Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

“Μαγειρεύουν” συνάντηση Ομπάμα-Ροχανί ...



Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι ανοιχτός για απευθείας συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον, μόνο όμως εφόσον το Ιράν προτίθεται πράγματι να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά του.
Ο εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ είπε στους δημοσιογράφους ότι στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News η ρητορική του ακούστηκε θετική αλλά συμπλήρωσε ότι “οι πράξεις είναι πιο σημαντικές από τα λόγια”.
Κατά την πρώτη προεκλογική εκστρατεία του, το 2008, ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι υπό ορισμένες συνθήκες θα προχωρούσε σε απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ιράν. Σύμφωνα με τον Κάρνεϊ η θέση του Αμερικανού προέδρου για το θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει. Όπως είπε, ο Ομπάμα θα ήταν πρόθυμος να ξεκινήσει διμερείς διαπραγματεύσεις εφόσον οι Ιρανοί αντιμετώπιζαν σοβαρά το αίτημα της διεθνούς κοινότητας να εγκαταλείψουν το πυρηνικό πρόγραμμά τους.
“Αυτή είναι η θέση που έχουμε σήμερα”, πρόσθεσε.
Καθώς τόσο ο Ροχανί όσο και ο Ομπάμα θα παραβρεθούν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα, διατυπώθηκαν πολλές εικασίες ότι οι δύο ηγέτες ενδέχεται να έχουν κάποια συνάντηση μεταξύ τους. Ο Κάρνεϊ όμως είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο.
Εξάλλου, ο νέος Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε την Πέμπτη είναι «έτοιμος να (…) διευκολύνει το διάλογο» στη Συρία ανάμεσα στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και την αντιπολίτευση.
«Η κυβέρνησή μου είναι έτοιμη να συμβάλει στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο δικτυακό τόπο της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.
Ο Χασάν Ροχανί μιλώντας δε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC δεν απέκλεισε και μια συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα διεξαχθεί τη ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη εάν υπάρξουν «οι απαραίτητες προϋποθέσεις», όπως αναφέρθηκε.
«Τίποτα δεν είναι αδύνατο στην πολιτική. Εξαρτάται από τις προϋποθέσεις», δήλωσε ο Ροχανί εν μέσω εικασιών για μια πιθανή αλλά ιστορική συνάντηση των δύο προέδρων την επόμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: Washington Post, NBC News, AFP, Reuters, ANA-MPA







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com