( οι συνειρμοί δικοί σας). Πρόκειται για την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να μην καταλήξει η ιστορική ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και πουληθεί τελικώς αντί πινακίου φακής.
Η Εθνική υπήρξε πράγματι η τροφός της οικονομίας και συμπαραστάτης σε όλους τους εθνικούς κοινωνικούς αγώνες της χώρας. Ενίσχυσε χιλιάδες μικρές, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Χορήγησε εκατοντάδες χιλιάδες στεγαστικών δανείων, ενίσχυσε βιομηχανίες, έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη της εμπορικής μας ναυτιλίας και στήριξε και προώθησε τον ελληνικό πολιτισμό.
Όλοι εμείς οι άνθρωποι της Εθνικής και πλήθος κόσμου, τη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013, στις 12 το μεσημέρι, θα είμαστε μέσα και έξω από το Μέγαρο Μελά, Αιόλου και Σοφοκλέους, για να μείνει η Εθνική Τράπεζα ελληνική, όπως διακήρυξε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
Ναί, κύριε Πρόεδρε, η Εθνική Τράπεζα θα μείνει ελληνική και σύντομα θα γίνει πάλι μία από τις 100 μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο.
*Ας συμμετάσχουμε όλοι μαζί στην ανακεφαλαιοποίηση η ΕΘΝΙΚΗ είναι το τελευταίο οχυρό που  έχει απομείνει και μας κρατάει ακόμα ζωντανούς ως Έθνος... αν μας το πάρουν και αυτό
οι κατακτητές θα έχουν επιτεύξει τις βλέψεις  και τον στόχο τους και θα πετάξουν την Ελλάδα στον καιάδα!!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com