Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Τιμώρησαν με πανωλεθρία τον Ραχόι, οι Ισπανοί – Νίκη των Podemos και των Ciudadanos ...


Το κυβερνών ισπανικό Λαϊκό Κόμμα (PP) δέχθηκε πλήγμα στις σημερινές περιφερειακές εκλογές καθώς οι Ισπανοί τιμώρησαν… τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για τέσσερα χρόνια σκληρών δημοσιονομικών περικοπών και μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς.
Παρόλο που το PP πήρε περισσότερες ψήφους από οποιοδήποτε άλλο κόμμα, είναι πιθανό να έχει σημειώσει το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια, σύμφωνα με τα έξιτ πολ, καθώς η οικονομική βελτίωση, έπειτα από μια σκληρή ύφεση, δεν ήταν αρκετή για να του επιτρέψει να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία που είχε στις περισσότερες περιφέρειες.
Το νέο, φιλικό προς τις αγορές κόμμα Ciudadanos (Πολίτες) και το κόμμα Podemos (Μπορούμε), που τάσσεται κατά της λιτότητας, σημείωσαν σημαντική άνοδο, ανατρέποντας ένα δικομματικό σύστημα στο πλαίσιο του οποίου το PP και οι Σοσιαλιστές εναλλάσσονται στην εξουσία από τότε που τελείωσε η δικτατορία, πριν από 40 χρόνια.
Σε μια πρόγευση από τις εθνικές εκλογές που αναμένονται τον Νοέμβριο, τα κύρια κόμματα της χώρας θα πρέπει τώρα να μπουν σε μια περίοδο συνασπισμών και συμβιβασμών στις 13 από τις 17 περιφέρειες της Ισπανίας που ψήφισαν σήμερα μαζί με περισσότερες από 8.000 πόλεις και κωμοπόλεις.
Το PP αναμένεται ότι θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία του στα περιφερειακά προπύργιά του της Μαδρίτης και της Βαλένθια, όπου ενδέχεται να σχηματισθούν αριστεροί συνασπισμοί και το κεντροδεξιό κόμμα να περάσει στην αντιπολίτευση για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Ένα έξιτ πολ έδειξε το PP να χάνει και στην πόλη της Μαδρίτης για πρώτη φορά από το 1991 από έναν αριστερό σχηματισμό που υποστηρίζεται από το Podemos, αν και ένα δεύτερο έξιτ πόλ έδειξε ισοπαλία μεταξύ των δύο.
Στη Βαρκελώνη, ένας άλλος αριστερός συνασπισμός με επικεφαλής την πρώην ακτιβίστρια Άντα Κολάου και υποστηριζόμενος από το Podemos κέρδισε τα κόμματα Convergencia i Unio (CiU) και Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), τα οποία τάσσονται υπέρ της ανεξάρτησίας, κάτι που συνιστά πλήγμα για το καταλανικό αποσχιστικό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com