Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Οι «άθλιοι» της μνημονιακής Ελλάδας ...




Εικόνες – σοκ απόρων που αργοσβήνουν από τη φτώχεια.  Σοκ έχει προκαλέσει σε ολόκληρη την Κρήτη, η εικόνα ενός 85χρονου άπορου που τον έτρωγαν «ζωντανό» τα σκουλήκια μέσα στην τρώγλη που ζει τα τελευταία χρόνια με την οικογένειά του.
Οι άνδρες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι μετέβησαν στο παράπηγμα που διαμένει για να τον παραλάβουν, δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους με τα όσα αντίκρισαν. Ο ηλικιωμένος άνδρας ήταν κατάκοιτος στο κρεβάτι του, γεμάτος με ανοιχτές πληγές από την ακινησία και την έλλειψη καθαριότητας και διάφορα ζωύφια έκαναν… παρέλαση σε όλο του το σώμα.
Ο νεκροζώντανος άνδρας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, όπου και νοσηλεύεται, με τους γιατρούς να έχουν μείνει άφωνοι εξαιτίας της άθλιας κατάστασης στην οποία βρίσκεται.
Όπως προέκυψε, μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο εμφάνιζε αιμορραγικό σοκ και του έγινε μετάγγιση, ενώ δέχτηκε τη φροντίδα των γιατρών για τις κατακλύσεις που είχε σε όλο του το σώμα.
Ηδη έχει ενημερωθεί η Κοινωνική Υπηρεσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, εργαζόμενοι της οποίας παρακολουθούν πλέον στενά τον 85χρονο προκειμένου να ενημερώσουν ακολούθως το Δήμο και τις αρμόδιες Αρχές για το πώς η οικογένεια του και ο ίδιος θα μπορούσαν να βοηθηθούν.
Η οικογένεια Φουρούζη είναι γνωστή στους κατοίκους της περιοχής ως οι «Άθλιοι» του Ηρακλείου. Εδώ και πολλά χρόνια ζουν στα χαλάσματα ενός μισογκρεμισμένου σπιτιού στο κέντρο της πόλης. Στο παράπηγμα αυτό υπάρχει παντελής έλλειψη υποτυπώδους υγιεινής αφού στερείται ακόμη και αποχέτευσης.
Το πάμφτωχο νοικοκυριό δεν έχει κανένα εισόδημα και τα μέλη της οικογένειας επιβιώνουν ως εκ θαύματος. Ο 85χρονος πατέρας είναι παραπληγικός, η σύζυγος ανάπηρη, ο γιος τους έχει περάσει 3 εγκεφαλικά ενώ η κόρη τους, που αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, παλεύει με νύχια και με δόντια να φροντίσει τους υπόλοιπους.
Μάλιστα, πριν από 13 χρόνια είχαν απαλλοτριώσει το άλλο μισό του σπιτιού τους για τις ανάγκες του 6ου δημοτικού σχολείου ακριβώς δίπλα, χωρίς όμως να αποζημιωθούν ποτέ από το δημόσιο.
Με αυτά τα χρήματα, όπως λένε, θα μπορούσαν να έχουν μετακινηθεί σε έναν άλλο χώρο, πιο ανθρώπινο, και να ζουν αξιοπρεπώς. Αντιθέτως, τώρα είναι αναγκασμένοι να συγκατοικούν με ποντίκια και να κρέμονται από τη φιλανθρωπία των συμπολιτών τους. Γείτονες, γνωστοί και κάτοικοι του κέντρου της πόλης, βοηθούν όπως μπορούν με ένα πιάτο φαί, τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη πρώτης ανάγκης.
Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι η τετραμελής οικογένεια δεν θα αντέξει να ζει έτσι για πολύ ακόμη, ειδικά ο 85χρονος που είναι βαριά άρρωστος.
Ο εξαθλιωμένος της Ανδραβίδας
Μάρτυρες αντίστοιχων σκηνών, βγαλμένων από την εποχή της Κατοχής, γίνονται καθημερινά οι κάτοικοι στην «καρδιά» της Ανδραβίδας, εκεί όπου βρίσκεται το φτωχικό λυόμενο ενός ηλικιωμένου ανθρώπου που επίσης στερείται κάθε υγιεινής.
Ο κ. Νίκος Παπανδρέου ζούσε για πολλά χρόνια σε μια καλύβα φτιαγμένη από χαρτιά, λαμαρίνες και τενεκέδες, απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα της πόλης, μέχρι τη στιγμή που ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης ευαισθητοποιήθηκε και την κατεδάφισε τοποθετώντας στη θέση της ένα λυόμενο. Το έργο όμως έμεινε στη μέση αφού το νέο του «σπίτι» δεν συνδέθηκε με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης με αποτέλεσμα ο αναξιοπαθής άνδρας, που παρουσιάζει και σοβαρά προβλήματα υγείας, να ζει μέσα στη βρώμα και τη δυσωδία.
Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στο γείτονά του, κ. Δημήτρη Αγιώτατο,  έναν επίσης ηλικιωμένο άνθρωπο με ποσοστό τύφλωσης 95% και άλλα προβλήματα υγείας που αδυνατεί να ζήσει κάτω από αυτές τις τραγικές συνθήκες.
«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Η δυσοσμία δεν αντέχεται. Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει νερό, δεν έχει τουαλέτα, δεν έχει βόθρο, τίποτα. Κάνει την ανάγκη του σε μια λεκάνη και μετά πλένεται με αυτό. Φανταστείτε πόσο πολύ μυρίζει» επισημαίνει ο κ. Αγιώτατος.
Από την πλευρά της, η ανιψιά του, Χριστίνα Μαρούλη διερωτάται: «Ο θείος μου έχει 95% τύφλωση και η σύνταξή του ακόμα δεν έχει έρθει ενώ χρειάζεται συνοδό. Κάνω χρέη συνοδού και πληρώνω και μια γυναίκα γιατί έχω και εγώ τις υποχρεώσεις μου. Σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να μείνει γιατί υπάρχει αυτό εδώ το οίκημα δεν έχει βόθρο, δεν έχει νερό, καμία συνθήκη υγιεινής. Είναι σωστό να υπάρχουν ακαθαρσίες και ποντίκια;  Μπορεί ένας άνθρωπος με τόσα προβλήματα να αναπνέει αυτή τη βρωμιά;».











http://www.kontranews.gr/koinonia/item/16786-athlioi-mniminio-ellada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com