Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Spiegel: Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν μέλη της ελληνικής κυβέρνησης ...

Μπορεί πολλοί να πιστεύουν πως οι υπηρεσίες κατασκοπείας ανήκουν σε παλιότερες εποχές ή μόνο σε ταινίας του James Bond, όμως η πραγματικότητα αποδεικνύει πως όχι μόνο είναι σε πλήρη λειτουργία, αλλά μπορούν να παρέμβουν σε απόρρητα έγγραφα κρατών ή ακόμη και προσωπικά δεδομένα και συνομιλίες χρηστών του διαδικτύου.
Αν και μια τέτοια πληροφορία δεν αποτελεί σαφέστατα έκπληξη, σύμφωνα με άρθρο του γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ, οι αμερικανική κατασκοπεία είχε καταφέρει να σπάσει την κωδικοποίηση στην επικοινωνία των ελληνικών αρχών και είχε πρόσβαση σε επίσημα έγγραφα της ελληνικής κυβέρνησης.
Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν τα περίφημα έγραφα Σνόουντεν για τη δραστηριότητα της αμερικανικής κατασκοπείας. Το περιοδικό αναφέρει πως μια ομάδα 12 κατασκόπων είχε πρόσβαση στις επικοινωνίες μεταξύ μελών της ελληνικής κυβέρνησης.
Το "άγρυπνο μάτι" των ΗΠΑ
Συχνά έχουμε την εντύπωση πως τίποτα δεν μπορεί να παραμείνει κρυφό όταν βρίσκεσαι εντός του διαδικτύου. Μετά μάλιστα τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές Ευρωπαίων πολιτικών, ακόμη και της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ήταν σχεδόν βέβαιο πως "ουδέν κρυπτόν υπό την Αμερική"! Όπως όμως διαβάζουμε στο σχετικό άρθρο του γερμανικού περιοδικού, οι πράκτορες της αμερικανικής κατασκοπείας τα βρήκαν "μπαστούνια" σε πολλές περιπτώσεις.
Το έγγραφο του Σνόοντεν αποκάλυψε πως μια σειρά από πρωτόκολλα ασφαλείας στο διαδίκτυο, τα οποία χρησιμοποιούσαν εταιρίες και κρατικές υπηρεσίες άντεξαν στην πολιορκία της αμερικανικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε, οι αμερικανικές υπηρεσίες κατέταξαν όλα τα προγράμματα που τους δυσκόλεψαν στην κατασκοπεία και το "σπάσιμο" σε πέντε επίπεδα, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας.
Παρόλ' αυτά η μέθοδος που χρησιμοποιούσε η ελληνική κυβέρνηση αποδείχτηκε παιχνιδάκι για την κατασκοπεία των ΗΠΑ. Οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούσαν δίκτυα VPN. Πρόκειται για δίκτυα που δημιουργούν θεωρητικά, έναν ασφαλή δίαυλο μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη εντός του διαδικτύου.
Όπως φαίνεται από τα έγγραφα που κατάφερε να έχει στα χέρια του το Σπίγκελ, οι μυστικές υπηρεσίες κατείχαν μεγάλη εξειδίκευση στο σπάσιμο τέτοιων δικτύων και φέρνει ως παράδειγμα την εκμετάλλευση των δικτύων της ελληνικής κυβέρνησης.
Στο έγγραφο περιέγραφαν πως μπορούσαν να "εισβάλουν σε περισσότερες από 10 εκατομμύρια τέτοιες συνδέσεις (μαζί με τύπου HTTPS), μόνο το 2012.
Αυτά τα προγράμματα είναι ασφαλή από την κατασκοπεία (μέχρι σήμερα)
Όπως εξηγεί το περιοδικό, τα παρακάτω είδη ασφαλείας είναι εκείνα που άντεξαν στις πιέσεις των αμερικανικών υπηρεσιών και - τουλάχιστον μέχρι πριν από δύο χρόνια - δεν ήταν δυνατό να παραβιαστούν από αυτές.
Το δίκτυο Tor
Η υπηρεσία Zoho (mail, hosting. docs κλπ.)
Η εφαρμογή Truecrypt (κρυπτογράφηση αρχείων σε υπολογιστή)
Η λειτουργία Off-the-Record (κρυπτογράφηση γραπτών μηνυμάτων)
Το πρόγραμμα κρυπτογράφησης Pretty Good Privacy (γραμμένο το 1991!)
Το πρωτόκολλο ZRTP (για κλήσεις VoIP – τηλέφωνο μέσω Internet)
Η p2p υπηρεσία instant messaging CSpace
Σημειώνεται πως όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιούν αυτό που λέμε "ανοιχτό κώδικα" αποτελούν μεγάλη "σπαζοκεφαλιά" για τους κατασκόπους, ενώ σε μεγάλο βαθμό οι μεγάλες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και email (Google, Facebook, Apple) έχουν δώσει πρόσβαση σε μεγάλο όγκο πληροφοριών μετά από εντολή των αμερικανικών αρχών παρακολούθησης.
 

























































defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com