Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Αποκαλυπτικό: Αθήνα και Σκόπια προχωρούν σε απευθείας συνομιλίες για το Σκοπιανό με εκπρόσωπο του UCK!!!





Πλήθος ερωτηματικών προκαλεί η απόφαση του υπ’ αριθμόν 2 στελέχους της Κυβέρνησης Σαμαρά, να δεχθεί στο γραφείο του στην Βασιλίσσης Σοφίας 5 τον Αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος της κυβέρνησης των Σκοπίων Αλί Αχμέτι, προκειμένου να συζητήσουν όπως πληροφορείται το armynews.gr για τις ελληνικές ενστάσεις στην ένταξη του κρατιδίου σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.!
Παρακάμπτοντας ουσιαστικά την εν εξελίξει διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προχωρεί όπως και παλαιότερα κατηγορήθηκε, στην παράκαμψη του ελληνικού veto επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, για την ένταξη των Σκοπίων στους κόλπους της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, με κυρίαρχο ζητούμενο την προηγούμενη εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Η λύση αυτή δεν προέκυψε και ως εκ τούτου τα δεδομένα που να επιτρέπουν “κινήσεις” του είδους… Ενδεικτικό του κλίματος και των διαθέσεων που ο Σκοπιανός αξιωματούχος θα περάσει την Δευτέρα το κατώφλι του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών είναι οι διευκρινιστικές δηλώσεις συνεργάτη του, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η επίσκεψη του αρχηγού του DUI στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του κόμματος για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας, ώστε να καταστεί δυνατή η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στις ευρωπαϊκές και ευρωατλανικές δομές. Πρόσθεσε ότι εκτός από την Αθήνα, ο κ. Αχμέτι θα επισκεφθεί και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ των κ. κ. Βενιζέλου και Αχμέτι αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η ευρωπαϊκή και ευρωαντλαντική προοπτική της χώρας αυτής. Πρόσφατα, ο κ. Αχμέτι δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ πρέπει να αποτελέσει η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ώστε να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Η χώρα αυτή τη στιγμή είναι απομονωμένη κι εμείς πρέπει να αποφασίσουμε αν θα παραμείνουμε σε αυτήν την κατάσταση ή θα εξέλθουμε από την απομόνωση», είχε πει.
Ο Αχμέτι, σε πρόσφατες δηλώσεις του, είχε αναφέρει ότι τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα στην ΠΓΔΜ (VMRO-DPMNE και DUI) έχουν διαφορετικές απόψεις και όσον αφορά τα αποκαλούμενα «ζητήματα ταυτότητας». «Έπειτα από διαβουλεύσεις που είχαμε με αρκετούς διεθνείς παράγοντες, το DUI θεωρεί πως με την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας δεν πλήττεται η ταυτότητα των “Μακεδόνων” συμπολιτών μας, ενώ το VMRO-DPMNE έχει αντίθετη άποψη. Το VMRO-DPMNE επιμένει στο συνταγματικό όνομα της χώρας ως μέρος της λύσης, ενώ το DUI θεωρεί ότι αυτό δεν οδηγεί σε λύση και πως θα πρέπει να αναζητηθεί συμβιβασμός», είχε σημειώσει ο κ. Αχμέτι.
Μέρος των σλαβικών μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, με βάση τις παραπάνω αναφορές του αρχηγού του DUI, έχουν επισημάνει ότι ο Αλί Αχμέτι «πιέζει» τον Νίκολα Γκρούεφσκι για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Το κόμμα του Αλί Αχμέτι, DUI (Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη) είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της ΠΓΔΜ και συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ από το 2002 μέχρι και σήμερα, με εξαίρεση την περίοδο 2006-2008. Ο Αλί Αχμέτι υπήρξε πολιτικός διοικητής της οργάνωσης των πρώην Αλβανών ανταρτών στην ΠΓΔΜ «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός» (UCK), οι οποίοι το 2001 είχαν εμπλακεί σε πολύμηνες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ. Οι συγκρούσεις εκείνες έλαβαν τέλος τον Αύγουστο του 2001 με την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας. Το 2002 ο Αλί Αχμέτι και τα περισσότερα μέλη του UCK προχώρησαν στην ίδρυση του κόμματος DUI, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ


armynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com