Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

ΟΙ ΕΟΡΤΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ....ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ...





 
Μια βόλτα στα φαρμακεία θα μας φέρει αντιμέτωπους με τα «θαυματουργά» παρασκευάσματα που παρουσιάζονται ως «λιποδιαλύτες».
Συνήθως, πρόκειται για συμπληρώματα υπό τη μορφή κάψουλας ή σκόνης, που υπόσχονται άμεσο αδυνάτισμα του σώματος, καθώς υποτίθεται ότι συμβάλλουν στη διάσπαση των λιπαρών οξέων από τον οργανισμό, χωρίς να επηρεάζουν τη μυική μάζα. Με τέτοιες ευοίωνες εξαγγελίες, πολλοί σπεύδουν να προμηθευτούν τις μαγικές συσκευασίες, που μπορεί να κοστίζουν έως και 60 Ευρώ!
Δυστυχώς, η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική: Οι ουσίες που περιέχονται στους λιποδιαλύτες (όπως η Λ-Καρνιτίνη και η Λεκιθίνη) δεν έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι όντως συμβάλλουν στη γρηγορότερη διάσπαση των λιπών, καθιστώντας έτσι τους λιποδιαλύτες αναποτελεσματικούς και, εν τέλει, περιττούς. Από την άλλη, διάφορες άλλες ουσίες που περιέχονται σε παρασκευάσματα που φέρουν την επονομασία των λιποδιαλυτών (μα-χουάνγκ, εφεδρίνη και βότανα με διουρητικές ιδιότητες) ενδέχεται να αποδειχτούν επιβλαβείς για τον οργανισμό μας, οπότε κρίνεται απαραίτητο να προσλαμβάνονται μόνον κατόπιν συνεννόησης με γιατρό.
Αν όμως οι λιποδιαλύτες αποδεικνύονται είτε α) αναποτελεσματικοί, είτε β) επικίνδυνοι, γιατί να ασχοληθεί κανείς μαζί τους, ενώ μπορεί κάλλιστα να στραφεί στις τροφές που δρουν λιποδιαλυτικά κατά φυσικό τρόπο; Πράγματι, η σωστή δίαιτα, σε συνδυασμό πάντα με τη σωματική άσκηση (30 λεπτά την ημέρα) και την πόση ικανής ποσότητας νερού, θα κάνει, μακροπρόθεσμα, ορατά τα αποτελέσματα που δεν θα βλέπαμε ποτέ αν στηριζόμασταν μόνο στην απάτη των λιποδιαλυτών: αδυνάτισμα και ευεξία.
Ποιες είναι οι τροφές που βοηθούν στην καύση του λίπους; Παρακάτω σας προτείνουμε μερικές:  1.Γάλα. Η πατροπαράδοτη άποψη για το ασβέστιο επιβεβαιώνεται κι εδώ, καθώς δρα και λιποδιαλυτικά. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε ασβέστιο συντελλούν στη γρηγορότερη καύση του λίπους. 
2.Φιλέτο σολομού / Σαρδέλες. Τα ψαρικά που περιέχουν λιπαρά ω-3 συνίστανται σε μία ισορροπημένη διατροφή, γιατί χορταίνουν και ανεβάζουν τη διάθεση, χωρίς να ανεβάζουν τα επίπεδα σάκχαρου. Η ευεργετική τους δράση στον πόλεμο εναντίον του λίπους τα καθιστά ακόμα πιο απαραίτητα. 
3.Πιπεριές (πράσινες και κόκκινες). Οι πιπεριές όλων των ειδών (από τις πιο «ήπιες» ως τις πιο καυτερές) προωθούν την καύση του λίπους και ειδικά οι κόκκινες καυτερές πιπεριές, χάρη στην ουσία καψαϊσίνη, η οποία συμβάλλει αυξάνει τις καύσεις του σώματος. 
4.Τονοσαλάτα. Η κατανάλωση τόνου συμβάλλει στη μείωση της ορμόνης λεπτίνης. Τα χαμηλά επίπεδα λεπτίνης αυξάνουν τους ρυθμούς του μεταβολισμού της τροφής. 
5.Γαλοπούλα. Το λευκό κρέας πρέπει να περιλαμβάνεται στη δίαιτά μας, γιατί είναι ελαφρύ και χορταστικό μαζί. Καλή επιλογή αποτελεί η γαλοπούλα, διότι ανεβάζει τους ρυθμούς μεταβολισμού της τροφής. Συνίσταται να αφαιρείται η πέτσα πριν την κατανάλωση και να προτιμάται το στήθος. 
6.Σκέτος καφές. Ένα ποτήρι σκέτου καφέ (ή έστω με λίγο γάλα) μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό. Η καφεΐνη αυξάνει τους ρυθμούς της καρδιάς, προτρέποντας τον οργανισμό να κάψει λίπος. Επιπροσθέτως, ο καφές ενδεχομένως και να διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες. 
7.Πράσινο τσάι. Χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, τις κατεχίνες, αυξάνει τους ρυθμούς μεταβολισμού. Επίσης, σε ώρες ξεκούρασης, το πράσινο τσάι λειτουργεί καταπραϋντικά. 
8.Δημητριακά ολικής άλεσης. Αποφεύγουμε το λευκό ψωμί και προτιμούμε τα προϊόντα ολικής άλεσης, που διατηρούν τα επίπεδα ινσουλίνης σε χαμηλά επίπεδα, εμποδίζοντας έτσι τη συσσώρευση του λίπους.







ΠΗΓΗ: Ελληνικό Ιδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com