Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Με πατριωτικό παλμό ο εορτασμός για τα 100 χρόνια αυτονομίας της Β. Ηπείρου στο Δελβινάκι [ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ] ...





Με θρησκευτική λαμπρότητα, αλλά και πατριωτικό παλμό εορτάστηκαν χθες στο Δελβινάκι Πωγωνίου τα 100 χρόνια από την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Ανδρέας (φωτό) αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και καυτηρίασε την αδιαφορία της ελληνικής πλευράς για την Βόρειο Ήπειρο.

Μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ανδρέας ανέφερε, παρουσία πλήθους κόσμου και ειδικά νέων από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ότι «πέρασαν, αλήθεια, 100 ολόκληρα χρόνια από τις 17 Φεβρουαρίου 1914, που ακούστηκε η δραματική φωνή των Βορειοηπειρωτών, μέσω του Μητροπολίτου Βελλάς και Κονίτσης, προς τον ελεύθερο κόσμο : «Μας αποσπούν από τας αγκάλας της μητρός μας Ελλάδος. Μας αρνούνται την αυτοδιοίκησιν εν τω κράτει τω Αλβανικώ. Μας αρνούνται και αυτάς ακόμη τας εγγυήσεις, αίτινες ηδύναντο να περιφρουρήσωσι λυσιτελώς την ζωήν, την θρησκείαν, την περιουσίαν, την ύπαρξίν μας την εθνικήν... Το Πάτριον ημών έδαφος κείται σήμερον λεία, δυνάμει αδίκου και ακύρου βουλήσεως πάντων των ισχυρών της γης. Αλλ’ ακλόνητον έμεινε το ημέτερον δίκαιον, το δίκαιον του Ηπειρωτικού λαού, να ρυθμίση τα της ιδικής του τύχης, διοργανούμενος πολιτικώς και ενόπλως, ίνα φρου­ρήση την ανεξαρτησίαν αυτού». 
Και πρόσθεσε:  «Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, με τους Αλβανούς να καταπιέζουν αφόρητα τους Βορειοηπειρώτες. Ώσπου, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανέλαβε δικτατορικά την διακυβέρνηση της χώρας ο κομμουνιστής  Ενβέρ Χότζα. Ο οποίος, όταν το 1967 ανακήρυξε την Αλβανία ως το πρώτο αθεϊστικό κράτος στον κόσμο, έκανε, κυριολεκτικά, τον βίο αβίωτο των Βορειοηπειρωτών. Οι φυλακές  και οι εξορίες είχαν γεμίσει από Έλληνες, που δεν ήθελαν ούτε την εθνικότητά τους, ούτε την Ορθόδοξη Πίστη τους να αρνηθούν. Η κατάσταση είχε γίνει κάτι περισσότερο από τραγική. Είχε γίνει απάνθρωπη και φοβερή».
Στη συνέχεια μίλησε για το έργο και την προσωπικότητα του αλησμόνητου Σεβαστιανού, επισημαίνοντας:  «Αλλά εκείνες τις τραγικές ώρες, ο Θεός έστειλε έναν άνθρωπο με γενναία καρδιά. Έστειλε τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανό».
Μετά την αρχιερατική θεία λειτουργία, με τη συμμετοχή πολλών κληρικών της Μητροπόλεως Κονίτσης, τελέστηκε μνημόσυνο των πεσόντων ηρώων και τρισάγιο με κατάθεση στεφάνου από τον Μητροπολίτη στον τάφο του αοιδίμου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου και η όλη εκδήλωση έκλεισε με ειρηνική πορεία προς το ηρώο του Δελβινακίου, όπου ο Μητροπολίτης κατέθεσε στεφάνι. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι της ΣΦΕΒΑ, του ΠΑΣΥ­ΒΑ και των Βορειοηπειρωτών.  
Η.Μ. / Πρωινός Λόγος

Εικόνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com