Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Θετικές εντυπώσεις από την απήχηση του κόμματος στις Βρυξέλλες ...





Αίσθηση έχει προκαλέσει σε κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η δυναμική και η απήχηση που έχει το κόμμα τους, λίγες μόνο ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη και τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου, όπως αναφέρουν «έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις».
Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, η συζήτηση στους κόλπους της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πήρε νέα διάσταση από την πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα να απαιτήσει ουσιαστικά, τον σεβασμό στις θεσμοθετημένες διαδικασίες και να δοθεί η εντολή στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αρχίσει διερευνητικές επαφές με στόχο να πάρει την υποστήριξη και άλλων ομάδων, πέραν του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με στόχο την εκλογή του.
Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης και σύμφωνα με ανεπίσημο σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ οι Γκι Φερχόφσταντ και Μάρτιν Σουλτς , χαρακτήρισαν «σημαντική πρωτοβουλία» τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για αυτό το ζήτημα, δηλαδή να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την δική του πλευρά επισήμανε στους συνομιλητές του ότι «η Αριστερά θα συνδιαμορφώσει τις εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρώπη και δεν θα μείνει στην άκρη, παρακολουθώντας τους άλλους να αποφασίζουν χωρίς εμάς».
Ως μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο χαρακτηρίζουν οι ίδιες πηγές την σημερινή συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με την υποψήφια των Πράσινων Σκα Κέλλερ για την ανάγκη διαρκούς προγραμματικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο ευρωομάδες και στη διατύπωση κοινών προτάσεων για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας της νέας Κομισιόν σε προοδευτική κατεύθυνση.
Όπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη φορά που ελληνικό κόμμα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την διαμόρφωση των συμμαχιών και προγραμματικών συγκλίσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και της ΕΕ γενικότερα με στόχο π.χ. τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας, την αναπτυξιακή στροφή της Ευρώπης και την περιβαλλοντική ανάπτυξη, την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, την μετανάστευση, κλπ.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ερμηνευθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και η επικριτική στάση του κ. Τσίπρα έναντι του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ότι η πολιτική του Λονδίνου είναι διαλυτική για την ΕΕ. Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται από τις ίδιες πηγές και ως σαφής διαφοροποίηση από τον «εθνικιστικό ευρωσκεπτικισμό» της Αγγλίας, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ . Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει και στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε προοδευτική - δημοκρατική κατεύθυνση και στην επίτευξη συμμαχιών με στόχο την αλλαγή πολιτικής έναντι του ευρωπαϊκού νότου με έμφαση στην ανάπτυξη, επισημαίνουν κομματικά στελέχη.





















































newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com