Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Η Σαουδική Αραβία «χαράσσει δικό της ανεξάρτητο δρόμο» στην εξωτερική πολιτική της...




Σύμφωνα με εκθέσεις Ρώσων στρατιωτικών αναλυτών, που απηχούν και την άποψη της ρωσικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, η Σαουδική Αραβία, που για πολλά χρόνια υπήρξε ένθερμος σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων 
Πολιτειών «αλλάζει» ραγδαία την εξωτερική της πολιτική μετά τα τελευταία γεγονότα με τις ΗΠΑ και με αφορμή την Συρία.

Αυτή η ανεξαρτητοποίηση της πολιτικής αυτής της χώρας είναι το αποτέλεσμα της ενίσχυσης των φονταμενταλιστικών δυνάμεων στην χώρα αυτή που σηματοδοτεί την έναρξη ενός πλήρους θρησκευτικού πολέμου στην περιοχή της Μ. Ανατολής, αναβιώνοντας την εποχή της αραβικής εισβολής επί Βυζαντίου .
Ο Πρίγκιπας Μπαντάρ από ότι φαίνεται είναι ο κύριος εμπνευστής αυτού του δόγματος και όπως αναφέρεται από το πρακτορείο Reuters , έχει ήδη αρχίσει να εδραιώνει τις ταξιαρχίες Μουτζαχεντίν στην περιοχή της Δαμασκού .Πρόκειται για τη δημιουργία του » Στρατού του Ισλάμ «με περίπου 50 ταξιαρχίες συνολικού αριθμού αρκετών χιλιάδων φανατικών μουτζαχεντίν που επιχειρούν στην περιοχή της συριακής πρωτεύουσας υπό τον Zahran Allouche , επικεφαλής μίας από τις καλύτερα, εξοπλισμένες ταξιαρχίες Salafi της οργάνωσης » Liwa Al -Islam… »
Η οργάνωση «Liwa Al –Islam» δεν είναι ακριβώς σαλαφιστές, αλλά αποτελεί την στρατιωτική πτέρυγα των Σύρων «αδελφών μουσουλμάνων» αποτελώντας παράλληλα μία από τις επίλεκτες ομάδες μάχης που δεν «υπακούει» βέβαια στην « Αλ Κάιντα » και διατηρεί μια πολύ επιφυλακτική στάση προς την οργάνωση » Front al – Nusra . »

Αν οι ρωσικές πληροφορίες επαληθευτούν στο ακέραιο , αυτό σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να «αλώσει» εκ των έσω, την υποστηριζόμενη από το Κατάρ οργάνωση » αδελφοί μουσουλμάνοι » παρά τις θρησκευτικές και ιδεολογικές διαφορές μαζί τους . Επιπλέον η κίνηση αυτή εκ των προτέρων καθορίζει και την μελλοντική σύγκρουση μεταξύ των ενόπλων ακραίων ισλαμιστικών ομάδων για την δημιουργία ενός σουνιτικού ισλαμικού χαλιφάτου σε Ιράκ , Συρία και Ιορδανία , η οποία είναι απολύτως σύμφωνη με τους στόχους της Σαουδικής Αραβίας . Η οργάνωση «Liwa Al –Islam» αναφέρεται όμως με σκεπτικισμό στα σχέδια που προσβλέπουν στην αλλαγή καθεστώτος στη Συρία .
Προφανώς η Σαουδική Αραβία ή μάλλον η εξαιρετικά φιλόδοξη ελίτ της χώρας, αποφάσισε σε αυτό το στάδιο να «εξασφαλίσει το μέλλον της περιοχής» χωρίς την αρωγή των ΗΠΑ την οποία δεν εμπιστεύεται πλέον καθόλου .

Το σχέδιο της Σ.Αραβίας θα συνεχίζεται να υλοποιείται μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, όταν ο Ομπάμα αφήσει την εξουσία . Σε περίπτωση που έρθουν στην εξουσία οι Ρεπουμπλικάνοι , οι Σαουδάραβες θα βρούν ένα πραγματικό στήριγμα στα σχέδια τους .
Αν και είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε γι ‘αυτό τονίσει η ρωσική ανάλυση, μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο πιθανός διάδοχος του δημοκρατικού κόμματος , αλλά σύμφωνα με όλους τους διεθνείς αναλυτές όλοι προσβλέπουν σε επιστροφή στην πολιτική της Χίλαρι Κλίντον . Είναι απίθανο ο Ron Paul και ο Mitt Romney να προχωρήσουν στον δεύτερο γύρο . Αν οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να διατηρήσουν την προεδρία, τα σχέδια του Πρίγκιπα Bandar θα καταρρεύσουν ,ενδεχομένως «εξαφανίζοντας» από τον χάρτη το σύνολο του σαουδαραβικού Βασιλείου σε μια άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με δεδομένη και την ταυτόχρονη αντιπαράθεση του με το Ιράν, «η Σαουδική Αραβία, απλά δεν θα μπορεί να σταθεί»!!! .

Από την άλλη πλευρά ,ο χρόνος κυλάει και θα δείξει τι έρχεται. Οι Σαουδάραβες ηγέτες είναι σκληροί και αποφασιστικοί ηγέτες με ότι συνεπάγεται αυτό.
Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να υπάρξουν και εκείνοι που θα προσπαθήσουν να «λύσουν» με άλλους τρόπους αυτό το κύμα των προσωπικών προβλημάτων και προκλήσεων στην ανώτατη ηγεσία της Σ.Αραβίας . Η Προδοσία ταιριάζει καλά στην Αραβική νοοτροπία και σίγουρα θα δούμε μια διάσπαση της ελίτ της Σαουδικής Αραβίας . Ίσως στο εγγύς μέλλον, καταλήγει το ρωσικό δημοσίευμα .

ΠΗΓΗ http://el-murid.livejournal.com/1377626.html


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com