Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Για 7 λόγους το χρηματιστήριο θα έπρεπε να διορθώσει βίαια στις 1100 μον. αλλά τελικώς θα βρεθεί στις 1400 μον. – Τι συμβαίνει; ...






Τι κρύβεται πίσω από την αξιοσημείωτη αντοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου;
Όχι για ένα όχι για δύο αλλά για επτά λόγους το ελληνικό χρηματιστήριο θα έπρεπε να διορθώσει βίαια ίσως και προς τις 1100 μονάδες αλλά τελικώς θα βρεθεί στις 1400 μονάδες  μονάδες. 
Τι ακριβώς συμβαίνει; 
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά ώστε να καταστεί κατανοητό τι θέλουμε να πούμε και ποιο μήνυμα θέλουμε να περάσουμε. 
Εσχάτως έχουν συμβεί ορισμένα γεγονότα τα οποία με αντικειμενικά κριτήρια είναι αρνητικά για το χρηματιστήριο. 
1)Μετατέθηκε ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για τα τέλη Μαρτίου ή Απρίλιο του 2014 και ενώ αναμενόταν αρχές Ιανουαρίου να έχει υποβληθεί και ψηφιστεί. 
Υπήρχε επαρκής δικαιολογία για την μετάθεση, έπρεπε, να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των capital plans των κεφαλαιακών αναγκών κατά τράπεζα με βάση τα αποτελέσματα χρήσης 2013 να συμπεριληφθεί δηλαδή και το δ΄ τρίμηνο του 2013.
2)Απόρροια της χρονικής μετάθεσης του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετατέθηκε και η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου των 2 με 2,5 δισεκ. ευρώ της Eurobank.
Σχεδιαζόταν να ξεκινήσει τον Ιανουάριο και τελικώς θα ξεκινήσει τον Απρίλιο με πιθανό σενάριο και ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση και η αμκ της Eurobank να μετατεθούν για μετά τις ευρωεκλογές….λόγω της πολιτικής όξυνσης και έντασης που αναμένεται. 
3)Τα αποτελέσματα χρήσης 2013 των ελληνικών τραπεζών θα επιδεινωθούν δραματικά στο δ΄ τρίμηνο του 2013 και τα οποία θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο του 2014. 
Να σημειωθεί ότι το όφελος το μεγάλο όφελος της αναβαλλόμενης φορολογίας που προφανώς ευνοεί τις τράπεζες και κυρίως την Eurobank σχεδόν εξαλείφεται από τις ζημίες που θα εμφανίσουν οι τράπεζες στο δ΄ τρίμηνο του 2013. 
4)Το σκάνδαλο του ΤΤ έφερε προβληματισμό στις τράπεζες και στην αγορά καθώς τραπεζίτες και κλάδος βρέθηκαν στο επίκεντρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. 
5)Ο βασικότερος λόγος ακόμη ισχυρότερος αυτών που προαναφέρθηκαν είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. 
Η ΝΔ θα είναι δεύτερο κόμμα και θα ηττηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ που ωστόσο ακόμη και στις ευρωεκλογές δεν θα σημειώσει την δυναμική που θα ανέμενε ή θα επιβαλλόταν να εμφανίσει ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Το ΠΑΣΟΚ θα καταστραφεί στην κυριολεξία θα καταστραφεί. 
Άρα οι ευρωεκλογές κυρίως – καθώς από τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα – θα περάσουν ένα μήνυμα η κυβέρνηση θα έχει δεχθεί ένα πολύ ισχυρό χτύπημα. 
Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει αλλά σίγουρα θα έχει δεχθεί ένα πανίσχυρο χτύπημα. 
6)Οι αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ για εθνικοποίηση των ελληνικών τραπεζών. 
Εθνικοποίηση σημαίνει απλά, ότι οι ιδιώτες μέτοχοι θα χάσουν τα κεφάλαια τους και οι ικανές διοικήσεις των τραπεζών θα αντικατασταθούν. 
7)Τα NPLs τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα εκτιναχθούν στα 87 δισεκ. ή 40% του συνόλου των δανείων που ανέρχονται σήμερα στα 218,5 δισεκ. ευρώ. 
Η ζημία για τις ελληνικές τράπεζες είναι ούτως ή άλλως τεράστια και θα καταδειχθεί και στην περίπτωση της διαγνωστικής μελέτης της Blackrock που δεν θα υιοθετήσει το σκληρό σενάριο αλλά ούτε και το ήπιο σενάριο. 
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα είναι λίγο υψηλότερες από τις αρχικά εκτιμώμενες. 
Οι λόγοι αυτοί θα ήσαν ικανοί να οδηγήσουν το ελληνικό χρηματιστήριο στα τάρταρα στις 1100 μονάδες ή ακόμη και στις 1000 μονάδες. 
Μάλιστα αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι σοκ δεν μπορούν να αποκλειστούν και τα χειρότερα. 
Όμως και ενώ οι μεγάλοι επενδυτές γνωρίζουν όλους αυτούς τους κινδύνους με έμφαση τον πολιτικό κίνδυνο όχι μόνο δεν ρευστοποιούν αλλά αγοράζουν με στόχο το ΧΑ να οδηγηθεί στις 1400 μονάδες ή ακόμη και υψηλότερα προς τις 1550 μονάδες. 
Τι ακριβώς συμβαίνει; 
Οι διεθνείς επενδυτές δεν υποτιμούν τον πολιτικό κίνδυνο, ούτε κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. 
Τα διεθνή χαρτοφυλάκια θεωρούν ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να αποτελέσουν στόχο εξαγορών από στρατηγικούς επενδυτές. 
Ήδη ο Μιχάλης Σάλλας ο πρόεδρος της Πειραιώς το ανέφερε με σχεδόν ξεκάθαρο τρόπο, υπάρχουν επενδυτές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν στρατηγικά ποσοστά στις ελληνικές τράπεζες. 
Άρα υπάρχει μια δυναμική που ίσως και να ισοσκελίζει τον πολιτικό κίνδυνο. 
Όμως και ενώ οι διεθνείς επενδυτές διαβάζουν σχόλια για εθνικοποίηση, παρατάσεις, πολιτικό ρίσκο είναι διατεθειμένοι να πάρουν….επενδυτικό ρίσκο. 
Έτσι εξηγείται η στάση της Fairfax η διοίκηση της οποίας βρέθηκε στην Αθήνα στις 14 Ιανουαρίου είχε επαφές με την διοίκηση της Eurobank και το ΤΧΣ και κατέληξαν ότι παρά την μετάθεση της αμκ της Eurobank….το ενδιαφέρον τους είναι ζωηρό. 
Οι ξένοι επενδυτές επίσης φαίνεται ότι δεν ανησυχούν τόσο και για το πολιτικό ρίσκο είτε γιατί θεωρούν ότι στο τέλος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα συγκυβερνήσουν – σενάριο που προωθείται πολύ στο city του Λονδίνου – είτε γιατί θεωρούν ότι ακόμη και αν έρθει στην εξουσία με κάποιο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ, η ελεύθερη αγορά δεν θα πληγεί δομικά όπως μπορεί πολλοί να σκέπτονται ή να φαντάζονται.
Όμως οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι και σε ζητήματα όπως νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση ή αμκ της Eurobank θα υλοποιηθούν παρά τις καθυστερήσεις. 
Να σημειωθεί πάντως ότι ενώ έχουν ανακύψει εμπόδια στο θέμα για τα warrants τελικώς το πρόβλημα….πληροφορούμαστε … ότι θα ξεπεραστεί. 
Επίσης έχει καταστεί κατανοητό στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους ότι η αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο είναι μονόδρομος για την Ελλάδα, εξέλιξη που προφανώς θα ενισχύσει την σταθερότητα της οικονομίας. 
Οι ξένοι δεν πιστεύουν επίσης και στα σενάρια εθνικοποιήσεων που μονολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Θεωρούν ότι από τις επαφές που είχαν με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα ρισκάρει να πάει κόντρα στις δυνάμεις της αγοράς και θα σεβαστεί βασικούς κανόνες. 
Σε όλες αυτές τις παραμέτρους θα πρέπει να αιτιολογηθεί και ένα plan που εδώ και καιρό αναφέρεται αλλά ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί. 
Για να μπορέσουν τα hedge funds να αποχωρήσουν από το χρηματιστήριο, θα πρέπει να βρουν άλλους επενδυτές μακροπρόθεσμους ή στρατηγικούς που θα έχουν πιστέψει το ελληνικό story και θα είναι διατεθειμένοι να πάρουν ρίσκο από τον ελληνικό κίνδυνο.
Αν δεχθούμε ότι τα hedge funds ξέρουν τι σχεδιάζουν είναι προφανές ότι η κατασκευασμένη ή πραγματική αισιοδοξία που προωθείται για την Ελλάδα ευνοεί τα σχέδια…εξόδου. 
Με τον ένα ή άλλο τρόπο το ελληνικό χρηματιστήριο αντί να είναι στις 1100 μονάδες λόγω των πολλών αρνητικών λόγων θα βρεθεί στις 1400 μονάδες. 











www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος

Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com