Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013

Reuters: Πειραιώς και Εθνική ετοιμάζουν «κακές τράπεζες» για τα «κόκκινα δάνεια»...

Οι μεγαλύτεροι δανειστές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η Εθνική και η Πειραιώς, ετοιμάζουν την μεταβίβαση των «κόκκινων δανείων» τους σε «κακές τράπεζες», προκειμένου να αναστηλωθεί η εμπιστοσύνη στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών τους που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters.
O αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πέτρος Χριστοδούλου είπε ότι υπάρχουν επίσης σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με ιδιώτες επενδυτές για κοινοπραξία μέσω της οποίας θα συμμετέχουν με μειοψηφικό μερίδιο σε κάποια επιχειρηματικά δάνεια μικρού και μεσαίου μεγέθους.
«Κακές τράπεζες» έχουν δημιουργηθεί από πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη προκειμένου να βελτιώσουν την διαχείριση των δανείων που δεν εξυπηρετούνται – συχνά με την πώλησή τους σε fund που εξειδικεύονται σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου – πετυχαίνοντας να επιδείξουν έτσι την πιο υγιή πλευρά των άλλων δραστηριοτήτων τους.
Στην Ελλάδα τα «κόκκινα δάνεια» είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τις τράπεζες, καθώς η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25% σε έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης. Οι τράπεζες ακόμη ανανήπτουν από τις ζημίες 27 εκατ. ευρώ που προκάλεσε η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της χώρας το 2010.
Στα τέλη Ιουνίου υπολογίζονταν στο 29% των δανείων που είχαν χορηγήσει οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, τα οποία συνολικά φτάνουν τα 260 δισ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό είναι υπερτριπλάσιο του 7,15% στην Ευρωζώνη το 2012.
Ο Χριστοδούλου είπε ότι η Εθνική, που έχει το χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων με 24,4%, σχεδίαζε τη δημιουργία «κακής τράπεζας» «εντός των δύο επόμενων μηνών» και προσλαμβάνει συμβούλους για να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.
«Πρέπει να υπάρχει καθαρή στόχευση, ξεκάθαρος προσδιορισμός και σαφής διαχείριση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σαφής ιεράρχηση ευθυνών για το ποιος είναι υπεύθυνος για τι», είπε ο Χριστοδούλου. «Χρειάζεται μία διαφορετική ομάδα δεξιοτήτων για τα δάνεια αυτά».
Ο όγκος των στοιχείων που θα μεταφερθούν δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. «Είμαστε στη φάση του σχεδιασμού», όπως είπε, προσθέτοντας ότι η «κακή τράπεζα» θα πρέπει να είναι ξεχωριστή λειτουργικά ως το τέλος του 2013.
Η Εθνική ίσως χρησιμοποιήσει αυτή την νέα δομή για να ξεφορτωθεί μέρος της έκθεσής της στα «κόκκινα δάνεια», μέσω της εύρεσης επενδυτή για να αναλάβει ένα μειοψηφικό μερίδιο σε μία θυγατρική που θα υποδεχθεί μέρος αυτών των δανείων.
«Εχουμε υπουγράψει μη δεσμευτικές συμφωνίες, έχουν δει τα χαρτοφυλάκια και θα προτείνουν μία τιμή για αυτά», είπε ο Χριστοδούλου. «Πρόκειται για έναν αριθμό επενδυτικών fund που προσπαθούν να βγάλουν άμεσα κέρδη, κατά συνέπεια είναι το πιθανό είτε να συμφωνήσουμε είτε και όχι στο τέλος».
Ο ομόλογός του στην Πειραιώς Ανθιμος Θωμόπουλος από την πλευρά του είπε ότι η τράπεζά του, στην οποία το συγκεκριμένο πρόβλημα φτάνει το 33%, αναζητάει τρόπο να ξεχωρίσει τα «κόκκινα δάνεια» από αυτά που εξυπηρετούνται κανονικά και ελπίζει ότι η νέα οργάνωσή τους θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2014.
«Η αγορά απαιτεί διαφάνεια» για τις αποδόσεις των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως είπε, για να προσθέσει ότι έχει νόημα η διάσπαση της τράπεζας τώρα, επειδή «η κατάσταση σταθεροποιείται, προσεγγίζουμε το τέλος του κύκλου», αναφερόμενος στο γεγονός ότι τα επιτόκια των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται καθώς η Ελλάδα αναμένει να επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014.
Οι άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες, η Eurobank και η Alpha αρνήθηκαν να σχολιάσουν την δική τους στρατηγική, όπως αναφέρει το Reuters, σημειώνοντας ότι η πρώτη ήδη διαχειρίζεται τα δικά της «κόκκινα δάνεια» μέσω της θυγατρικής της FPS.πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr