Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

Το Eurogroup μπορεί να δρομολογήσει ρήξη - Η Ελλάδα ζητάει χρονοδιάγραμμα και παρουσιάζει την πρόταση της ...


Στο σημερινό τακτικό Eurogroup 18 Ιουνίου δεν θα υπάρξει συμφωνία.....ωστόσο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επισημοποιηθεί η ρήξη ή να δρομολογηθούν οι προυποθέσεις που θα οδηγήσουν στην οριστική ρήξη.
Όλες οι πλευρές το έχουν προαναγγέλλει, δεν περιμένουν συμφωνία.
Ωστόσο καταβάλλονται παρασκηνιακώς προσπάθειες, ώστε να υπάρξει από το Eurogroup μια ανακοίνωση που να περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα κινήσεων από τις 19 μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Στο τακτικό Eurogroup θα διαφανεί αν η ρήξη είναι μονόδρομος ή υπάρχει κάποιο ίχνος πιθανότητας για να βρεθεί συμφωνία.
Συνομιλώντας με στελέχη της κυβέρνησης, το πνεύμα αισιοδοξίας είναι διάχυτο.
Πιστεύουν ότι η ΕΕ θα κάνει πίσω σε ορισμένα θέματα ειδικά των συντάξεων και εφόσον αυτό συμβεί η Ελλάδα θα μπορούσε να συμφωνήσει σε deal.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι αν οι δανειστές υπαναχωρήσουν η Ελλάδα θα υπογράψει συμφωνία, αλλά το ερώτημα είναι οι δανειστές θα υπαναχωρήσουν ότι π.χ. ο Schaeuble ο γερμανός ΥΠΟΙΚ προετοιμάζει την Γερμανία για ρήξη;
Η Ελληνική πλευρά δεν έχει καμία προσδοκία από το σημερινό Eurogroup 18 Ιουνίου.
Όμως θα ζητήσει από την ομάδα των υπουργών Οικονομικών να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα, ένας οδικός χάρτης για το πώς θα κινηθεί τόσο το Eurogroup όσο και η ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Ο οδικός χάρτης θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους που θα προσδιορίζουν τα επόμενα βήματα και τις επόμενες κινήσεις τόσο της ΕΕ σε επίπεδο Eurogroup όσο και της Ελλάδος.
Η ελληνική πλευρά το κρίσιμο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουνίου όπου κατέληξε σε αδιέξοδο η διαπραγμάτευση Ελλάδος είναι αλήθεια ότι είχε εκτιμήσει ότι θα επιτύγχανε συμφωνία τουλάχιστον στα δημοσιονομικά  και όχι στο χρέος ή την χρηματοδότηση.
Μετά την αποτυχία της διαπραγμάτευσης, η ελληνική πλευρά σκλήρυνε την στάση της φέροντας πιο κοντά το αδιέξοδο και την ρήξη.
Στην Ευρώπη θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ αλλά δεν φαίνεται να είναι έτοιμοι για υποχωρήσεις.
Η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση συντάξεων και όλες αυτές οι αρνήσεις έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο.
Η Ευρώπη εμφανίζεται ότι προσπαθεί να ρίξει γέφυρες αλλά δεν είναι σαφές αν οι κινήσεις αυτές αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις αν αποτελούν άλλοθι για αποποίηση ευθυνών.
Είναι πιθανό η Ευρώπη να παίζει επικοινωνιακό παιχνίδι για να μην φανεί ότι ήταν αδιάλλακτη και να προσπαθήσει στην περίπτωση του αδιεξόδου να ρίξει την ευθύνη στην αδιάλλακτη Ελλάδα.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία αν αποσυρθούν οι προτάσεις για μειώσεις συντάξεων και μισθών και υπάρξει ρήτρα χρέους.
Το χάσμα Ελλάδος με δανειστές δεν είναι 2 δισεκ. αλλά είναι ένα χάσμα εγωισμού για το ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα υποχώρησης ή για το ποιος θα φανεί ότι έχει ηττηθεί στην σκακιέρα των εντυπώσεων.
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει η ζημία που θα υποστεί η Ελλάδα θα είναι καταστροφική.
Αλλά σίγουρα η ζημία που θα υποστεί η Ευρώπη δεν θα είναι τα 2 δισεκ. της διαφοράς μεταξύ της ελληνικής πρότασης και της πρότασης Juncker.
Η Ευρώπη θα υποστεί ζημία δεκάδων ίσως και εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.
Αν Ελλάδα και ΕΕ δεν κατανοούν ότι η ρήξη θα τους ζημιώσει και τους δύο πολλαπλάσια τότε…ας πάμε σε ρήξη και capital controls.
Επίσης η στρατηγική Schaeuble του Γερμανού ΥΠΟΙΚ να εκδικηθεί την ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι έχει εμμονές και μεγάλο πρόβλημα.
Αυτό δεν ονομάζεται ενωμένη Ευρώπη αλλά διαιρεμένη Ευρώπη.
Αν αποφασίσουν να τινάξουν στον αέρα την Ευρώπη για 2 δισεκ. τότε το πρόβλημα δεν είναι τα 2 δισεκ. είναι κάτι άλλο πολύ χειρότερο και ελληνική κυβέρνηση και η ηγεσία της Ευρώπης θα πρέπει να ομολογήσουν.
Αν δεν θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ να το πουν καθαρά.
Αν την θέλουν δεν μπορεί 2 δισεκ. να οδηγήσουν σε χάος και καταστροφή.


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr