Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Σε επώδυνο συμβιβασμό σέρνεται ο ΣΥΡΙΖΑ - Η πρόοδος φέρνει μέτρα 16 δισ και νέο Eurogroup 25/5 ...


Πίσω από τις γραμμές του ανακοινωθέντος του Eurogroup κρύβεται μια πικρή αλήθεια για την Ελλάδα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ευρώπη δεν κάνει βήμα πίσω, μάλιστα άλλαξε τα δεδομένα αναφέροντας ότι πρώτα θα υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο θεσμών και εν συνεχεία θα εκταμιευθεί η δόση ενώ η Ελλάδα θα συρθεί σε πέμπτη αναθεώρηση του πλάνου μεταρρυθμίσεων αγγίζοντας καίριους τομείς όπως το ασφαλιστικό με μειώσεις στις επικουρικές έως 30% και αύξηση του ΦΠΑ στο 18% αλλά και άλλες παρεμβάσεις που προφανώς είναι έξω από το κυβερνητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ύφεση και αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα στην 2ετία 2015 με 2016 με πιθανό ενδεχόμενο να μην επαρκούν ούτε τα 16 δισεκ. που θα είναι ο νέος αναθεωρημένος στόχος.
Η Ευρώπη κράτησε μια απόλυτα άτεγκτη στάση και κερδίζει στα σημεία την Ελλάδα.
Οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει ριζικά η Ευρώπη έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα στριμώχνεται επικίνδυνα.
Για την Ελλάδα τα ενδεχόμενα είναι δύο ή εξευτελιστικός συμβιβασμός, όπου η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αποδειχθεί υφεσιακά μέτρα και καθαρό μνημόνιο ή θα παγιδευτεί σε ένα ανόητο δημοψήφισμα το οποίο θα καταλήξει σε προφανή αποτελέσματα, ότι η πλειοψηφία των ελλήνων θέλει το ευρώ.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιδευτεί και χάσει πλήρως την διαπραγματευτική ορμή των προηγούμενων εβδομάδων.
Υπάρχει κόπωση, σοβαρή κόπωση και το πρόβλημα ρευστότητας είναι τέτοιο όπου η Ελλάδα μετά τις 5 Ιουνίου δεν θα μπορεί να πληρώσει το ΔΝΤ, μόνο τον Ιούνιο η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει 2δισεκ. στο ΔΝΤ.
Τι πρόκειται όμως να συμβεί;
1)Σήμερα 12 Μαΐου η Ελλάδα αποπληρώνει τα 764 εκατ στο ΔΝΤ εξέλιξη που επιβεβαιώνει την συνέπεια της Ελλάδος στις υποχρεώσεις της.
2)Στις 13 Μαΐου που συνεδριάζει η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών και η εξέλιξη αυτή θα επιβεβαιώσει την άποψη ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα.
Μπορεί να αναφέρεται ότι η ΕΚΤ λειτουργεί με τεχνικά κριτήρια αλλά είναι ξεκάθαρο ότι παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις.
Η πρόοδος έστω και μικρή δίνει χρόνο στην Ελλάδα…
3)Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε 5η αναθεώρηση του πακέτου μεταρρυθμίσεων ανεβάζοντας τον στόχο εσόδων στην 2ετία 2015 με 2016 στα 16 δισεκ. από 14,2 δισεκ.
4) Στις 25 Μαΐου κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup όπου εκεί θα κριθεί η τύχη της Ελλάδος.
Οι επιλογές είναι δύο ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα συρθεί σε ένα εξευτελιστικό συμβιβασμό ή θα παγιδευτεί σε ένα δημοψήφισμα που εκ των προτέρων γνωρίζει το αποτέλεσμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεχθεί τον συμβιβασμό με την ΕΕ θα υποστεί πολιτικές συνέπειες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν δεχθεί τον συμβιβασμό και πάει σε δημοψήφισμα, στο τέλος πάλι θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει μνημόνιο και θα υποστεί πολιτικές συνέπειες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκλωβισμένος, παγιδευμένος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όλα αυτά θα συμβούν εντός των επόμενων 2 με 2,5 εβδομάδων και θα πρέπει να αποτρέψουν το σενάριο του ανόητου δημοψηφίσματος.
Το δημοψήφισμα δεν αποτελεί λύση γιατί απλά η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θα ταχθεί υπέρ του ευρώ άρα ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά θα βγει χαμένος.
Η κοινωνία θα θεωρήσει το δημοψήφισμα αδυναμία – δεν θα αναφέρουμε δειλία – και η αδυναμία θα στιγματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ W. Schaeuble ανέφερε με άνεση ότι αν η Ελλάδα θέλει να υλοποιήσει δημοψήφισμα ας το πράξει.
Γιατί πιστεύετε ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ήταν τόσο άνετος;
Α)Γιατί θεωρεί ότι η Ελλάδα μπλοφάρει;
Β)Γιατί ξέρει – όπως όλοι – το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;
Γ)Γιατί ξέρει ότι μετά το δημοψήφισμα η κυβέρνηση τις ίδιες παραμέτρους και απαιτήσεις θα κληθεί να αντιμετωπίσει;
Δ)Γιατί το δημοψήφισμα δεν θα αλλάξει στο ελάχιστον τις απαιτήσεις των ξένων δανειστών;
Ε)Γιατί γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που θα κερδίσει είναι να νομιμοποιήσει το μνημόνιο και να υπογράψει το νέο μνημόνιο για το οποίο δείχνει ατολμία;
Προφανώς όλα αυτά μαζί.
Το δημοψήφισμα είναι πολιτική ανοησία, δεν προσφέρει τίποτε, δεν αλλάζει τα δεδομένα.

Το συμπέρασμα

Η συμφωνία θα υπάρξει και το δημοψήφισμα, αυτή η ανόητη πολιτική ιδέα δεν θα υλοποιηθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για τα καλά παγιδευμένος…

 



















www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com