Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Ανοικτό το ενδεχόμενο μεταβίβασης δανείων με εγγυητή το Δημόσιο, στα «κοράκια» των αγορών ...


«Μας εγκαλεί η κομισιόν για κάποιες περιπτώσεις. Έχει παγώσει το θέμα και προσπαθούμε να βρούμε μια κοινή λύση. Από τα 3,2 δις ευρώ, τα 500 εκ. ευρώ βρίσκονται στις τράπεζες. Είναι μείζον το πρόβλημα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.
Απειλή μεταβίβασης δανείων, σε όσα έχουν εγγυητή το Δημόσιο, σε distress funds άνοιξε μετά την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στην κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα.

Ο υπουργός, αν και σημείωσε αρχικά ότι δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου δεν θα εκχωρηθούν στην δευτερογενή αγορά, στη συνέχεια αποκάλυψε ότι για μέρος αυτών έχει υπάρξει «εμπλοκή» με την Κομισιόν, καθώς απαιτεί τη μεταβίβασή τους.  «Δεν πρόκειται ποτέ να μεταφερθούν - προφανώς και αυτονοήτως – στην δευτερογενή αγορά. Εμείς θα τα εξαιρέσουμε σε κάθε περίπτωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης για να προσθέσει «Μας εγκαλεί η κομισιόν για κάποιες περιπτώσεις. Έχει παγώσει το θέμα και προσπαθούμε να βρούμε μια κοινή λύση. Από τα 3,2 δις ευρώ, τα 500 εκ. ευρώ βρίσκονται στις τράπεζες. Είναι μείζον το πρόβλημα».

Εκτός αυτών, ο κ. Σταθάκης προκειμένου να αποκρούσει τις σφοδρές επιθέσεις της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε την κυβέρνηση πως ανοίγει την κερκόπορτα για τα «κοράκια» των αγορών, επιχείρησε να συμψηφίσει τους κινδύνους που ενέχει η πώληση στεγαστικών και επιχειρηματιών δανείων στην δευτερογενή αγορά με τα πιθανά οφέλη που θα αναδυθούν.

«Δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο» είπε με την χαρακτηριστική του άνεση ο κ. Σταθάκης για να προσθέσει «οι δευτερογενείς αγορές έχουν λειτουργήσει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες  με τους κανόνες κάθε φορά να διαφοροποιούνται. Εμείς εισηγούμαστε ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια. Οι κανόνες που διέπουν την λειτουργία των ιδρυμάτων είναι πανομοιότυπες με αυτές των τραπεζών».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ύπαρξη δευτερογενούς αγοράς δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» και «μεγαλύτερο εύρος αναδιάρθρωσης των δανείων» ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι τα distress funds «πιθανόν να παίξουν ευνοϊκότερο ρόλο». «Μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο» επανέλαβε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «όμως εγκυμονούνται και κίνδυνοι τους οποίους αρμοδιότητα να αποτρέψει έχει το ρυθμιστικό πλαίσιο που εισηγούμαστε».

Πέραν αυτών είπε  ότι από την διαδικασία εξαιρούνται τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ενώ για την κριτική ότι απελευθερώνεται η πώληση δανείων πρώτης κατοικίας είπε ότι «Όλα αυτά είναι εικασίες και αφορούν στην 2η διαπραγμάτευση» επισημαίνοντας ότι στην δεύτερη φάση «υπάρχει περίπτωση να προστεθούν και εξαιρέσεις κατηγοριών δανειοληπτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com