Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Εκρηκτικό προμηνύεται το κλίμα στην ΚΟ της ΝΔ - Ποιοι θα δείξουν την πόρτα της εξόδου στον Α.Σαμαρά ...


Η εκλογική ήττα της ΝΔ εξαιτίας της αποτυχημένης στρατηγικής του Αντώνη Σαμαρά και η αδυναμία του κόμματος να ορθώσει αντιπολιτευτικό λόγο (με ποια επιχειρήματα;) έχουν δημιουργήσει συνθήκες «έκρηξης». Το αν αυτή θα γίνει σήμερα που συνεδριάζει και κλεισμένων των θυρών η Κοινοβουλευτική Ομάδα και επρόκειτο μετά από τρία χρόνια να λάβουν το λόγο και οι βουλευτές μένει να το δούμε.
 
Το σίγουρο είναι πάντως πώς θα υπάρξει η πρώτη ανοιχτή αντιπαράθεση του Αντώνη Σαμαρά με τους δελφίνους και πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματος, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πώς θα τεθεί και θέμα ηγεσίας, καθ’ ότι όλοι είναι πεπεισμένοι πώς η ΝΔ δεν έχει κανένα μέλλον με τη νυν ηγεσία. Κάποιοι μάλιστα δανείζονται και το σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου για να περιγράψουν την κατάσταση (σε τέτοιο επίπεδο έχει φτάσει η κατάσταση) ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε.
 
Είναι αλήθεια πάντως πώς αν ο Α. Σαμαράς επιμείνει να θεωρεί την καρέκλα της αρχηγίας του κόμματος ιδιοκτησία του τότε η ΝΔ πηγαίνει στα βράχια. Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας η ΝΔ εμφανίζεται να «πιάνει» ένα ποσοστό γύρω στο 15% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπερνάει το 40%. Με τέτοια ποσοστά και με τις συνεχείς γκάφες της Συγγρού είναι αδύνατο να αναστραφεί το κλίμα και η δεξιά παράταξη θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.   
 
Πληροφορίες αναφέρουν πώς κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. κυρίαρχο αναμένεται να είναι το αίτημα μιας ομάδας περίπου 10-15 κεντρικών βουλευτών, μεταξύ αυτών και των επίδοξων διαδόχων του κ. Σαμαρά, για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, ενώ η απάντηση της ηγεσίας θα είναι να γίνει Εθνική Συνδιάσκεψη.
 
Το αίτημα από ομάδα βουλευτών για έκτακτο συνέδριο έχει χρονικό ορίζοντα τις αρχές του καλοκαιριού, με σαφή στόχο την σταδιακή αποδυνάμωση και φθορά του κ. Σαμαρά. Επί της ουσίας θέλουν να μεταφέρουν για μερικούς μήνες την τελική αναμέτρηση, ώστε να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των «θεσμών». 
 
Το κεντρικό ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι σε ποιο βαθμό θα φθάσει η κριτική, αν και βουλευτές με γνώση των παρασκηνιακών διεργασιών, λένε ότι οι τόνοι θα είναι υψηλοί με ευθεία αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά και οι δελφίνοι έχουν ήδη ακονίσει τα μαχαίρια τους.
 
Πρώτη η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται ως έτοιμη από καιρό να θέσει με σαφή τρόπο θέμα ηγεσίας και αναμένεται να είναι πολύ σκληρή στην κριτική της, ενώ η στάση της θα είναι βαρόμετρο και για τους άλλους βουλευτές.
 
Σκληρή κριτική αναμένεται να ασκήσουν και οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νίκος Δένδιας, αιχμές θα έχει σαφώς και η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ το δικό τους στίγμα θα δώσουν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας που «παίζουν» για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ.
 
Παράλληλα θα υπάρξει μια ομάδα περίπου 10-15 «σαμαροφυλάκων» -μεταξύ αυτών έχουν κεντρικό ρόλο οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης- αλλά και Κώστας Καραγκούνης και Χρήστος Κέλλας που θα αναλάβουν την υποστήριξη του κ. Σαμαρά και της πολιτικής και στρατηγικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
 
Ενδιαφέρον θα έχει και η στάση που θα τηρήσουν και άλλοι βουλευτές. Το μείζον όμως είναι τι στάση θα κρατήσει ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Οι πληροφορίες λένε πως στη σημερινή συνεδρίαση θα είναι παρών στην αρχή και μετά θα αποχωρήσει χωρίς να τοποθετηθεί. «Ο Κώστας Καραμανλής θέλει, να δει το κλίμα για να διαμορφώσει άποψη», λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τα εσωτερικά του κόμματος.
 
Σε αυτό το κλίμα της αμφισβήτησης, ο στόχος του κ. Σαμαρά εμφανίζεται να έχει ετοιμάσει τις άμυνές του, αλλά ακόμη και τη στρατηγική της επίθεσης, αν χρειαστεί, αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί κυρίως η συνεδρίαση της ΚΟ. Όπως είπαμε είναι κολλημένος με της καρέκλα. 
 
Από τη λεωφόρο Συγγρού λένε πώς αν προκληθεί, ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να ρίξει το γάντι σε όποιον τον αμφισβητήσει και θέσει θέμα ηγεσίας και θα τον παραπέμψει στις καταστατικές διαδικασίες, δηλαδή συλλογή υπογραφών - 1/3 των μελών της ΚΟ ή 1/3 των μελών της ΠΕ ή 1/3 των μελών του συνεδρίου - για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας του αρχηγού και έγκρισή της από το 50%+1 (δηλαδή 39 στην ΚΟ) για να γίνει εκλογή από τη βάση.
 
Με βάσει τα σημερινά δεδομένα, όπως λένε οι γνώστες του παρασκηνίου, δύσκολα μπορεί να βρεθούν περισσότεροι από 20 βουλευτές να υπογράψουν πρόταση αμφισβήτησης και πολύ περισσότερο να βρεθούν το αργότερο εντός 10ημέρου όπως ορίζει το καταστατικό 39 να την υπερψηφίσουν.
 
Το θέμα όμως είναι πώς υπάρξει τέτοια αντίδραση από τον Αντώνη Σαμαρά σημαίνει πώς ο ίδιος είναι αποφασισμένος να διαλύσει το κόμμα προκειμένου να διατηρήσει την αρχηγία. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρώην πρωθυπουργός ενώ θεωρεί πώς ο Α. Σαμαράς έχει τελειώσει είναι προσεκτικός στις κινήσεις του προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα στο κόμμα. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com