Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Συζήτηση τώρα για το Αιγαίο με "πολιτική κανονιοφόρων" θέλει η Άγκυρα ...




Ανάλυση του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Οι λίγες μόλις ώρες από την συνάντηση των Υπουργών Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στις Βρυξέλλες και τις σχετικες δηλώσεις των κκ Αβραμόπουλου και Γιλμάζ είναι βέβαιο ότι δεν αρκούν για μια αποτίμησή τους.
Όμως τόσο το ...γράμμα των δηλώσεων όσο και το ...πνεύμα των (πρώτων) διαρροών μπορεί να οδηγήσουν σε κάποια  κατ αρχήν συμπεράσματα  και να ερμηνεύσουν ορισμένες (τελευταίες) συμπεριφορές...

Για μας αυτό που προκύπτει σχεδόν καθαρά από την ανάγνωση των δηλώσεων των δυο ανδρών είναι ότι η Άγκυρα θέλει ''εδώ και τώρα'' συζήτηση και φυσικά λύση των θεμάτων που ενδιαφέρουν τις δυο χώρες στο Αιγαίο. Αντίθετα η ελληνική πλευρά, πάντα όπως προκύπτει από την πρώτη ανάγνωση των δηλώσεων,δείχνει να έχει αυτή την στιγμή έχει ως προτεραιότητα το να σπάσει ο κύκλος της τεχνητής στρατιωτικής έντασης που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στο Αιγαίο με συνεχείς άκρως προκλητικές κινήσεις.

Καθαρό στίγμα 

 Ο κ Γιλμάζ έδωσε το στίγμα του  καθαρά:<<Υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά η υπάρχουσα ατμόσφαιρα, μας λέει ότι ήλθε πλέον η ώρα για την επίλυσή τους>>. Και λίγο μετά:<<Εμείς λέμε: τώρα είναι η στιγμή της σταθερότητας και της ειρήνης. Σήμερα πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την ειρηνική ατμόσφαιρα που υπάρχει ανάμεσά μας. Προβλήματα υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεν κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτά>>.
Εξίσου σαφής ήταν και ο κ Αβραμόπουλος :<<Είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε και σε άλλα διμερή θέματα, που σχετίζονται με το Αιγαίο και με την υφαλοκρηπίδα και με όλα αυτά. Δεν είμαστε εδώ όμως εμείς για να τα λύσουμε. Αυτά θα πάρουν το χρόνο τους και σε κάποια στιγμή, είμαι βέβαιος ότι θα διευθετηθούν με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας>>. Και αμέσως μετά:<<Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε μια πολιτική ειρηνικών και καλών σχέσεων, και βέβαια τα δύο αμυντικά συστήματα μπορούν να συμβάλουν σε αυτό, αποφεύγοντας καταστάσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε εκτροπή ή ακόμα και σε κλιμάκωση>>.
Οι δημόσιες αυτές δηλώσεις είναι προφανές ότι απηχούν το τι είχε συζητηθεί νωρίτερα μεταξύ τους - έγκυρες σχετικές πληροφορίες δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή. Βγαίνοντας ο καθένας έσπευσε να δώσει το δικό του στίγμα με βάσει όσα είχε από πριν στο μυαλό του να περάσει ως θέση για δημόσια καταγραφή, αλλά και με βάση το πως αυτά  διημείφθησαν  κατά την συνάντηση.
Αυτή είναι λοιπόν η πρώτη ανάγνωσή μας αυτή την στιγμή. Η οποία ''δένει'' αλλά και ερμηνεύεται από δύο ακόμα δεδομένα/στοιχεία:

Το 1ο στοιχείο


- Το πρώτο - αν και όχι το βασικότερο - είναι η αξιολόγηση /απόδοση που έκανε με το τηλεγράφημά του από τις Βρυξέλλες το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anatolu-  στις δηλώσεις Γιλμάζ: Να, με δυο λόγια,  πως ξεκινάει: Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Γιλμάζ, είπε ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχουν προβλήματα από το ισχύον κλίμα δείχνει ότι έφτασε ο καιρός για την επίλυση των προβλημάτων αυτών....Και βεβαίως παρακάτω παρέθετε δηλώσεις του ως εξής:τόνιζε:
«Είναι πολύ περισσότερα τα κοινά σημεία μας. Εκείνο που αναλογεί σε μας είναι να προβάλλουμε αυτά. Λέμε ότι τώρα είναι καιρός σταθερότητας και περαιτέρω ανάπτυξης του ισχύοντος κλίματος ειρήνης». Και αμέσως μετά:Ο Γιλμάζ, ο οποίος είπε ότι επέδειξαν πολιτική βούληση και υποστήριξαν την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό πρόσθεσε : «Έχουμε την άποψη ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο, σκεφτόμενοι τα συμφέροντα και των δύο χωρών μπορούμε να τα επιλύσουμε εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Η  ίδια έμφαση στο <<τώρα>> δίδεται και  στο δελτίο της Deutsche Welle στην τουρκική γλώσσα - προφανώς συνταγμένο από Τούρκο... Όπως αναφέρεται -με τον τίτλο «Ελληνοτουρκικός διάλογος στις Βρυξέλλες»- οι Υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Ελλάδας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες. Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιλμάζ, είπε ότι η Τουρκία, η οποία περιστοιχίζεται από περιοχές κρίσης έφτασε ο καιρός να επιλύσει τα διμερή προβλήματά της(...)Ο Γιλμάζ είπε ακόμα ότι έφτασε ο καιρός να επιλύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών... 

Το 2ο στοιχείο
- Το δεύτερο δεδομένο που ''δένει'' ερμηνεύει, κατά την άποψή μας, τη θέση  ότι η Αγκυρα θέλει επειγόντως συζήτηση και συμφωνία ''εδώ και τώρα'', προκύπτει από την ''στρατηγική έντασης'' που επιχειρεί να δημιουργήσει με στρατιωτικές κινήσεις τους τελευταίους μήνες, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει την Ελλάδα. Η Αγκυρα προφανώς βάσει σχεδίου έχει αυξήσει ποσοτικά και ποιοτικά τις προκλήσεις ( παραβιάσεις , παραβάσεις Εθνικού Εναέριο Χώρου με μαχητικά ), έχει προσθέσει θαλάσσιες προκλήσεις με πολύ μεγάλο ρυθμό ( πλόες στα ελληνικά ύδατα ως δήθεν αβλαβείς διελεύσεις), έχει αυξήσει κατακόρυφα τις παραβιάσεις /παραβάσεις από κατασκοπευτικά  και ηλεκτρονικού Πολέμου CN-235  και ελικόπτερα από φρεγάτες, έχει ξαναρχίσει σιγά- σιγά αντιδράσεις σε διαδικασίες αναγνωρίσεων / αναχαιτίσεων, κατά την τελευταία αεροναυτική άσκηση στο Αιγαίο έκανε πόλεμο φθοράς και καταπόνησης των ελληνικών μέσων ενώ και η άρτι ολοκληρωθείσα Διακλαδική άσκηση Εfes ήταν σαφώς μια επίδειξη ισχύος προς την Ελλάδα- άλλωστε και το σενάριό της, όπως έγραψε το OnAlert ήταν πόλεμος μεταξύ δυο χωρών που δεν μπόρεσαν να ...συζητήσουν - ''Ζαφείρι'' εναντίον ''Κοραλλιου''... 

Ιδιόμορφη  <<πολιτική κανονιοφόρων>>

Με δυο λόγια - όσο και αν στην Ελλάδα δεν το λέει κανείς - πρόκειται για μια ιδιόμορφη α λα Τουρκα <<πολιτική κανονιοφόρων>> που έχει  σαφή στόχο: Να εκβιάσει την Αθήνα να κάτσει στο τραπέζι υπό στρατιωτική πίεση ( ή υπό τη πίεση της έντασης από ένα  ''ατύχημα'').Ακόμα και υπό την πίεση κάποιων εξελίξεων στο Κυπριακό που βρίσκεται  σε φάση συζήτησης...

Βεβαίως η Αγκυρα δεν έχει αντιληφθεί ότι  η Ελλάδα έχει ...αντιληφθεί το κόλπο νωρίς. Ούτε ότι στην περιοχή ρίχνουν ...ματιές και πολλοί άλλοι...Ούτε ότι ο κ Ερντογάν δεν είναι ο πιο ...αγαπητός αυτή την περίοδο σε Ευρώπη και ΗΠΑ- το αντίθετο μάλιστα... 


























































οναlert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com