Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Έντονες αντιδράσεις απο ΗΠΑ για την απελευθέρωση 65 Ταλιμπάν ...




Οι αφγανικές αρχές απελευθέρωσαν σήμερα 65 μαχητές ταλιμπάν από τη φυλακή του Μπαγκράμ, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των Ηνωμένων Πολιτειών που τούς θεωρούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

"Η αφγανική κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει την ευθύνη αυτής της απόφασης. Απευθύνουμε έκκληση προς την κυβέρνηση να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα άτομα που απελευθερώθηκαν δεν θα διαπράξουν νέες βίαιες ή τρομοκρατικές πράξεις", δήλωσε αμέσως μετά ο αμερικανός πρεσβευτής στην Καμπούλ.
"Οι 65 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν και αναχώρησαν από τον χώρο της φυλακής του Μπαγκράμ σήμερα το πρωί", ανακοίνωσε μέλος της αφγανικής επιτροπής που είναι επιφορτισμένη με την εξέταση των υποθέσεων των κρατουμένων στις αφγανικές φυλακές.

Η αφγανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 9 Ιανουαρίου ότι 72 συνολικά κρατούμενοι στη φυλακή του Μπαγκράμ, κοντά στην Καμπούλ, θα απελευθερωθούν ελλείψει επαρκών στοιχείων εναντίον τους. Η ανακοίνωση προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία αμερικανών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, πρόκειται για "επικίνδυνα άτομα" που συνδέονται ευθέως με φονικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτών της νατοϊκής δύναμης και μελών των εθνικών αφγανικών δυνάμεων.

Πριν από λίγες ημέρες, οι αφγανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έπειτα από τις αμερικανικές διαμαρτυρίες, οι φάκελοι των κρατουμένων αυτών επανεξετάσθηκαν και εγκρίθηκε η απελευθέρωση των 65 από τους 72.
Η απελευθέρωση των 65 αποτελεί "οπισθοδρόμηση για το κράτος δικαίου στο Αφγανιστάν και πηγή δικαιολογημένης ανησυχίας"για τις αφγανικές και διεθνείς δυνάμεις ασφαλείας που μάχονται κατά των ταλιμπάν, είχε δηλώσει αμερικανική στρατιωτική πηγή.

Ο έλεγχος του μεγαλύτερου τμήματος της φυλακής του Μπαγκράμ, που έχει ονομασθεί "Γκουαντάναμο της Ανατολής" διαβιβάσθηκε τον Μάρτιο 2013 από τους Αμερικανούς στις αφγανικές αρχές, κατά τη διάρκεια τελετής παρουσία του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος παρουσίασε το γεγονός ως σύμβολο των προσπαθειών του Αφγανιστάν για την ανάκτηση της εθνικής του κυριαρχίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν τμήμα της φυλακής του Μπαγκράμ, όπου κρατούνται οι μη Αφγανοί μαχητές, προερχόμενοι κυρίως από το Πακιστάν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com