Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

H Frontex ενισχύει τις ομάδες της σε Ελλάδα και Ιταλία ...


Η Frontex θα ενισχύσει τις επόμενες μέρες τον έλεγχο στα σύνορα Σένγκεν, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ουγγαρία, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου. Το μέτρο θα τη συνοδεύει την σύσταση κέντρων «hot spot» για το διαχωρισμό προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες. Παράλληλα, δεν αποκλείεται ομάδα της Frontex να σταλεί και στην Κροατία.
Ο οργανισμός έχει ήδη προσωπικό 350 ατόμων στην Ελλάδα, 40 ατόμων στην Ιταλία και σύντομα 40 άτομα θα αποσταλούν στην Ουγγαρία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Frotntex Έβα Μονκιούρ.
Αν η κρίση κλιμακωθεί, «είναι πιθανόν και το Ζάγκρεμπ να μας αποστείλει αίτημα για την ανάπτυξη ομάδων μας στα σύνορά τους» ανέφερε η Μονκιούρ μιλώντας στη σερβική εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι».
Υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήδη από τον Ιούνιο έλαβε απόφαση να ενισχυθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ λόγω αύξησης της εισροής μεταναστών, η οποία το περασμένο έτος τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2013.
Η δύναμη από τον Νοέμβριο θα αυξήσει τον αριθμό των σημείων ελέγχου για την καταγραφή μεταναστών, κυρίως στα ελληνικά νησιά και στη Σικελία, που είναι συχνότερα ο πρώτος σταθμός των προσφύγων στο ταξίδι τους προς την ΕΕ.
«Τις επόμενες μέρες θα πρέπει να εγκαταστήσουμε άλλες έξι με επτά ομάδες με εξοπλισμό για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Με τον τρόπο αυτό θα είναι ευκολότερο να διαχωρίζονται οι πραγματικοί αιτούντες άσυλο από τους οικονομικούς μετανάστες» ανέφερε.
«Σχεδόν έτοιμος» ο ουγγρικός φράχτης με την Κροατία
Παράλληλα, η Βουδαπέστη ανακοίνωσε πως το στήσιμο φράχτη στα σύνορα με την Κροατία έχει «σχεδόν ολοκληρωθεί».
O ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβακς είπε την Παρασκευή, μιλώντας στην ουγγρική ραδιοφωνία, πως στόχος «δεν είναι να κλείσουν τα σύνορα, αλλά προτατευτούν τα σύνορα της ΕΕ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δυνατότητα νόμιμης εισόδου παραμένει. Ο φράχτης με την Κροατία, όπως και τα συρματοπλέγματα που ήδη έχουν τοποθετηθεί στην πλευρά προς τη Σλοβενία «στοχεύουν στο να μπλοκάρουν παρακάμψεις» των προσφυγικών ρευμάτων, μετά το φράχτη με την Σερβία.
Την Πέμπτη, ανέφερε η ουγγρική αστυνομία, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που είχε μπει στη χώρα ανήλθε σε 8.104. Οι περισσότεροι είχαν μπει από την πλευρά της Κροατίας.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr