Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Aνασχηματισμός εν όψει....... ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...




Του Φώτη Τριάρχη 

Έντονες είναι οι πολιτικές ζυμώσεις στο Μαξίμου για εκλογές και ανασχηματισμό, μετά τα αποτελέσματα της 18ης και 25ης Μαΐου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη κάνει δεκάδες τηλεφωνήματα σε «παλιούς και νέους» (και από την κυβέρνηση Παπαδήμου) υπουργούς, βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις τους.

Επιπλέον, βρίσκεται σε ανοικτή τηλεφωνική γραμμή τόσο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο θα καθορίσει σήμερα το πλαίσιο του ανασχηματισμού και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, όσο και με τον… Γιώργο Παπανδρέου. «Με τον άλλοτε συμφοιτητή του και "αδελφή ψυχή", δεν έπαψε ποτέ να συνομιλεί», λένε καλά πληροφορημένες πηγές στο zougla.gr. Τι συζητούν; Και για τις εξελίξεις και για πρόσωπα του ανασχηματισμού. Οι ίδιες πηγές μιλούν για στελέχη-έκπληξη που θα πλαισιώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα. 

Ο ανασχηματισμός οδεύει για τέλος Ιουνίου, μετά το πέρας της ελληνικής προεδρίας, 
όπως διαβεβαιώνουν από το Μαξίμου, ωστόσο τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Επειδή δεν πρόκειται για έναν απλό ανασχηματισμό, όλα θα κριθούν από δύο παράγοντες: 

Από την πρόθεση του Πρωθυπουργού να πάει ή όχι σε πρόωρες εκλογές και από την επαναοριοθέτηση των στόχων και της πολιτικής που θα ακολουθήσει, την οποία θα κληθούν να υπηρετήσουν και τα αντίστοιχα πρόσωπα.

Το εύρος και η ποιότητα του ανασχηματισμού θα κριθούν από τις εκλογές, όπου τα σενάρια είναι τα εξής:
1. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε εισηγήσεις να κάνει εκλογές τώρα. Αλλά έχασε το timing να προκηρύξει εκλογές την επομένη του αποτελέσματος των ευρωεκλογών λόγω… Τσίπρα. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της επομένη, ζητώντας εθνικές εκλογές και ασφαλώς ο κ. Σαμαράς δεν μπορούσε επικοινωνιακά να φανεί ότι σύρεται πίσω από την απαίτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

2. Δέχεται ακόμη εισηγήσεις να πάει σε εκλογές μέσα στον Ιούλιο! Στόχος είναι να ασκηθεί πίεση στο εκλογικό σώμα μετά την ψήφο διαμαρτυρίας – και εν πολλοίς χαλαρή – στις ευρωεκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Σαμαράς θα κάνει έναν χλιαρό ανασχηματισμό, απλώς «για τα μάτια». 

3. Οι πιο πολλοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά, προτείνουν να πάει σε εκλογές Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.
 Στόχος είναι να μπει ένα ισχυρό δίλημμα, αφού προηγουμένως έχει απορροφηθεί η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης μέσω κινήσεων ελάφρυνσης. Εφόσον υιοθετηθεί αυτό το σενάριο, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους πολίτες να του δώσουν την δύναμη να διαπραγματευτεί το κούρεμα του χρέους (περί τον Δεκέμβριο) αλλά και τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται. 

4. Υπάρχουν και εκείνοι -όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος- που δεν επιθυμούν με τίποτε εκλογές. Εάν επικρατήσουν οι απόψεις τους, ο ανασχηματισμός θα είναι ευρύτατος και με στελέχη διακομματικής επιρροής, με στόχο να εμπεδωθεί η αίσθηση ισορροπίας και συναίνεσης στην κοινή γνώμη. Ο χρονικός του ορίζοντας θα φτάνει ακόμη και μέχρι την ερχόμενη άνοιξη με την προεδρική εκλογή και ενδεχομένως (αναλόγως της πρότασης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα καταθέσει η ΝΔ) θα υπερβαίνει και αυτό το όριο με στόχο 
την εξάντληση της τετραετίας.
































zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com