Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

"Λυδία λίθος" η ψήφιση του νέου μνημονίου Το ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ και η επιλογή πρόωρων εκλογών ...




Σε «λυδία λίθο» για τις πολιτικές ισορροπίες, όπως αποκρυσταλλώθηκαν πριν από επτά μήνες στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αναδεικνύεται η αναμενόμενη τις επόμενες ημέρες ψηφοφορία στη Βουλή για το νέο μνημόνιο.


Είναι από τις σπάνιες φορές, μεταπολιτευτικά, που μια κοινοβουλευτική διαδικασία αποκτά εξόχως βαρύνουσα σημασία και τούτο διότι από την «κοινοβουλευτική αριθμητική» που θα προκύψει θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, εάν:
  • Η χώρα θα αχθεί σε πρόωρες εκλογές και κάλπες για τρίτη φορά σε επτά μήνες.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ενιαίος, αποφεύγοντας τις οδύνες της διάσπασης.
  • Ο πολιτικός χάρτης θα επανασχεδιασθεί, επιβεβαιώνοντας το... θνησιγενές των κυβερνήσεων σε αυτή την περίοδο των συνεχών μνημονίων.
Σύμφωνα με αλλεπάλληλες δηλώσεις αρμόδιων κυβερνητικών -και κομματικών- παραγόντων, η κυβερνητική ηγεσία σχεδιάζει πρόωρες εκλογές ως απάντηση στην απίσχνανση της κοινοβουλευτικής βάσης στήριξής της.
Ακόμη και χθες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς -ο στενότερος ίσως συνεργάτης του πρωθυπουργού- διαμήνυσε πως «αν κάποιοι βουλευτές μας αποφασίσουν να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση, το ρήγμα που προκλήθηκε στις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή θα μετατραπεί νομοτελειακά σε κενό».
 Από τη δήλωση Παππά προκύπτει ευθέως ότι το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζει την ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο ως «ψήφο εμπιστοσύνης», αν και ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας έσπευσε να σημειώσει ότι «η εκλογολογία δεν βοηθά», αλλά και την ίδια στιγμή να τονίσει πως «σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως και ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε. Αρα, δεν συζητάμε καμία προϋπόθεση».
Με αυτά ως δεδομένα, δεν απομένει παρά η επιλογή της κάλπης...
Ανάλογη και η προσέγγιση του υπουργού ΠΑΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος σημείωσε ότι «οι απώλειες στη δύναμη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, αλλά και η ανάγκη να υπάρξει μια νέα δημοκρατική νομιμοποίηση, με βάση την πραγματικότητα της νέας συμφωνίας, φέρνουν εκ των πραγμάτων το θέμα των εκλογών πιο κοντά». Και προφανώς και ο κ. Σκουρλέτης είναι «ξεκάθαρα αντίθετος» σε σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων από την παρούσα Βουλή, με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα.
Στην ίδια γραμμή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος υποστήριξε: «Οπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, οι εκλογές αναδεικνύονται σε συνθήκη πολιτικής σταθεροποίησης, που είναι αναγκαία για την οικονομική ανάκαμψη». Κατά τον κ. Φίλη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν στήριξαν στη Βουλή τις επιλογές της κυβέρνησης «εφηύραν την παγκόσμιας πρωτοτυπίας πατέντα να στηρίζουν την κυβέρνηση διά της καταψηφίσεως των κρίσιμων επιλογών της», ενώ δεν παρέλειψε να δείξει τον δρόμο της παραίτησης, καθώς εάν ο ίδιος διαφωνούσε «με την κυβέρνηση και την πλειοψηφία του κόμματος σε τόσο σοβαρά ζητήματα θα επέλεγε τον δρόμο της παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα».
Το στίγμα της -επικείμενης- διάσπασης έδωσε και ο κ. Παππάς, προειδοποιώντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όργανα, καταστατικό και κυρίως μέλη, τα οποία δεν επιτρέπουν σε κανέναν να είναι “κόμμα μέσα στο κόμμα”». (Real News). Ενώ παράλληλα διαμήνυσε ότι στο έκτακτο συνέδριο θα αντιμετωπιστούν οριστικά τα εσωκομματικά θέματα και παρατήρησε: «Ομως οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις, η επιδίωξη συγκρότησης μετώπου ενάντια στην κυβέρνηση στέλνουν σήμα χωριστής πορείας».
Σε απόσταση από τους παραπάνω -και λόγω αξιώματος- ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης επέμεινε: «Η εκλογολογία δεν βοηθάει κανέναν και οι εκλογές δεν είναι όπλο. Η συμφωνία μπορεί να περάσει από τη Βουλή. Η κοινωνία δεν αμφισβητεί την κυβέρνηση, η αντιπολίτευση δεν θέτει θέμα εμπιστοσύνης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν τη δυνατότητα να κουβεντιάσουν ανοικτά στις διαδικασίες του κόμματος με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και μεταξύ μας».
Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης -διαμηνύει ότι θα καταψηφίσει το νέο μνημόνιο- ανοίγει διάπλατα την προοπτική της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα μέλλον, όπως και ο τόπος, εφαρμόζοντας ένα νέο τρίτο μνημόνιο. Ούτε μπορεί η κυβέρνηση αυτή να γλιτώσει την κατακραυγή, προσφεύγοντας ένοχα και άρον άρον σε εκλογές-εξπρές μέσα στον Σεπτέμβρη, αντιγράφοντας κακόγουστα τις πιο νοσηρές τακτικές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ».(Η Αυγή της Κυριακής).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Λαφαζάνης -και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας- εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο πολιτικής συμπαράταξης με άλλες «αντιμνημονιακές δυνάμεις» του χώρου, όπως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Σχέδιο Β! του Αλέκου Αλαβάνου. Την ίδια ώρα, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αποσαφηνίζει ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συμπόρευσης με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com