Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Πέντε λόγοι για την Κίνα και τις ΗΠΑ για να πάνε σε πόλεμο.....


Υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να πάνε σε πόλεμο με την Κίνα στην περιοχή της  Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με τον Evan N Resnick. σε  άρθρο που γράφτηκε για το νέο Strait Times στις 13 Ιανουαρίου, μια αγγλόφωνη εφημερίδα με έδρα το Balai Berita, στη Μαλαισία. 

Στο άρθρο του  Resnick  λέει ότι η οικονομική άνοδος της Κίνας από την πολιτική ανοικτών θυρών του Deng Xiaoping το 1978 είναι μια σημαντική ανησυχία για τις ΗΠΑ. Είπε ότι η Κίνα, σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πρόκειται να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΑΕΠ της, με βάση την ισοτιμία της αγοραστικής δύναμης μέσα στην επόμενη δεκαετία. Επιπλέον, η Κίνα έχει περισσότερα χρήματα για τον εκσυγχρονισμό του Απελευθερωτικού Λαϊκού Στρατού. 
         Ο Resnick, δήλωσε ότι ο στρατιωτικός  προϋπολογισμός της Κίνας έχει αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 10,3% μεταξύ του 2001 και του 2011. Μέχρι το 2012, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της χώρας ξεπερνούσε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, για πρώτη φορά. Ως μια ανερχόμενη μεγάλη δύναμη, - υποστήριξε- ότι η Κίνα θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει την ασφάλειά της, επεκτείνοντας την επιρροή και τον έλεγχό της σε γειτονικές περιοχές. Τόνισε ότι η έγκριση στις επεκτατικές αξιώσεις κυριαρχίας είναι όλο και πιο θρασύς, στις προσπάθειές της  να εκφοβίσει τους τοπικούς αντιπάλους της Κίνας,που θα πρέπει να γίνει κατανοητό, λέει, σε αυτό το πλαίσιο. 
        Για το δεύτερο λόγο, ο Resnick δήλωσε ότι η Ασία για τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, η στρατηγική εξισορρόπηση θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε αύξηση των εντάσεων και ένα πιθανό πόλεμο μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Ασία. "Ο Λευκός Οίκος δεν έχει μόνο επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, τις Φιλιππίνες και τη Σιγκαπούρη», δήλωσε ο Resnick, "αλλά επίσης επιδιώκει την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων  με μια σειρά από περιφερειακούς εταίρους, όπως την Ινδία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία , το Βιετνάμ, την Καμπότζη και τη Μιανμάρ ακόμα. " 

The USS Peleliu amphibious assault ship pays a friendly visit to Hong Kong on Apr. 15, 2013. (Photo/CNS)
The USS Peleliu amphibious assault ship pays a friendly visit to Hong Kong on Apr. 15, 2013. (Photo/CNS)

         Τρίτον, οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την περιφερειακή ασφάλεια των συμμάχων της στην Ασία, έχουν ενθαρρύνει αυτούς τους συμμάχους να σκληρύνουν τη διαπραγματευτική θέση τους έναντι της Κίνας. "Ακόμη και στην απουσία της  επανα'ι'σσορόπησης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Κίνα θα έχει ακόμη να παρουσιάσει σημαντική ανασφάλεια", δήλωσε ο Resnick, "Η άνοδος στην μεγάλη θέση ισχύος σε μια περιοχή που δεν είναι μόνο στρατιωτική,αλλά  κυριαρχείται από τις ΗΠΑ,  επίσης γεμάτη με σύμμαχους των ΗΠΑ και τους στρατηγικούς εταίρους. " 
          Ο Rensnick είπε ότι ο τέταρτος λόγος είναι ότι τα περισσότερα έθνη της Ασίας-Ειρηνικού θα επικαλεστούν την στρατιωτική προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ στηρίζονται από την Κίνα για την οικονομική ανάπτυξη. «Οι διάφορες διπλωματικές και εδαφικές αντιπαραθέσεις στην Ανατολική Ασία προκαλεί πολύ μεγαλύτερη περίοπτη θέση και ανησυχία στην Κίνα από ό, τι στις ΗΠΑ, καθώς τα αποτελέσματά τους επηρεάζουν περισσότερο την εθνική ασφάλεια της ,πολύ πιο κοντά στην Κίνα από τις πιο μακρινές ΗΠΑ", δήλωσε ο Resnick. 
           Τέλος, o Resnick κατηγόρησε τόσο το Πεκίνο όσο και την Ουάσιγκτον για τη μη  θέσπιση ενός συνόλου κανόνων που μπορεί να μετριάσουν το γεωπολιτικό ανταγωνισμό τους. Για να αποφευχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος,ο  Resnick, δήλωσε ότι οι ιθύνοντες στο Πεκίνο πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η περιφερειακή ισορροπία της στρατιωτικής δύναμης παραμένει έντονα κεκλιμένη κατά της Κίνας. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η Κίνα θα υποφέρει δυσανάλογα από κάθε πόλεμο που θα ξεκινήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλες περιφερειακές δυνάμεις. 
         Ο Resnick πρότεινε επίσης στους ηγέτες των ΗΠΑ να δεχθούν τη θέση της Κίνας ως ανερχόμενη δύναμη στην περιοχή. "Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑοι  ιθύνοντες πρέπει να αποδεχθούν ότι η αυξανόμενη δύναμη της Κίνας και η οξεία ανασφάλεια απαιτούν μια πιο ενημερωμένη και λιγότερο αδέξια προσέγγιση των ΗΠΑ στην περιοχή, που αντανακλά μια πιο εκλεπτυσμένη αντίληψη των ζωτικών συμφερόντων της Αμερικής εκεί», είπε, προσθέτοντας ότι ό, τι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να έχουν αμοιβαία κατανόηση, για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.         http://www.wantchinatimes.com/news-subclass-cnt.aspx?id=20140114000089&cid=1101&MainCatID=0     ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ WANT CHINA TIMES:Corfiatiko.blogspot.com. ΤΟ ΑΡΘΡΟ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ STRAIT TIMES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com