Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Bloomberg: Τα οικονομικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του Πούτιν από ΕΕ και ΗΠΑ ...




Φαίνεται να υπάρχει μια κοινή αποδοχή ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά για να αποτρέψουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, από το να εισβάλλει στην Ουκρανία, εάν το επιλέξει. Ενώ η Ρωσία μπορεί να είναι πρόθυμη να πάει σε πόλεμο, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν είναι.
“Αυτή η μοιρολατρία είναι άστοχη”, σχολιάζουν οι αρθρογράφοι του Bloomberg, σε ανάλυσή τους για την Ρωσία, στο BloombergView.
Τα δεδομένα και οι δεσμοί είναι διαφορετικοί από ότι ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η Ρωσία βασίζει σχεδόν το μισό των εσόδων της από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει πλέον ενσωματωθεί στο διεθνή χρηματοοικονομικό σύστημα, και αποτελεί ουσιαστικά αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου δικτύου.
Επομένως, το ερώτημα δεν είναι αν η Δύση έχει τα εργαλεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να πείσει τον Πούτιν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Το ερώτημα είναι αν οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι πρόθυμες να πληρώσουν το κόστος της χρήσης αυτών των όπλων.
Προς το παρόν, η διπλωματία πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στη διασφάλιση ότι οι νέες αρχές στο Κίεβο δεν θα κάνουν τίποτα που να δώσει στον Πούτιν την αφορμή – δικαιολογία για να μεταφέρει τα στρατεύματά του πέραν της Κριμαίας, σε άλλα μέρη της Ουκρανίας, προκαλώντας πόλεμο.
Για να γίνει αυτό, οι δυτικές χώρες πρέπει να θέσουν επί τάπητος το ενδεχόμενο άμεσων και αυστηρών κυρώσεων. Μέχρι στιγμής, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και πολλοί από τους ομολόγους του της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει τον Πούτιν ότι θα “πληρώσει”, αλλά δεν έχουν ορίσει ακόμα το… τίμημα. Και αυτός δεν είναι τρόπος να πείσεις έναν πολιτικό, όπως ο Πούτιν, ο οποίος βλέπει την διασφάλιση της Ουκρανίας για τη Ρωσία ως θέμα υψίστης σημασίας.
Πρώτα από όλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα πρέπει το συμβούλιο του G8 που είναι προγραμματισμένο για τον Ιούνιο να ακυρωθεί ( κάτι που ήδη σχεδιάζεται), και το G7 να μην γίνει στη Ρωσία, προς ένδειξη ότι οι κινήσεις του Πούτιν τον κάνουν παρία της διεθνούς κοινότητας.
Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να καταρτίσουν λίστες των κορυφαίων ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών που θα εξαιρεθούν από το ταξίδι στη Δύση. Η επιχειρηματική ελίτ της Ρωσίας είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με το Κρεμλίνο, και οι στενοί φίλοι και συνεργάτες του Πούτιν “τρέχουν” τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Αυτοί οι άνθρωποι κρατούν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, έχουν εξοχικές κατοικίες στη γαλλική Ριβιέρα, και στέλνουν τους συγγενείς τους να ζήσουν και να σπουδάσουν στο Λονδίνο.
Μόνο το 2011, οι Ρώσοι ξόδεψαν πάνω από 12 δισ. δολάρια για αγορές γης εκτός Ρωσίας. Το 2012 πέρασε νομοσχέδιο στο ρωσικό κοινοβούλιο για την απαγόρευση απόκτησης ξένων περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό -που υπολογιζόταν ότι ξεπερνούσε τα 100 δισ. δολάρια. Σκοπός του Πούτιν στην προώθηση αυτού του νομοσχεδίου ήταν ακριβώς να μειωθεί η μόχλευση που θα μπορούσε κάποια ημέρα να χρησιμοποιηθεί εναντίον του. Οι δυτικοί ηγέτες δεν πρέπει να διστάσουν να το χρησιμοποιήσουν τώρα, λένε οι αναλυτές του Bloomberg.
Κατά τον ίδιο τρόπο, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα για τη διερεύνηση των παράνομων χρηματοοικονομικών συναλλαγών από τις ρωσικές τράπεζες και τους τραπεζικούς λογαριασμούς από την Κύπρο στο City του Λονδίνου και στην Καραϊβική.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ακόμη και τέτοιες ενέργειες θα όξυναν περαιτέρω τη σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Ο Πούτιν θα μπορούσε να σταματήσει τη συνεργασία της Ρωσίας στο Αφγανιστάν, περιπλέκοντας την αποχώρηση των στρατευμάτων, και να υπονομεύσει τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Ιράν και τη Συρία.
Παράλληλα θα υπάρξουν επιπτώσεις και για τις τράπεζες στο Λονδίνο, τη Γερμανία και αλλού, και ο Πούτιν σίγουρα θα προβεί σε αντίποινα εναντίον των δυτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.
Ωστόσο, αν τα στρατεύματα του παρελάσουν στην Ουκρανία, όλα αυτά και ακόμα περισσότερα θα συμβούν ούτως ή άλλως.
Τα συμφέροντα της ΕΕ και των ΗΠΑ δεν είναι μόνο η διασφάλιση των δημοκρατικών αξιών και η επιθυμία να αποφευχθεί ο πόλεμος. Υπάρχει επίσης η ανάγκη να δοθεί τέλος στην “παραδοχή” ότι ο Πούτιν μπορεί να υπονομεύσει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες που έχει υπογράψει. Αν ο Πούτιν είναι πρόθυμος να ξεκινήσει έναν πόλεμο για να “πατήσει” επί ουκρανικού εδάφους, μπορεί επίσης να είναι έτοιμος να κινηθεί και προς άλλα πρώην σοβιετικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας και της Λετονίας. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι πρόθυμες να αναλάβουν το κόστος των αποφάσεών τους για να θέσουν τα κατάλληλα όρια, καταλήγει το δημοσίευμα.

















http://armynews.gr/?p=17213

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com