Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ...


Λαϊκός Σύνδεσμος: Εν όψει αποφάσεων ανατροπής του πολιτικού σκηνικού.



Ισχυρό και υπαρκτό παραμένει το ζήτημα της παραίτησης μέρους ή όλου του αριθμού της ΚΟ του κόμματος του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σε πλήρη  ανατροπή του υφιστάμενου πολιτικού σκηνικού βρίσκεται η ηγεσία του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή.
Όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος «όλα τα πιθανά σενάρια είναι επάνω στο τραπέζι» εννοώντας την υπόθεση της παραίτησης των βουλευτών του κόμματος αλλά και των επιλαχόντων που μοιραία θα οδηγήσει τουλάχιστον σε εκλογές στις περιφέρειες που έγιναν οι παραιτήσεις.
Οριστική απόφαση για την παραίτηση δεν έχει υπάρξει ακόμη καθώς το επιτελείο του κόμματος «ζυγίζει» τις καταστάσεις αναμένοντας παράλληλα τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
Η υπόθεσή της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών, εξελίξεις οι οποίες έχουν να κάνουν με το αίτημα της αποφυλάκισης των τριών βουλευτών στους οποίουςεντελώς πραξικοπηματικά απαγορεύεται να παραστούν στις συνεδριάζεις της Βουλής, έστω και αν δεχθούμε ότι η ανεξάρτητη δικαστική εξουσία ορθώς έχει κρίνει ότι πρέπει να βρίσκονται προφυλακισμένοι.
"Η Βουλή στερείται της Ολομέλειά της και αυτό από μόνο του είναι ουσιαστικός λόγος παραίτησης βουλευτών και προκήρυξης εκλογών" ανέφερε στέλεχος τoυ κόμματος στο defencenet.gr
Στην περίπτωση που δε γίνει η αίτηση αποφυλάκισης το ενδεχόμενο παραιτήσεων των βουλευτών και των επιλαχόντων είναι πολύ ισχυρό.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα: Ο Νίκος Μιχαλολιάκος εκτιμά ότι η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ είναι θέμα χρόνου και το σύστημα θα κάνει ότι μπορεί για να συνενώσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για να παίξει ως "μπαλαντέρ" το νέο κόμμα δίνοντας έτσι περαιτέρω χρόνο στην κυβέρνηση, χρόνο που δεν έχει υπό τις υφιστάμενες συνθήκες. Και αυτό θέλει να το αποφύγει ο Λαϊκός Σύνδεσμος.
Έτσι υπάρχουν δύο ενδεχόμενα που σχετίζονται με τις παραιτήσεις βουλευτών σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από το κόμμα της Μεσογείων:
-Το πρώτο αφορά την παραίτηση μόνο ορισμένων βουλευτών για την πρόκληση εκλογών σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται. Με αυτό τον τρόπο η Χρυσή Αυγή διατηρεί κοινοβουλευτική εκπροσώπηση - στην περίπτωση που δεν γίνουν εθνικές εκλογές, πράγμα πολύ δύσκολο- ενώ παράλληλα μετέχει της  εκλογικής διαδικασίας για την αναπλήρωση των εδρών ενισχύοντας τα ποσοστά της.
-Το δεύτερο ενδεχόμενο –το οποίο ταυτόχρονα συνιστά και το πλέον «ακραίο»- είναι αυτό της συνολικής παραίτησης όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας κάτι που είναι ελάχιστα πιθανό.
Στην πρώτη περίπτωση το κόμμα οδηγεί σε εκλογές την κυβέρνηση σε επιλεγμένες περιφέρειες όπου είναι βέβαιο εκ των προτέρων ότι απλώς ότι η ΝΔ θα συντριβεί, αλλά και ο Λαϊκός Σύνδεσμος σε ποσοστό μπορεί να βγει και δεύτερη δύναμη (π.χ. Αχαΐα ή υπόλοιπο νομού Αττικής), έστω και αν την έδρα θα την κερδίσει το πρώτο κόμμα που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πόσο να αντέξει μια κυβέρνηση πλειοψηφίας τριών βουλευτών τέτοιο κτύπημα;
Όπως εκτιμούν στο εθνικιστικό κόμμα, το πραγματικό ποσοστό του κόμματος σήμερα κυμαίνεται σε είπεδα περί το 15% και μάλιστα σε ορισμένους νομούς όπως είναι αυτοί της Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδας, Σερρών και Καστοριάς είναι σταθερά δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις ενώ σε περιφέρειες όπως της  Β΄ Αθηνών, του Υπόλοιπου Νομού Αττικής και της Α΄ Θεσσαλονίκης είναι πολύ κοντά –σε απόσταση αναπνοής- από το δεύτερο κόμμα που είναι η Ν.Δ.
Ιδιαίτερα για αυτές τις περιφέρειες είναι ζήτημα εάν η Ν.Δ. παίρνει ένα ποσοστό της τάξης του 15 με 17% όπως λένε από την Μεσογείων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com