Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες 500 δημάρχων και αντιδημάρχων σε όλη τη χώρα ...




Για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα πόθεν έσχες περίπου 500 δημάρχων και αντιδημάρχων μέσω της ιστοσελίδας της Διεθνής Διαφάνειας Ελλάδος μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που εμπεριέχει 500 δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων από το συνολο των 714 εν ενεργεία δημάρχων και αντιδημάρχων. 

Πρόκειται για τους 100 μεγαλύτερους δήμους της χώρας και τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα για όλους τους πολίτες. 

Από το 2010 ο νόμος προβλέπει τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των δημάρχων και αντιδημάρχων με σχετική ανάρτηση στις ιστοσελίδες των δήμων. Έτσι η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος συνέλεξε όλα τα στοιχεία από τις ιστοσελίδες των δήμων και έκανε μεταφορά των δεδομένων στα πρωτότυπα αναρτημένα έντυπα. 

Για κάθε αναρετημένο πόθεν έσχες, ο πολίτης μπορεί να βλέπει και να ενημερώνεται για τα εισοδήματα, την ακίνητη περιουσία και την επιχειρηματική δραστηριότητα των δημάρχων και αντιδημάρχων, ενώ υπάρχει και μηχανή αναζήτησης, έτσι ώστε να ψάξει κανείς το όνομα που επιθυμεί. 

Τα στοιχεία των περιουσιακών καταστάσεων αφορούν τα τρία τελευταία χρόνια από το 2011 έως το 2013, προκειμένου να δίνεται και η δυνατότητα σύγκρισης. Φυσικά, για όσους δημάρχους ή αντιδημάρχους δεν έχουν υποβάλει τα σχετικά στοιχεία ή έχουν αντίρρηση για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, υπάρχει σχετική ένδειξη. 

Οπως αναφέρει η οργάνωση: «Την ενίσχυση της διαφάνειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από την καλύτερη πρόσβαση του πολίτη στη δημόσια πληροφορία προάγει η Διεθνής Διαφάνειας-Ελλάδος (ΔΔ-Ε), συγκεντρώνοντας και παρουσιάζοντας τα «πόθεν έσχες» εν ενεργεία Δημάρχων και Αντιδημάρχων των 100 μεγαλύτερων* Δήμων της χώρας σε μια δημόσια προσβάσιμη ιστοσελίδα www.transparency.gr/diafanis-topiki-aftodioikisi. 

Η ιστοσελίδα θα είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος της δημοτικής περιόδου (31 Αυγούστου 2014). Αξίζει να σημειωθεί ότι από την τεράστια επισκεψιμότητα η ιστοσελίδα διαρκώς "πέφτει". 




















newsit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com