Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Σε "τεντωμένο σχοινί" οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας ...




Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία με τη διεθνή κοινότητας να παρακολουθεί πλέον με κομμένη την ανάσα και τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας να βρίσκονται πλέον σε τεντωμένο σχοινί αφού υπάρχει η σαφής προειδοποίηση του Μπάρακ Ομπάμα να μην εμπλακεί η Ρωσία στην κρίση της Ουκρανίας. 
Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Ρωσίας έδωσε τελικώς το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της Ουκρανίας, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και απο εκεί και πέρα είναι «όλα ανοικτά», ενώ η πρώτη κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας να καλέσει πίσω τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ σηματοδοτεί μια πολύ κακή εξέλιξη σε διπλωματικό επίπεδο. 
Την ίδια ώρα η παγκόσμια κοινότητα εμφανίζεται παγωμένη αν και το πρόβλημα υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και κανένας από τους διεθνής οργανισμούς δεν έχει παρέμβει επι της ουσίας προκειμένου να αποσβεστεί η κρίση. 
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ο Ρόμπερτ Σέρι, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι ματαίωσε την αποστολή του στην Κριμαία εξαιτίας της έντασης που έχει προκύψει και καθιστά οποιαδήποτε επίσκεψη σε αυτήν την περιοχή αδύνατη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών οδηγείται προς έκτακτη συνεδρίαση, όπως επίσης το ΝΑΤΟ και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.
Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε την έγκριση του κοινοβουλίου για την χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή αυτή της Ουκρανίας και "της απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών, των συμπατριωτών μας και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος".
poutin
Δούμα θεωρεί επίσης ότι είναι αδύνατον προς το παρόν να διεξαχθούν νόμιμες και δημοκρατικές εκλογές στην Ουκρανία, λόγω της οξείας πολιτικής κρίσης στη χώρα αυτή.
Η έδρα της ουκρανικής ακτοφυλακής στην πόλη της Σεβαστούπολης, στη χερσόνησο της Κριμαίας, πολιορκείται από περίπου 300 άνδρες οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν λάβει εντολή από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία συνοριοφυλακής της Ουκρανίας. Σημειώνουμε ότι η Ρωσία αριθμεί περίπου 22.000 στρατιώτες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Στο μεταξύ, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στο Χάρκοβο, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης φιλορώσων ακτιβιστών η οποία εξελίχθηκε σε εισβολή και κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της τοπικής κυβέρνησης.
UK
Στο περιθώριο της διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης, στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι, σημειώθηκαν συγκρούσεις και σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ακούστηκαν πυροβολισμοί ενώ εκτοξεύονταν επίσης πέτρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
Περίπου 300 διαδηλωτές επιτέθηκαν στο τοπικό κυβερνείο όπου ήταν ταμπουρωμένοι οι υποστηρικτές των νέων, φιλοευρωπαϊκών αρχών της Ουκρανίας. Το κατέλαβαν και ύψωσαν τη ρωσική σημαία, δίπλα στην ουκρανική.
"Ρωσία, βοήθησε μας" και "Μην αγγίζετε το Χάρκοβο" ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στη διαδήλωση.
1335F38A1DCE083BAD45CFDC9A6AD25B
Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για την κρίση στην Ουκρανία
Την ώρα που η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι στην Κριμαία, έπειτα από την ομόφωνη έγκριση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) για ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή, το ανώτατο όργανο του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την έκτακτη συνεδρίαση για την κρίση στη χώρα.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία το Συμβούλιο του Βόρειου Ατλαντικού (North Atlantic Council), με έδρα τις Βρυξέλλες στο Βέλγιο, πρόκειται την ερχόμενη 3η Μαρτίου να συνεδριάσει αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία.
“Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Βορείου Ατλαντικού θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρέι Ντεσίτσια.  













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com