Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Η Τουρκία πήρε την γραμμή συναρμολόγησης συντήρησης κινητήρων F-35 ...




Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Τελική γραμμή συναρμολόγησης, συντήρησης και επισκευής των κινητήρων F-135 των νέων αεροσκαφών F-35 Joint Strike Fighter (JSF) θα στηθεί στην Τουρκία, η οποία ως γνωστόν θα προμηθευτεί σταδιακά 100 τέτοια μαχητικά, αρχής γενομένης από 2 που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι παραγγέλνει..
 Σχετική επιστολή προθέσεων υπέγραψε το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM)  με την αμερικανική εταιρία Pratt&Whitney(P&W). Σε   ανακοίνωση που εξεδόθη από το τουρκικό Υφυπουργείο, σημειώνει πως μετά την χορήγηση των απαραιτήτων άδειων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ η επιστολή προθέσεων θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο για μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με την εταιρία P&W. 
Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η επιστολή δείχνει εκτός από την δέσμευση της Τουρκίας στο Πρόγραμμα Κοινού Μαχητικό Αεροσκάφος Κρούσης (JSF), και την εμπιστοσύνη της εταιρίας Pratt&Whitney στην Τουρκία.

Μετά την βιασύνη για παραγγελία, και ο κινητήρας!

Να θυμίσουμε ότι μέχρι το 2018, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα,  θα παραδοθούν στην Τουρκία τα πρώτα δύο καταδιωκτικά αεροπλάνα F-35  κατηγορίας ''στέλθ'' από την αμερικανική εταιρία Lockheed Martin.
Πάντως επίσημη τουρκική πηγή  είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο στις αρχές Μαίου πως "θα γίνουν δύο παραγγελίες" για τα δύο αεροπλάνα F-35, από τα οποία η Τουρκία έχει προγραμματίσει να αγοράσει 100, έναντι 16 δισεκ. δολαρίων.Η πηγή αυτή ανέφερε ότι τα δύο πρώτα αεροπλάνα θα παραδοθούν στην Τουρκία εντός του 2015- έκανε δηλαδή πιο συγκεκριμένη χρονική αναφορά από την ανακοίνωση.

Η προώθηση του θέματος του κινητήρα - αν και αναμενόμενη - καταγράφεται αμέσως μετά την ''επιτάχυνση'' της παραγγελίας των 2 F-35 που είχε προαναγγελθεί για το 2015. Αυτή η ''επιτάχυνση'' της αρχικής παραγγελίας ενδέχεται να σχετίζεται με την εμπλοκή που υπήρξε από την επιλογή της Αγκυρας να αγοράσει Κινεζικά αντιαεροπορικά μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που προκάλεσε έντονη δυσφορία στην Δύση (ΝΑΤΟ ,ΗΠΑ, Γαλλία) που ενδιαφερόταν για προώθηση των δικών της συστημάτων (Πάτριοτ κ.α.). Και να έγινε για νε εξευμενίσει κάπως τις ΗΠΑ


Η αύξηση του κόστους και οι καθυστερήσεις

Η  Τουρκία ενδιαφέρθηκε εξαρχής για το πρόγραμμα του αεροσκάφους  F-35 και συμμετείχε στην ανάπτυξή του  μαζί με άλλες 8 χώρες, εκτός από τις ΗΠΑ. Το εν λόγω πρόγραμμα συσσώρευσε αρκετές καθυστερήσεις και επιπλέον κόστη, όμως το Πεντάγωνο των ΗΠΑ δεν το εγκατέλειψε. Ο προϋπολογισμός έχει ξεπεράσει, αναφέρεται από έγκυρες πηγές του αμυντικού τομέα,  κατά 70% τις αρχικές προβλέψεις και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω βάζοντας πολλές τρίτες χώρες που έχουν προχωρήσει σε προ-παραγγελίες σε δεύτερες σκέψεις. Πάντως η Τουρκία  ανακοίνωσε ότι η δέσμευση για την  αγορά των 100 F-35 «συνεχίζει να είναι ισχυρή όπως πάντα».






































































onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com